Сутрешни новини: Успех за българското плуване в САЩ; Рекорден брой заразени с Covid в света Снимка: © Getty Images

Новите случаи на Covid-19 в България са 816, а направените PCR тестове – 2716. Това означава, че 30% от взетите проби през изминалото денонощие са положителни.

През последните 24 часа са починали 39 души с доказан Covid, сочат данните от Единния информационен портал на МЗ. Жертвите у нас, свързани с пандемията, са вече 2130.

Излекуваните за изминалото денонощие са 570. Общият брой на оздравелите доближава 30 хиляди, а над 66,7 хиляди са активни носители на вируса. В болници се лекуват 5247 пациенти с коронавирус, а 293 от тях се нуждаят от интензивни грижи.


Световната здравна организация отбеляза рекорден брой нови случаи на коронавирус за едно денонощие - 660 905. От началото на пандемията са отчетени над 53 млн. положителни проби и повече от 1,3 млн. починали.

Най-засегнатата страна е САЩ, която през последното денонощие регистрира над 155 хил. нови заразени и 1252 смъртни случая. Там общият брой на инфектираните вече е над 10,8 млн. Жертвите с Covid са 245 хиляди.


Учениците в Смолян се връщат в училище от днес. Това става с решение на Областния оперативен щаб. Въпреки увеличената заболяемост в областта, преценката на щаба е за присъствено обучение.

Към момента болните и учениците под карантина са около 3%, а учителите - 5, което е под средното за страната, съобщава БНТ.

Директорите на училищата обаче могат да вземат решение за преминаване към дистанционно обучение в зависимост от броя на заболелите учители и ученици.


Българският плувец Антъни Иванов стана шампион на Откритото първенство на САЩ в своята коронна дисциплина – 200 м бътерфлай. Той се състезава за университета „Вирджиния Тех“ от Алабама.

Антъни спря хронометрите на 1:58.51 мин., а зад него завършиха Закари Браун и Джеси Лидерланд.

21-годишният Иванов вече покри норматива за участие на Олимпиадата в Токио на 200 м бътерфлай. На световното при мъжете през 2017 той се класира на осмо място, а през 2019 остана девети. На европейското първенство в малък басейн през декември миналата година завърши седми в дисциплината.


Властите в Беларус задържаха над 1100 души по време на масовите протести срещу президента Александър Лукашенко в неделя, съобщи правозащитният център „Вясна“. Демонстрацията се проведе под слогана „Излизам навън“ – последните думи, които демонстрантът Раман Бандаренко е написал, преди да почине миналата седмица.

По време на демонстрацията в неделя протестиращите скандираха „Излизам навън“, а много от тях носеха плакати, за да отдадат почит на активиста. 31-годишният Бондаренко почина в болница в Минск миналия четвъртък след няколкочасови операции.

Протестиращите твърдят, че той е бил пребит от полицията, но от вътрешно министерство отричат. Властите твърдят, че мъжът е получил нараняванията при сблъсък с цивилни.

Протестите срещу Лукашенко започнаха още на 9 август и продължават вече четири месеца.


Британският премиер Борис Джонсън се постави под карантина след контакт с депутата на торите Лий Андерсън, съобщиха BBC и The Guardian. Лидерът на Обединеното кралство ще продължи да изпълнява задълженията си от „Даунинг Стрийт“.

С него са се свързали от NHS – Националната здравна служба, и са го посъветвали да се изолира след 35-минутната среща с Андерсън. Депутатът загубил мириса си следващия ден и е дал положителна проба за Covid-19. Самият Джонсън се зарази с коронавируса преди няколко месеца и прекара дни в болницата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024