Сутрешни новини: Зелените коридори отново отварят; Десетки загинаха в Израел по време на религиозен празник Снимка: © ВМА

Новите случаи на Covid-19 в България са 1237, което представлява 7,6% от направените 16 259 теста през изминалото денонощие.

Броят на починалите с доказан коронавирус остава висок – 90 души са загубили битката със заразата. Жертвите от началото на пандемията станаха 16 368. Оздравелите са 2881, а активните случаи паднаха под 50 хиляди.

Отбелязан е спад на броя хоспитализирани пациенти с Covid – 6824 (при 7168 вчера). В интензивни отделения се лекуват 682 от тях.

След като през предходното денонощие бе регистриран рекорд по брой ваксинации, той е подобрен днес с 26 923 поставени дози. Над 803 хиляди български граждани са получили поне една доза от началото на ваксинационната кампания, а напълно имунизирани са 207 667 от тях (около 3% от населението).


От днес отново отварят зелените коридори за ваксинация. В страната ще има общо 26 пункта, като работното им време е обявено в сайта на Министерството на здравеопазването.

Четири от пунктовете са в София - в „Александровска“, ВМА, „Пирогов“ и „Св. Анна“. Рано тази сутрин пред „Пирогов“ вече се струпа дълга опашка.

В зелените коридори ще се предлагат ваксините на Pfizer/BioNTech, AstraZeneca и Moderna (в по-ограничени количества). Пунктовете ще работят до 9 май включително. В този период часовете, записани през електронния портал, няма да са валидни, а автоматично ще бъдат пренасрочени. За зелените коридори не е нужно предварително записване, а ваксинациите са за всички – не само за попадащите в приоритетните фази в плана за имунизация.

"От 10 май ще има толкова много ваксини като дози, че ще има презадоволяване. По-скоро, трудно ще бъде да ги слагаме бързо, в рамките на една седмица. Хората ще разберат, че могат спокойно както да се ваксинират при личните лекари, така и във ваксинационните пунктове", каза директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов в студиото на БНТ.


За православните християни днес е Разпети петък – денят, в който се съпреживяват мъките на Исус Христос. На този ден той е бил разпнат на кръста.

По традиция – във всички православни храмове се изнася Светата Плащаница и вярващите преминават под нея в израз на преклонение пред земната смърт на Христос. Днес е и най-строгият пост през Страстната седмица.


Най-малко 44 души са загинали по време на честване на религиозен празник в района на планината Мерон в Израел. Над 150 са ранени, шест от тях са в критично състояние, а други 18 - в тежко, съобщава местната медия Haaretz.

Основната причина за инцидента не е ясна. Според една от версиите става въпрос за рухнала трибуна на стадиона, събрал над 100 хил. души за молитви. Според друга - трибуната е рухнала по-късно, а преди това е имало струпване на хора в тесен проход на съоръжението, където са били прегазени десетки хора.

Инцидентът е станал след полунощ в четвъртък - в северната част на страната, където хиляди хора са се събрали за тържествата по случай празника Лаг ба Омер. Това е един от най-големите религиозни празници, в който местното население почита смъртта на равин Шимон бар Йохай, проповядвал през II век. Подобно честване има всяка година и включва танци и нощ на молитви.

Тази година вярващите са се събрали на един от големите стадиони, част от който е рухнал. „Случи се за стотна от секундата. Хората просто падаха, блъскаха се един в друг“, казва един от очевидците. Няколко души споделят пред Haaretz, че полицията направила барикада и попречила на хората да излязат навън, което довело до огромно струпване и паника.

Силите на реда са евакуирали хиляди хора, най-тежко пострадалите се транспортират към болници с хеликоптери. На място са пристигнали парамедици и военни. Много от присъстващите казват, че не могат да се свържат с близките си, защото има срив в мобилните мрежи.

Премиерът Бенямин Нетаняху описа случилото се като голяма трагедия и изказа съболезнования към семействата на загиналите.

„От името на българския народ, бих искал да изразя най-искрени съболезнования към Израел и еврейската общност, особено към семействата и близките на тези, които загинаха в трагичния инцидент в планината Мерон“, написа в Twitter българският премиер в оставка Бойко Борисов.

"Изказваме най-искрени съболезнования към народа на Израел по повод загубата на човешки живот в трагичния инцидент на планината Мерон. Нашите мисли са със семействата на жертвите. Пожелаваме бързо възстановяване на ранените", написа външният министър в оставка Екатерина Захариева.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024