Хановер пести газ: Студен душ в спортните зали, без нощно осветление на публични сгради

Хановер е първият голям германски град, който премина в режим за пестене на природен газ. Как? Спря топлата вода във всички обществени сгради, спортни зали, фитнес центрове, плувни басейни и други публични учреждения. Единственият начин гражданите и гостите на града да се освежат след спорт е да си вземат студен душ, съобщи Би Би Си.

Няма да работят и фонтаните в града, за да се пести електроенергия. Хановер ще се лиши и от нощното осветление на здания като кметството и музеите.

Мярката се налага заради драстичното орязване на доставките на синьо гориво от "Газпром" за Германия. Кремъл ограничи количествата природен газ по "Северен поток 1" до едва 20 % от заявеното. Руският енергиен гигант оправдава решението си с нужда от ремонт на турбини по трасето, но според германските власти става дума за изполване на газа като политически инструмен за натиск заради западните санкции срещу Кремъл, наложени заради войната в Украйна.

Германците вече бяха уведомени от властите, че трябва да очакват мащабни мерки за намаляване на потреблението на газ и допълнителни такси към сметките си за енергия.

Кметът на Хановер Белит Оней заяви, че целта на органиченията е да се намали потреблението на енергия в града с 15 % в отговор на "неизбежния недостиг на газ", който представлява сериозно предизвикателство за големите градове.

Правилата се отнасят и за отоплението. Обществените сгради няма да се отопляват от април до края на септември всяка година, а температурата в помещенията ще бъде ограничена до максимум 20 градуса по Целзий през останалата част от годината - с някои изключения. Градът също така забранява използването на преносими климатици, отоплителни уреди и радиатори.

Целта за намаляване на потреблението с 15 % в Хановер съвпада с целта на целия ЕС за намаляване на зависимостта от руски газ.
В четвъртък Германия потвърди, че планираната такса за газ за потребителите може да бъде много по-висока от очакваното, за да се гарантира, че енергийните дружества няма да фалират през следващите месеци. "Все още не можем да кажем колко ще струва газът през ноември, но горчивата новина е, че със сигурност ще е няколкостотин евро на домакинство", заяви министърът на икономиката Роберт Хабек.

Доставките на руски газ сега покриват около една четвърт от нуждите на страната, докато преди войната те бяха повече от половината. Действията на "Газпром" доведоха до ръба на фалита и най-големият вносител на руски газ в Европа - германската компания "Юнипер". Тя поиска 9 млрд. евро помощ от държавата, тъй като заради намалените доставки губи по около 30 млн. евро на ден. В отговор държавата влезе с 30% в собствеността на газовия доставчик.

Пристрастеността към "евтиния" руски газ води до... фалит


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Vivacom подновява сертификацията за сателитна станция „Плана“ с най-високата степен Tier 4

В момента само 31 подобни съоръжения, включително наземната станцията „Плана“, притежават сертификат Tier 4 в света

16:22 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Кампанията на Kaufland и DMS за Коледа е набрала 30 хил. лева за лечение на деца и възрастни

Кампанията „ДАРИ“ се проведе във всички 65 хипермаркета на веригата в страната

16:18 - 28.02.2024
Живот

Олимпийски неволи в Париж - как чанта с планове за сигурност изчезна от влак

Това не е сюжет от филм, а реално разиграла се ситуация 26 февруари - четири месеца преди началото на най-голямото спортно събитие в света.

15:03 - 28.02.2024
Живот

7-те дребни гряха, които можем да победим, по пътя към щастливия живот

Хората не са съвършени, понякога просто удоволствията им са преплетени с навици, които ги ограбват в дългосрочен план

13:50 - 28.02.2024
Важно днес

Денков: ГЕРБ подменя радикално приоритетите на правителството

Премиерът Николай Денков отхвърли предложението за коалиционно споразумение на ГЕРБ.

13:47 - 28.02.2024
Технологии

Varda Space - компанията с български корени, която се нареди до Space X и Boeing с историческа мисия

Компанията e третата, успяла да върне невредим космически апарат от орбита

12:58 - 28.02.2024
Важно днес

Екипът на Навални най-после успя да организира погребението му

Преди това ще се проведе опело в Храма на Света Богородица в московския квартал Марино

11:45 - 28.02.2024
Млада България

Как ще изглежда България през 2050 г.?

Булевард България продължава да изследва българите между 16 и 25 години с проекта "Млада България"

11:04 - 28.02.2024