Сутрешни новини: Ваксината за Covid-19 вече е в България; новият щам е открит и във Франция Снимка: © Getty Images

Първите дози от ваксината на Pfizer / BioNTech срещу коронавирусна инфекция вече са в България, а в неделя ще започне и имунизирането на граждани в София, Пловдив и Бургас.

Първият човек в страната, който ще получи ваксината, ще бъде здравният министър Костадин Ангелов, каза самият той пред журналисти при приемането на препаратите.

9750 ваксини са пристигнали в "Бул био".

"Радостното е, че броят на желаещите да се ваксинират, се увеличава. Постоянно има лекари и сестри, които изразяват желание да се включат в първата доставка. С представянето на цялата информация ще постигнем желания резултат. Амбицията ни е да постигнем 70% ваксинирани българи, защото тогава ще хвърлим маските, ще виждаме своите близки, да ходим на театър или кино. Това е цената, която плащаме в момента, и тя не е никак лека", каза Ангелов.

Следващите области, които ще получат ваксината, са Велико Търново и Враца.


257 са новите потвърдени случаи на Covid-19 в България според данните на националната система, като общият брой на проведените тестове е малко над 2000. Съотношението между PCR и антигенни тестове е почти равно - 1060 на 1012.

50 души с коронавирусна инфекция са починали през изминалото денонощие. Броят на излекуваните продължава да расте с 1186 души. В болница остават 5580 български граждани с Covid-19, а в интензивните отделения са настанени 512 души.


Франция съобщава, че е установила първия случай на зараза с новия по-бързо разпространяващ се щам на Covid-19, за който здравните власти във Великобритания предупредиха преди седмица. Заболелият човек е френски гражданин, който живее в Англия, и се е върнал в родината си от Лондон на 19 декември. В момента човекът е под карантина у дома и е в добро състояние.

Франция беше сред държавите от ЕС, които наложиха спешни ограничителни мерки за пристигащите пътници от Великобритания точно преди Коледа. Затварянето на тунела под Ла Манша доведе до огромни проблеми за товарния превоз от Острова към континента. Оказва се, че първият "внесен" случай на новия щам е пристигнал във Франция още преди блокадата.

Транспортните пътища бяха освободени за превозвачите, които покажат негативен тест за Covid-19.


Трима души са хоспитализирани след стрелба в берлинския квартал Кройцберг, съобщават от полицията в германската столица. Ранените са приети в болница в тежко състояние. Още един човек с нараняване на крака е открит в близост до местопрестъплението.

Според Spiegel няма индикации за политически мотиви зад престрелката. Инцидентът се е случил при ул. "Щреземан щрасе", недалеч от централата на Социалдемократическата партия на Германия.

На място са изпратени множество следователи, които разследват причините за престъплението; в района е мобилизиран и полицейски хеликоптер.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024