Снимка: © Getty Images

Новите случаи на Covid-19 в България са 2198, а направените тестове – 12 167, което означава 18% позитивност на пробите от изминалото денонощие.

Броят на починалите с доказан коронавирус отново е висок – 93 души са загубили битката със SARS-CoV-2, а жертвите от началото на пандемията са 10 506. Оздравелите са 1638, а активните случаи – над 34,2 хиляди.

Отчетено е голямо увеличение в броя на приетите в болници пациенти с Covid – 5307 (при 5093 вчера). Същото важи за лекуващите се в интензивни отделения. Хората в тежко състояние са 440 (425 в предходния ден).

През последното денонощие ваксина срещу Covid-19 са получили 20 376 български граждани, с което имунизираните минаха 268 хиляди. Поставени са над 12 хиляди препарата от AstraZeneca, близо 7000 от Pfizer и малко повече от хиляда на Moderna. С две поставени дози са 46 712 души.


Докато правителството смекчава противоепидемичните мерки, маските във Враца стават задължителни на някои места на открито до 18 март. Причината е, че през последните две седмици новите инфекции на Covid в града доближават 450 на 100 хиляди души.

През последното денонощие там са отчетени 65 нови случая, а общо са 6171. С новата мярка Враца последва примера на Кюстендил, където маските на открито бяха въведени миналия месец.

Те ще са задължителни само на места със струпване на повече хора – като пазари и изложения. Забраняват се и свижданията в здравните заведения, разрешено е отсъствието от предучилищните групи в детските градини, както и от училище, но с писмо от родителите до директора.


Днес се дава официален старт на предизборната кампания, която ще продължи до 2 април, а на 4 април са парламентарните избори. В тях ще участват 30 партии и коалиции.

Кандидатите имат свобода на изразяване и възможност за предизборна агитация в устна и писмена форма, на предизборни събрания, както и чрез доставчиците на медийни услуги. Според условията на ЦИК предизборната агитация се забранява 24 часа преди изборния ден и в самия изборен ден.

Използването на агитационни материали, които накърняват добрите нрави или използват герба и знамето на Република България, както и на чужда държава, или на религиозни знаци и изображения, е забранено.

Забранява се също така предизборната агитация в държавни и общински учреждения, държавни и общински предприятия и в търговски предприятия с над 50% държавно или общинско участие, както и провеждането на предизборни прояви на работните места от лица, заемащи ръководни длъжности в синдикатите или работодателските организации.


Италианското правителство блокира износа на 250 хиляди дози от ваксината на AstraZeneca за Австралия. Европейската комисия подкрепи решението, пишат AP и BBC.

Така Италия става първата страна в ЕС, която прилага новия механизъм в преговорите с AstraZeneca – спиране на износа извън блока, ако фармацевтичната компания не спази сроковете по договорите със съюза. AZ ще достави само около 40% от обещаните количества ваксини за Европа за първото тримесечие, а засега обяви, че ще съкрати доставките и в периода април-юни.

Отказаните за износ в Австралия дози са били произведени в завод на AstraZeneca край Рим. Още през януари тогавашният премиер Джузепе Конте нарече забавените доставки от компанията за Европа „неприемливи“ и обвини фармацевтичния гигант, че не спазва сроковете.

Австралия започна да ваксинира населението с препарата на Pfizer/BioNTech преди няколко седмици, а от петък трябваше да вкара в употреба и ваксината на AstraZeneca. Отказаните дози обаче няма да повлияят на кампанията по имунизация, твърдят местните власти.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени

Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари

Проверката се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен чрез редица офшорни компании. 

Почина създателят на "Малкия Никола" Жан-Жак Семпе

Големият френски художник беше един от известните създатели на корици на New Yorker

Шрьодер съди Бундестага заради отнетите му привилегии

Бившият канцлер се бори да си върне издръжката от 400 000 евро

Мария Бакалова ще се снима в два нови холивудски филма

Единият филм е история между баща и дъщеря, а другият за съперничество между две компании

Пеевски заведе иск в САЩ за това, че е бил "неоснователно санкциониран"

Сред ответниците по делото са Джанет Йелън и Антъни Блинкен

ФБР е обискирало дома на Тръмп в търсене на документи за ядрени оръжия

Министерството на правосъдието на САЩ поиска от съдебните власти да оповестят публично заповедта, с която ФБР е разрешило претърсването на имота