Хановер пести газ: Студен душ в спортните зали, без нощно осветление на публични сгради

Хановер е първият голям германски град, който премина в режим за пестене на природен газ. Как? Спря топлата вода във всички обществени сгради, спортни зали, фитнес центрове, плувни басейни и други публични учреждения. Единственият начин гражданите и гостите на града да се освежат след спорт е да си вземат студен душ, съобщи Би Би Си.

Няма да работят и фонтаните в града, за да се пести електроенергия. Хановер ще се лиши и от нощното осветление на здания като кметството и музеите.

Мярката се налага заради драстичното орязване на доставките на синьо гориво от "Газпром" за Германия. Кремъл ограничи количествата природен газ по "Северен поток 1" до едва 20 % от заявеното. Руският енергиен гигант оправдава решението си с нужда от ремонт на турбини по трасето, но според германските власти става дума за изполване на газа като политически инструмен за натиск заради западните санкции срещу Кремъл, наложени заради войната в Украйна.

Германците вече бяха уведомени от властите, че трябва да очакват мащабни мерки за намаляване на потреблението на газ и допълнителни такси към сметките си за енергия.

Кметът на Хановер Белит Оней заяви, че целта на органиченията е да се намали потреблението на енергия в града с 15 % в отговор на "неизбежния недостиг на газ", който представлява сериозно предизвикателство за големите градове.

Правилата се отнасят и за отоплението. Обществените сгради няма да се отопляват от април до края на септември всяка година, а температурата в помещенията ще бъде ограничена до максимум 20 градуса по Целзий през останалата част от годината - с някои изключения. Градът също така забранява използването на преносими климатици, отоплителни уреди и радиатори.

Целта за намаляване на потреблението с 15 % в Хановер съвпада с целта на целия ЕС за намаляване на зависимостта от руски газ.
В четвъртък Германия потвърди, че планираната такса за газ за потребителите може да бъде много по-висока от очакваното, за да се гарантира, че енергийните дружества няма да фалират през следващите месеци. "Все още не можем да кажем колко ще струва газът през ноември, но горчивата новина е, че със сигурност ще е няколкостотин евро на домакинство", заяви министърът на икономиката Роберт Хабек.

Доставките на руски газ сега покриват около една четвърт от нуждите на страната, докато преди войната те бяха повече от половината. Действията на "Газпром" доведоха до ръба на фалита и най-големият вносител на руски газ в Европа - германската компания "Юнипер". Тя поиска 9 млрд. евро помощ от държавата, тъй като заради намалените доставки губи по около 30 млн. евро на ден. В отговор държавата влезе с 30% в собствеността на газовия доставчик.

Пристрастеността към "евтиния" руски газ води до... фалит


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024