"Газпром" държи Германия като заложник със спрените доставки по "Северен поток" Снимка: © Getty Images

Митичният ремонт на турбината на Siemens, заради която беше спряно подаването на природен газ по "Северен поток" към Германия, може да се окаже само претекст за безсрочното спиране на горивото от "Газпром".

Руският вестник "Коммерсант" съобщава, че турбината за компресорната станция "Портовая" вече е изпратена от ремонтното предприятие в Канада към Германия със самолет, за да може да стигне по-бързо до предназначеното си място.

Оттам се очаква, че "след още пет до седем дни" тя ще бъде транспортирана в Русия, ако не възникнат други проблеми с логистиката и митниците.

"Газпром" обаче не е потвърдил дали ще увеличи доставките по газопровода до Германия в момента, в който турбината пристигне. Вместо това - руският монополист очаква от Siemens "писмена гаранция за възможността за безопасен транспорт и ремонт на останалите машини" за ремонт.

По план - спирането на "Северен поток" трябваше да продължи само 10 дни между 11 и 21 юли. "Газпром" не увеличи подаването по алтернативните газопроводи през Украйна, за да компенсира дефицита за Германия, която е най-големият вносител на руския природен газ в Европа. Заради недостатъка Берлин е бил принуден да черпи газ от хранилищата си посред лято - към момента те са запълнени на 65%.

Новият график, който "Коммерсант" описва, означава, че газопроводът няма да тръгне преди началото на август 2022 г. заради времето за превоз до Русия и технологичния период на тестването за пускане.

Компресорната станция "Портовая" се намира край селото Торфяновска на около 20 км от границата на Русия с Финландия. Теоретично - ако тя бъде пусната, доставките на газ трябва да се увеличат до най-малко 100 млн. кубични метра на денонощие.

В "Газпром" обаче обясняват пред руското издание, че чакат от Siemens потвърждение с документи, че германската компания ще изпълнява задълженията си по ремонт и обслужване на турбините на "Северен поток" и занапред - т.е. не изключват спирането на газа да продължи и след монтирането на турбината.

Казусът с канадския ремонт възникна заради санкциите, които бяха наложени на Русия заради войната в Украйна. Правителството в Отава се съгласи да направи изключение и да разреши изнасянето на съоръжението от страната само заради опасността от газова криза в Германия.

Засега не е ясно дали ремонтът на другите турбини от комрпесорната станция ще бъде продължен в Канада, където се намира една от базите на Siemens Energy.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

СДВР още не знае кой е посегнал пръв при сбиването на Димитър Стоянов и служителя на НАП

По случая от 22 април сигнал е подала и съпругата на Стоянов

14:45 - 24.04.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да се откажем, нито ще се предадем

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни

12:31 - 24.04.2024
Живот

Олена Грицюк - бежанката от Чернигов, която преведе "История Славянобългарская" на украински

Архитектката сама превежда и оформя Паисиевото издание

11:48 - 24.04.2024
Важно днес

Не МВР, а bTV разпространи още кадри от инцидента с журналиста Димитър Стоянов

И те обаче поставят въпрос дали конфликтът не започва по-рано

11:25 - 24.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" даде заявка за своя парламентарна група в новия парламент

Партията се регистрира самостоятелно за участие в изборите на 9 юни

11:24 - 24.04.2024