Сутрешни новини: Ваксината за Covid може да дойде едва след година

Директорът на американския Център за контрол и превенция на болестите (CDC) Робърт Редфийлд прогнозира, че масовият достъп до евентуална ваксина за Covid-19 ще е възможен едва във второто или третото тримесечие на 2021.

На изслушване в Сената Редфийлд каза, че не може да се очаква ваксината да стигне до повечето граждани преди лятото или ранната есен на следващата година заради ограниченията на доставките.

"Мисля, че ще имаме ваксина, която първоначално ще бъде достъпна между ноември и декември, но с много ограничено разпространение, което ще трябва да бъде приоритизирано. Ако ме питате кога ваксината ще е на разположение за американското общество, за да можем да се възползваме от нея и да си върнем обичайния живот, мисля, че вероятно става дума за края на второто - третото тримесечие на 2021 г.". казва той.

Изявлението му под клетва беше атакувано от Доналд Тръмп по време на пресконференция. Президентът на САЩ обяви, че Рефийлд е допуснал грешка и се е "объркал" в прогнозата си, и каза, че му се е обадил, за да обясни с какво не е съгласен. Впоследствие шефът на CDC публикува две съобщения в профила си в Twitter, с които казва, че ваксините са важни, но в момента най-добрата защита е носенето на маски, миенето на ръце и пазенето на дистанция. Той не се е разграничил от нито едно от първоначалните си твърдения.


В България за последното денонощие са отчетени нови 174 случая при 4835 проведени теста. Броят на хоспитализираните остава относително висок - 744 пациенти, но хората в тежко състояние, намиращи се в интензивни отделения, са 43.

Излекуваните през изминалия ден надвишават новите случаи - 184 инфектирани души вече са дали отрицателна проба за Covid. Починалите за последния ден са трима.

Инфографика: Covid-19 в България


Междувременно в Народното събрание продължава маратонното гласуване на промените в Изборния кодекс, което беше прекъснато в сряда заради протестите на майките от "Системата ни убива".

Депутатите ще трябва да решат дали да оставят на ЦИК ангажимента за цялата организация на машинното гласуване или той да се сподели и с администрацията на правителството - казусът, заради който председателят на комисията Стефка Стоева подаде оставка.

Важен (все още нерешен) въпрос е и дали ГЕРБ ще успее да прокара идеята си за въвеждане на смесена мажоритарна и пропорционална система за изборите за Велико Народно събрание - при гласуването в Правната комисия на второ четене управляващите не успяха да съберат мнозинство за тази идея.


17 септември е празник за всички, които са кръстени на Вяра, Надежда, Любов и Св. София. Столицата също отбелязва Деня на София, като по този повод общинските музеи и Столичният зоопарк ще работят с вход свободен. С безплатен достъп за посетителите ще са Регионален исторически музей – София, музеят под базиликата „Света София“, парк-музей „Врана“, както и Софийска градска художествена галерия.

В Историческия музей гражданите и гостите на София ще могат освен постоянната експозиция да разгледат и пет изложби, както и монетното съкровище от площад „Света Неделя“.

Обектите ще работят при стриктно спазване на противоепидемичните мерки относно недопускане разпространението на COVID-19.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024