Снимка: © Getty Images

Митичният ремонт на турбината на Siemens, заради която беше спряно подаването на природен газ по "Северен поток" към Германия, може да се окаже само претекст за безсрочното спиране на горивото от "Газпром".

Руският вестник "Коммерсант" съобщава, че турбината за компресорната станция "Портовая" вече е изпратена от ремонтното предприятие в Канада към Германия със самолет, за да може да стигне по-бързо до предназначеното си място.

Оттам се очаква, че "след още пет до седем дни" тя ще бъде транспортирана в Русия, ако не възникнат други проблеми с логистиката и митниците.

"Газпром" обаче не е потвърдил дали ще увеличи доставките по газопровода до Германия в момента, в който турбината пристигне. Вместо това - руският монополист очаква от Siemens "писмена гаранция за възможността за безопасен транспорт и ремонт на останалите машини" за ремонт.

По план - спирането на "Северен поток" трябваше да продължи само 10 дни между 11 и 21 юли. "Газпром" не увеличи подаването по алтернативните газопроводи през Украйна, за да компенсира дефицита за Германия, която е най-големият вносител на руския природен газ в Европа. Заради недостатъка Берлин е бил принуден да черпи газ от хранилищата си посред лято - към момента те са запълнени на 65%.

Новият график, който "Коммерсант" описва, означава, че газопроводът няма да тръгне преди началото на август 2022 г. заради времето за превоз до Русия и технологичния период на тестването за пускане.

Компресорната станция "Портовая" се намира край селото Торфяновска на около 20 км от границата на Русия с Финландия. Теоретично - ако тя бъде пусната, доставките на газ трябва да се увеличат до най-малко 100 млн. кубични метра на денонощие.

В "Газпром" обаче обясняват пред руското издание, че чакат от Siemens потвърждение с документи, че германската компания ще изпълнява задълженията си по ремонт и обслужване на турбините на "Северен поток" и занапред - т.е. не изключват спирането на газа да продължи и след монтирането на турбината.

Казусът с канадския ремонт възникна заради санкциите, които бяха наложени на Русия заради войната в Украйна. Правителството в Отава се съгласи да направи изключение и да разреши изнасянето на съоръжението от страната само заради опасността от газова криза в Германия.

Засега не е ясно дали ремонтът на другите турбини от комрпесорната станция ще бъде продължен в Канада, където се намира една от базите на Siemens Energy.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ема Уотсън дебютира като режисьор и лице в кампания на Prada

Изискванията ѝ като режисьор за Prada са да намери материал, който "няма да я отегчи"

Река Искрецка се върна, започва възстановяване на водоподаването

Причината за изчезването вероятно е слабо земетресение

Служебният кабинет решава дали да приеме американската оферта за газ

До 17ч. правителството трябва да даде отговор на американската компания

Украинците събраха пари и купиха сателит за въоръжените сили: "Украинци, вие сте в космоса!"

Фондацията на украинеца Сергей Притула организира фондонабирането и купуването на сателита

Изтекъл запис от парти със Санна Марин провокира скандал във Финландия

36-годишната жена танцува и пее в компанията на приятели, но опозицията ѝ поиска тест за наркотици

Новата власт "помете" и в бордовете на ВМЗ и "Кинтекс" въпреки съпротивата на БСП

Бившата директорка на ДКК заплашва да съди Министерството на икономиката

Най-известният "глас" на конспирацията QAnon в Германия е арестуван във Филипините

53-годишният мъж ще бъде върнат в Германия, за да бъде съден