На 14 февруари влюбените по целия свят си разменят картички със сърца, подаряват си цветя и скъпи подаръци, за да отпразнуват Деня на Св. Валентин. Легендата гласи, че мъченикът тайно е женил римските войници за техните любими жени, но според официалните исторически документи – св. Валентин нито е бил женен, нито е изпълнявал ролята на любовен проповедник.

„Като историк, който се занимава с изучаване на християнството, мога да ви уверя, че разказите за произхода на модерния празник са красива измислица“, казва Лиса Байтъл, която е професор по религия и история, както и автор на няколко книги. „Свети Валентин не е бил нито влюбен, нито покровител на любовта“.

Всички сведения за свети Валентин, които историците са успели да открият, са в книгата „Acta Sanctorum“ („Животът на светците“) на йезуита Жан Боланд. Нейното писане започва още през 17 в. и завършва през 1940 г. от поредното поколение свещеници. От нея става ясно, че в историята има трима светци, носещи това име – и тримата са били убити, а нито един от тях не е покровителствал любовта.

Първият е загинал в Африка, заедно с 24 войници, и със сигурност не той стои зад легендата за деня на влюбените. Друг от светците, носещ същото име, е римски свещеник, проповядвал по времето на император Клавдий Готски. Според сведенията, чиято историческа истинност не е потвърдена, той бил задържан от императора и попаднал под опеката на местния аристократ Астерий.

Християнинът обещал да излекува сляпата му дъщеря в замяна на свободата – момичето прогледнало, а цялото семейство на Астерий било покръстено. Клавдий обаче наредил всички те, включително св. Валентин, да бъдат обезглавени. Мощите на светеца се намират край Виа Фламиния, близо до Римини.

Празникът на влюбените най-вероятно е свързан с историята на епископа от Терни в провинция Умбрия св. Валентин, който живял през 3 в. сл. Хр. Историята, разказана в „Acta Sanctorum“, гласи, че той успял да излекува сина си и също бил обезглавен от император Клавдий. Според автора Боланд – най-вероятно двете легенди са за една и съща личност.

Причината св. Валентин да бъде честван, е опитът на папа Геласий I да замени езическия празник Луперкалия. Той се е празнувал на 15 февруари и е бил съставен от шествия на голи мъже и жени по улиците на Рим – събитие, противоречащо на идеята за християнския морал и християнската любов. Мъжете бичували жените, защото според тях така щели да бъдат по-плодовити, разказва проф. Байтъл, позовавайки се на „Acta“.

За да премахне празника, през 496 г. папата решава да го премести на предишния ден – 14 февруари, когато се отбелязва датата на смъртта на св. Валентин през 211 г.

Традицията се пренася в манастирите в цяла Италия, а след това се разпространява във Франция и Англия.

Според някои легенди, която нямат историческа стойност – св. Валентин женил тайно римските войници за любимите им жени, което било забранено от императора заради вярването, че те са по-успешни на бойното поле, ако не са обвързани. Друга история разказва, че мъченикът намерил смъртта си, след като помагал на християните да избягат от затвора в Рим. Легендата стига дори по-далеч – един от затворените монаси се влюбил в дъщерята на надзирателя и изпратил първата „валентинка“, пише "History".

Мистерията остава, но е ясно кога празникът започва да набира популярност като ден на влюбените. Това се случва около 1000 години по-късно, когато авторът на „Кентърбърийски разкази“ Джефри Чосър свързва февруари с периода, в който птиците се чифтосват. Това кара европейците да започнат да изпращат любовни бележки на любимите си през този месец.

Първата известна „валентинка“ е на френски херцог от Орлеан, който прекарва няколко години в затвор в Лондон. На 14 февруари 1415 г. той изпраща картичка на съпругата си и ѝ обяснява, че е „болен от любов“. Шекспир също започва да използва елементи от легендата за св. Валентин в своята поезия, а през следващите векове англичаните вече празнуват деня на любовта, казва историкът Байтъл, цитирана от The Conversation.

Епохата на индустриализацията води до популяризиране на празника чрез илюстрирани картички и публикации на любовни поеми. По-късно влюбените започват да си изпращат рози и да си подаряват бонбони във формата на сърца.

Днес св. Валентин се почита от Католическата църква и се празнува най-вече в англоговорящите страни, както и в някои държави от Южна Америка, макар да е все по-популярен и в православния свят, включително в България.

Асоциацията на поздравителните картички, базирана във Великобритания, е изчислила, че всяка година по света се разменят над 1 млрд. „валентинки“, като така те изостават по брой само от коледните картички.


Идеи за подаръци за Свети Валентин - за обвързани, малко обвързани и ветерани


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и поиска неговата оставка

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024