"Газпром" обявява "форсмажор" - не иска да носи отговорност за недоставен газ Снимка: © Getty Images

Руският газов гигант "Газпром" обявява "форсмажор" за това, че не може да изпълни доставки на природен газ за поне един свой клиент. "Форсмажорът" значи, че компанията смята, че е пред неизпълнение на договор, до което се стига по независещи от нея обстоятелства и затова не трябва да подлежи на санкции или неустойки, ако наруши контракт. Новината дойде от "Ройтерс", като агенцията се позовава на писмо, до което екипът е имал достъп.

По всяка вероятност става дума за доставките на синьо гориво за Германия по газопровода "Северен поток" 1. Руският газов доставчик вече намали драстично износа към западната страна с оправданието, че се бави ремонт по трасето. А това на свой ред се случва заради забавени дейности по инфраструктурата - поправка на турбината на Siemens за компресорната станция "Портовая", която трябва да се случи в Канада. Съоръжението вече е изпратено от ремонтното предприятие в Канада към Германия със самолет, за да може да стигне по-бързо до предназначеното си място. Правителството на Отава се съгласи да направи изключение от санкциите срещу Москва заради войната в Украйна, включващи и забрана за износ на оборудване към Русия, само задари газовата криза, пред която е изправена най-голямата европейска икономика.

"Газпром" обаче не е потвърдил дали ще увеличи доставките по газопровода до Германия в момента, в който турбината пристигне, въпреки че именно проблемът с доставката й бе мотивът на руснаците почти да врътнат кранчето на газа по газопровода.

По план спирането на "Северен поток 1" трябваше да продължи само 10 дни - между 11 и 21 юли. "Газпром" не увеличи подаването по алтернативните газопроводи през Украйна, за да компенсира дефицита за Германия, която е най-големият вносител на руския природен газ в Европа. Заради недостига Берлин е бил принуден да черпи газ от хранилищата си посред лято - към момента те са запълнени на 65%.

Експерти обаче се съмняват, че възстановяването на доставките изобщо ще се случи.

 "Газпром" държи Германия като заложник със спрените доставки по "Северен поток" "Газпром" държи Германия като заложник със спрените доставки по "Северен поток"

На този фон и след като спря доставките по редица газопроводи за много страни от ЕС, в това число и България, "Газпром" се изправи пред най-големия си срив за 33-годишната си история. Данните изнесе преди дни англоезичното издание "Moscow Times", базирано в Амстердам, като се позовава на данни, събрани от самия газов гигант.

Заради прекратените доставки за ЕС през април "Газпром" намалява производството с 10% (до 40,4 милиарда кубически метра на месец), през май - с 14% (до 36 милиарда кубически метра на месец), през юни - вече с 30% (до 27 милиарда кубически метра).

Така пред първата половина на юли сривът вече е с безпрецедентните 37% - добивът на природен газ е 11,3 милиарда кубически метра срещу 18 милиарда през същия период на 2021 г.

Обобщените данни сочат, че за второто тримесечие на 2022 г. "Газпром" свива 20% от производството си, което е прецедент от основаването на компанията през 1989 г.

Данните за износа, осъществяван от руския газов гигант след спирането на доставки за 10 европейски страни и драстичното орязване на газа за Германия, Италия и Австрия, показват, че през юни "Газпром" е продал само 7,9 милиарда кубически метра синьо гориво на страни извън ОНД, което е с 49% по-малко в сравнение с юни миналата година. На практика Москва е достигнала до обемите газ, които продава през 80-те години на миналия век.

Други пазари трудно могат да компенсират загубите за "Газпром". Например за Китай в момента се доставят около 15 милиарда кубически метра природен газ годишно. Това обаче е едва 1/10 от обема, който е предназначен за Европа.

Разбира се, никой в Европа не вярва, че причините Москва да спира или намалява газовите доставки имат нещо общо с технически причини - ясно е, че мотивите са политически. И затова Европа търси всякакви начини, за да се справи с "газовия шантаж" и да набави газ от алтернативни източници.

На този фон Азербайджан и Европейската комисия подписаха меморандум за удвояване обема на природния газ, доставян за страните от Европейския съюз от Баку. Става дума за достигане на 20 млрд. куб.м годишно към 2027 г., а целта е намаляване на зависимостта от доставките от Русия.

Меморандумът бе подписан по време на посещението в азербайджанската столица на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и еврокомисаря по въпросите на енергетиката Кадри Симсън.

"ЕС се обръща към енергийни доставчици, на които може да се има доверие. Азербайджан е един от тях", каза Фон дер Лайен. Според нея в момента, в който се достигнат 12 млрд. куб.м доставки годишно (в момента са около 8 млрд. куб.м), ще се прекрати зависимостта от Русия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Ще изпадне ли БСП от ПЕС - еврогрупата, която Сергей Станишев управлява 11 г.

Как се появи интригата около бъдещето на БСП в Партията на европейските социалисти

19:03 - 01.12.2023
Технологии

До Америка и назад: Д-р Мария Тончева и надпреварата с времето

Тя е пионер във въвеждането на регенеративните терапии у нас.

19:00 - 01.12.2023
Важно днес

Всичко, което трябва да знаем за COP28 в Дубай

Президентът на САЩ Джо Байдън, подобно на китайския си колега Си Дзинпин, няма да присъства на COP28

17:21 - 01.12.2023
Живот

Болестта на патриарха и папата: Кога църквата говори и кога мълчи за здравето на своите водачи

И двамата църковни водачи са с белодробни заболявания

16:59 - 01.12.2023
Важно днес

Депутат от "Възраждане" заплаши Тодор Тагарев със "смъртно наказание"

Вместо да му направи забележка за недопустимия тон, председателстващата заседанието само поклати глава

16:20 - 01.12.2023
Култура

След Тейлър Суифт и Бийонсе и концерт на Queen от 1981 г. тръгва по кината

Пореден музикален концерт ще завладее кино екраните през януари

15:42 - 01.12.2023
Живот

Джулиана Маргулис: LGBT-хората, които подкрепят "Хамас", щяха да са първите им жертви

Актрисата обвинява TikTok за разпространение на пропаганда и омраза

15:20 - 01.12.2023