Снимка: © Getty Images

Няма и седмица, след като „Газпром“ пусна отново газ по тръбопровода "Северен поток 1", но с намален до 40% капацитет, руският енергиен гигант обяви, че орязва доставките за Германия още наполовина - тоест до 20% от договорените и платени количества. Съобщението дойде официално от Москва, а претекстът отново са "технически причини" - като при първото занижаване на доставките по трасето.

Новото орязване на газа за Европа по "Северен поток 1" е в сила от изминалата нощ. Официалният мотив - спиране на работата на още една турбина на "Siemens" заради изтичане на междуремонтна експлоатация преди следващия основен ремонт. Владимир Путин заговори за такъв сценарий още миналата седмица и той вече е в ход.

Правителството в Берлин обвинява Москва, че търси поводи за намаляване на доставките и че няма технически проблеми, които да ги провокират. Министърът на икономиката Роберт Хабек обвини руския президент, че "играе лицемерна игра", цитиран от ДПА.

Веднага след като Газпром обяви ограничаването на газовите доставки, цената на газа на нидерландската газова борса TTF, която е референтна за българските цени, скочи от 168 до над 179 евро за мегаватчас природен газ. Това е увеличение с около12% в сравнение с цената от миналия петък.

Преди няколко седмици "Газпром" първо намали потока от синьо гориво за Германия на 60 на сто, а след това за 10 дни напълно го спря. Причината - профилактика на турбина, която се извършва в завод на Siemens в Канада. Връщането на ремонтираното оборудване се забави заради санкциите за износ към Русия, наложени от целия западен свят заради инвазията в Украйна. В крайна сметка Отава направи изключение, турбината бе изпратена, но това не попречи на Кремъл да ореже за втори път доставките - до 40 на сто от количествата.

"Газпром" изпрати писма за "форсмажор" - в опит да не носи отговорност за нарушените договори за доставка, но никой от контрагентите му в Европа не прие аргументите.

"Газпром" обявява "форсмажор" - не иска да носи отговорност за недоставен газ

ЕС смята, че Путин използва газа като икономическо оръжие срещу Европа, а Европейската комисия подготвя мерки за пестене на газ и откъсване от руската зависимост.

След последната новина от страна "Газпром", президентът на Украйна Володимир Зеленски призова Европа да отговори на газовата война, водена от Русия. По думите му отговорът трябва да е допълнително засилване на санкциите срещу Москва:

"Това е една открита газова война, която Русия води срещу единна Европа. На руснаците не им пука какво ще стане с хората, за начина, по който те ще страдат - от глад заради блокадата на пристанищата, от студ през зимата, или от бедност, или от окупация. Това са само различни форми на терора", заяви Зеленски.

Най-големият доставчик на руски газ в Германия и на Стария континент - "Юнипер" - се оказа пред фалит заради действията на "Газпром" и Кремъл. За да компенсира доставките, компанията започна да купува газ от спот пазарите, от което губи по средно 30 млн. евро на ден - при това по времето, когато руската страна изпълняваше договорите си на 60%.

"Юнипер" поиска 9 млрд. евро помощ от държавата, а в крайна сметка тя влезе с 30% участие в него. Всичко това се случва, въпреки че компанията бе сред тези, които заявиха през май месец, че ще се опита да отговори на условията, едностранно наложени от Кремъл, газът от "Газпром" да се плаща в рубли.

Пристрастеността към "евтиния" руски газ води до... фалит


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Прокуратурата поиска 15 г. затвор за Кристиан Николов, обвинен за смъртта на Милен Цветков

Държавното обвинение иска по-тежка присъда за обвияемия за смъртта на Милен Цветков.

Русия иска да скрие вота на над 190 държави в ООН при осъждането на псевдореферендумите ѝ

Москва настоява за таен вот, за да "прикрие" съюзниците си

Николай Събев няма да е депутат, но остава "част от отбора на ПП"

"Политическият start-up вече е утвърдена партия, и аз съм спокоен за бъдещето й"

Двама в ГЕРБ, избрани с преференции, се отказаха в полза на Георг Георгиев

Изненадващ следизборен "листопад" в ГЕРБ Ловеч

"Капитан Андреево" ще стане обект от националната сигурност

Напрежението в БАБХ вкара служебния кабинет в обяснителен режим

WSJ: Украйна вече получава повече танкове от бягащите руснаци, отколкото от Запада

Русия се оказа най-големият "доставчик" на тежко въоръжение

Babylon Berlin 4: Новият сезон на култовия германски сериал тръгва по HBO Max

Часовникът спира в Берлин през 1930 г., точно след Голямата депресия и началото на възхода на Нацистката партия на Адолф Хитлер