"Свалете вратовръзките си": Испанският премиер призова да не се носят вратовръзки, за да се спести енергия Снимка: © Getty Images

Свалете вратовръзките си - това призова работниците премиерът на Испания Педро Санчес като част от препоръките на правителството за пестене на енергия.

На пресконференция в Мадрид той изтъкна, че не носи вратовръзка, и заяви, че иска министрите му, държавните служители и работещите в частния сектор да направят същото.

"Това означава, че всички ние можем да пестим енергия", добави той.

Премиерът заяви, че този ход ще гарантира, че на хората ще им е по-хладно и следователно ще намали разходите за енергия, тъй като климатиците ще се използват по-рядко. В петък температурите в столицата Мадрид достигнаха 36 градуса по Целзий, а в Севиля - 39. През последните няколко седмици в Европа бяха регистрирани рекордно високи температури.

Санчес заяви, че неговото правителство ще приеме "спешни" мерки за пестене на енергия следващата седмица, тъй като европейските страни се стремят да станат по-малко зависими от руския газ след войната в Украйна.

Испания не е първата страна, която предприема тази стъпка. През 2011 г. Япония въведе кампанията "Super Cool Biz", която насърчаваше офис служителите да носят по-разхлаждащи дрехи през лятото. По време на горещините в Обединеното кралство неотдавна на политиците беше казано, че могат да оставят саката си, докато са в Камарата на общините.

Испанското правителство работи по заповед за енергоспестяване, която се очаква да бъде одобрена в понеделник. В нея се предвижда предприятията да бъдат насърчавани по възможност да държат вратите си затворени, за да се предотврати прахосване на енергия от климатиците. Подобно правило беше въведено във Франция по-рано тази седмица.

Мерките са част от плана на Европейската комисия на стойност 210 млрд. евро за насърчаване на възобновяемата енергия и намаляване на зависимостта на европейските държави от руския газ след нахлуването на Русия в Украйна.

Германия последва примера, като един от нейните градове, Хановер, обяви, че ще предлага студени душове само в обществените басейни и спортните центрове.

Хановер пести газ: Студен душ в спортните зали, без нощно осветление на публични сгради

Изключително високите температури през последните няколко седмици накараха правителствата по целия свят да преразгледат използването на енергия - от гледна точка на опазване на околната среда и намаляване на разходите. Горещите вълни стават все по-чести, по-интензивни и по-продължителни поради предизвиканото от човека изменение на климата.

От началото на индустриалната ера светът вече се е затоплил с около 1,1 °C и температурите ще продължат да се повишават, ако правителствата по света не намалят рязко емисиите. Освен че увеличават разходите за енергия, неотдавнашните горещини доведоха до повече от 500 смъртни случая в Испания през последните две седмици.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024
Живот

Модните тайни на Gen Z

Новата кампания на Fashion Days е посветена на The Gatekeepers

11:43 - 18.04.2024