Светът се изправя пред недостиг на презервативи Снимка: © Getty Images

Най-големият производител на презервативи Karex Bhd съобщи, че в световен мащаб се задава недостиг на кондоми. Компанията е преустановила производството си заради наложените мерки вследствие от пандемията от коронавирус.

Малайзийската фирма произвежда 20% от кондомите, които се търгуват по света, но не е изработила нито един в трите си завода в страната в период от над седмица. Причината е блокадата, наложена от правителството, съобщава The Guardian.

Така вече е постигнат дефицит от 100 милиона презервативи, търгувани по света от марки като Durex, предоставяни на здравни системи по света като тази във Великобритания или доставяни за помощни програми като Фонда на ООН за населението.

Karex Bhd получи позволение от властите да поднови работата си в петък, но само с 50% от работната си ръка и по силата на специално изключение за най-важните индустрии.

„Ще отнеме време да подновим работата в заводите и ще е трудно да се справим с повишеното търсене, работейки с половината си капацитет“, каза изпълнителният директор Го Миа Киат.

„Ще станем свидетели на недостиг на презервативи навсякъде по света, а това ще бъде плашещо. Тревожа се, че дефицитът за много хуманитарни програми в Африка няма да трае само две седмици или месец. Този недостиг може да трае месеци“, каза той.

Малайзия е втората най-страдаща страна в Югоизточна Азия, що се отнася до щетите, нанесени от коронавируса. 2161 души са регистрирани като заразени, а смъртните случаи са 26. Извънредното положение остава в сила поне до 14 април.

Другите основни световни производители на кондоми са Китай, Индия и Тайланд. Първата страна се превърна в епицентър на заразата, втората вече втори ден е в блокада, а в Тайланд случаите на коронавирус нарастват постоянно.

Производители на други съществено важни продукти като медицински ръкавици също преживяха колапс в Малайзия.

„Хубавото нещо е, че търсенето на презервативи все още е много голямо, тъй като от съществена важност е да имаме такива – независимо дали ви се нрави, или не“, казва Го. „На този етап повечето хора най-вероятно не планират да имат деца. Не сега е времето за това, заради голямата несигурност“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"18 години стигат" - Футболни фенове организират голям протест навръх конгреса на БФС

Футболните запалянковци смятат, че въпреки подадената оставка на Борислав Михайлов, той продължава да е човекът, който "дърпа конците".

18:02 - 04.03.2024
Важно днес

Пускат движението по новия 13,6 км участък Макреш - Бела от пътя Видин – Ботевград

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ще направи инспекция на новоизградената отсечка

17:09 - 04.03.2024
Важно днес

Лавини, силни ветрове и свлачища: Екстремно опасно време в Италия и Франция

Рискът от лавини в Италия е от трето ниво, или "значителен", по европейската скала за лавинна опасност. 

16:04 - 04.03.2024
Спорт

Ще бъде ли 2024 последната година за Надал в тениса?

„Сезонът на клей може да е или да не е последен за мен, не съм решил на 100%"

15:50 - 04.03.2024
Европейски дневници

ЕК отпуска на България и Румъния 85 млн. евро за защита на границите

Двете държави ще могат да кандидатстват за допълнително финансиране за съществуващите системи за гранично наблюдение, за покупка на превозни средства и др.

14:38 - 04.03.2024
Живот

Щастливите двойки не се карат по-малко, а по правилния начин

Ключът не е, че щастливите двойки се карат за правилните неща, а че се карат по правилния начин

13:45 - 04.03.2024
Важно днес

Русия привика посланика на Германия заради изтекъл запис на германски военни

Германският министър на отбраната Борис Писториус обвини Русия, че води "информационна война" с цел да създаде разделение в страната

13:33 - 04.03.2024
Важно днес

Унгарският премиер Виктор Орбан ще се срещне с Тръмп

Преди седмици унгарският премиер официално подкрепи кандидатурата на Тръмп за президентския пост в САЩ на изборите през ноември.

12:26 - 04.03.2024
Технологии

Българският езиков модел BgGPT вече може да се ползва свободно

Какво може BgGPT и какъв е замисълът ѝ

12:25 - 04.03.2024