Сутрешни новини: Жертвите на Covid и хоспитализациите растат; Италия блокира износ на ваксини на AstraZeneca Снимка: © Getty Images

Новите случаи на Covid-19 в България са 2198, а направените тестове – 12 167, което означава 18% позитивност на пробите от изминалото денонощие.

Броят на починалите с доказан коронавирус отново е висок – 93 души са загубили битката със SARS-CoV-2, а жертвите от началото на пандемията са 10 506. Оздравелите са 1638, а активните случаи – над 34,2 хиляди.

Отчетено е голямо увеличение в броя на приетите в болници пациенти с Covid – 5307 (при 5093 вчера). Същото важи за лекуващите се в интензивни отделения. Хората в тежко състояние са 440 (425 в предходния ден).

През последното денонощие ваксина срещу Covid-19 са получили 20 376 български граждани, с което имунизираните минаха 268 хиляди. Поставени са над 12 хиляди препарата от AstraZeneca, близо 7000 от Pfizer и малко повече от хиляда на Moderna. С две поставени дози са 46 712 души.


Докато правителството смекчава противоепидемичните мерки, маските във Враца стават задължителни на някои места на открито до 18 март. Причината е, че през последните две седмици новите инфекции на Covid в града доближават 450 на 100 хиляди души.

През последното денонощие там са отчетени 65 нови случая, а общо са 6171. С новата мярка Враца последва примера на Кюстендил, където маските на открито бяха въведени миналия месец.

Те ще са задължителни само на места със струпване на повече хора – като пазари и изложения. Забраняват се и свижданията в здравните заведения, разрешено е отсъствието от предучилищните групи в детските градини, както и от училище, но с писмо от родителите до директора.


Днес се дава официален старт на предизборната кампания, която ще продължи до 2 април, а на 4 април са парламентарните избори. В тях ще участват 30 партии и коалиции.

Кандидатите имат свобода на изразяване и възможност за предизборна агитация в устна и писмена форма, на предизборни събрания, както и чрез доставчиците на медийни услуги. Според условията на ЦИК предизборната агитация се забранява 24 часа преди изборния ден и в самия изборен ден.

Използването на агитационни материали, които накърняват добрите нрави или използват герба и знамето на Република България, както и на чужда държава, или на религиозни знаци и изображения, е забранено.

Забранява се също така предизборната агитация в държавни и общински учреждения, държавни и общински предприятия и в търговски предприятия с над 50% държавно или общинско участие, както и провеждането на предизборни прояви на работните места от лица, заемащи ръководни длъжности в синдикатите или работодателските организации.


Италианското правителство блокира износа на 250 хиляди дози от ваксината на AstraZeneca за Австралия. Европейската комисия подкрепи решението, пишат AP и BBC.

Така Италия става първата страна в ЕС, която прилага новия механизъм в преговорите с AstraZeneca – спиране на износа извън блока, ако фармацевтичната компания не спази сроковете по договорите със съюза. AZ ще достави само около 40% от обещаните количества ваксини за Европа за първото тримесечие, а засега обяви, че ще съкрати доставките и в периода април-юни.

Отказаните за износ в Австралия дози са били произведени в завод на AstraZeneca край Рим. Още през януари тогавашният премиер Джузепе Конте нарече забавените доставки от компанията за Европа „неприемливи“ и обвини фармацевтичния гигант, че не спазва сроковете.

Австралия започна да ваксинира населението с препарата на Pfizer/BioNTech преди няколко седмици, а от петък трябваше да вкара в употреба и ваксината на AstraZeneca. Отказаните дози обаче няма да повлияят на кампанията по имунизация, твърдят местните власти.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024