Сутрешни новини: Започва 14-то издание на "София Прайд"; Великобритания съдейства за нови машини за гласуване Снимка: © Getty Images

В събота започват преговорите на ЦИК със "Сиела" за логистичното обслужване на наличните машини за гласуване - подготовка и техническо обслужване на машините, транспорт до областните центрове и обучение на секционните избирателни комисии за работа с устройствата.

Междувременно стана ясно, че посланикът на Великобритания Роб Диксън е участвал в среща на служебния премиер Стефан Янев и официалния представител на производителя на машините за гласуване "Смартматик" в Министерски съвет.

Съдействието от британска страна е дошло, след като финансовия министър Асен Василев също е провел преговори с представителя на компанията.

Информацията от разговорите е предоставена на ЦИК, която ще вземе решение за следващите си действия. Комисията планираше да купи допълнителни 1500 машини към вече поръчаните 9600, за да може да осигури безпроблемното гласуване във всички големи изборни секции.


На 12 юни ще се проведе 14-то издание на "София прайд" в подкрепа на LGBTQI-общността и равните права. Събитието започва от 16 ч. с концерт пред паметника нa Съветската армия, като ще продължи под формата на шествие в центъра на града.

В концерта на прайда ще участват музиканти като Виктория Георгиева и Васил Гарванлиев от "Евровизия", Иво Димчев, Деси Слава, Рут Колева, Прея, Михаела Филева, Руши и др.

В същия ден се готви и контрашествие, организирано от консервативното сдружение "РОД интернешънъл", което се обявява "в подкрепа на традиционното християнско семейство".

Провокатори опитаха да саботират три ЛГБТИ събития в София и Пловдив за последната седмица


Акцията по издирването на останките от катастрофиралия МиГ-29 няма да бъде спирана, съобщава БНТ. По-рано телевизията обяви, че в събота вероятно ще се прекратят действията по търсене на черната кутия, но впоследствие ВМС обявиха, че ще продължават с операцията.

Военните бързат да открият черната кутия самолета, защото се очаква разваляне на времето в района

Претърсването на периметъра, в който се предполага, че е паднал изтребителят, трябва да завърши максимално бързо, за да може данните от черната кутия да не бъдат повредени. От тях може да се установи причината за тежкия инцидент, при който загина 47-годишният военен пилот майор Валентин Терзиев.

В операцията на ВМС са се включили две частни компании и Институтът по океанология към БАН.


18-годишната Дарнела Фрейзър, която засне с телефона си момента на убийството на Джордж Флойд в Минеаполис на 25 май 2020 г., получи специално отличие за проявена смелост от журито на авторитетните журналистически награди "Пулицър".

Записът, на който се вижда как полицейски служител притиска арестанта Флойд в земята с коляното си и го задушава, провокира масовите антирасистки протести в САЩ през миналата година.

Комитетът отличава младата жена за това, че с действията си "подчертава ключовата роля на гражданите в журналистическото търсене на истината и справедливостта".


Свободните ваксинации срещу Covid-19 на открито в София продължават - още един ваксинационен пункт ще бъде открит до културния дом в район Искър, до езерото "Дружба".

През уикенда в столицата ще работят и пунктовете при Южния парк, на входа на Борисовата градина към Орлов мост, на паркинга на Т Маркет на бул. Възкресение и в Северния парк откъм ул. "Бели Дунав".

В събота, 12 юни, РЗИ Пловдив открива изнесени ваксинационни пунктове в кв. „Столипиново“ в града. Временен имунизационен кабинет ще бъде отворен в двора на училище “Пенчо Славейков" и ще започне работа в 10.00 часа. Желаещите да се ваксинират срещу COVID-19 ще могат да избират вида ваксина, която да им бъде приложена.

В събота от 9.00 до 14.00 ч. в Русе всеки, който иска, ще може да се имунизира срещу COVID-19, в пункта в СБАЛПФЗ „Д-р Д. Граматиков-Русе“ ЕООД, ул. „Алея Лилия“ № 1.

РЗИ-Благоевград организира изнесен имунизационен пункт пред МОЛ Ларго в града. РЗИ-Стара Загора също открива изнесени ваксинационни пунктове на открито, съобщиха от здравното министерство.


123 са новите случаи на Covid-19 в България за последното денонощие при 13 361 направени теста.

Шестима пациенти с коронавирусна инфекция са починали в петък, става ясно от данните на информационната система.

Активните случаи вече са под 13 000, а пациентите в болница са 2290. 246 от тях са в интензивни отделения.

Малко под 20 500 дози ваксини са поставени през последния ден, като почти 700 000 българи вече са изцяло имунизирани.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024