Светът се изправя пред недостиг на презервативи Снимка: © Getty Images

Най-големият производител на презервативи Karex Bhd съобщи, че в световен мащаб се задава недостиг на кондоми. Компанията е преустановила производството си заради наложените мерки вследствие от пандемията от коронавирус.

Малайзийската фирма произвежда 20% от кондомите, които се търгуват по света, но не е изработила нито един в трите си завода в страната в период от над седмица. Причината е блокадата, наложена от правителството, съобщава The Guardian.

Така вече е постигнат дефицит от 100 милиона презервативи, търгувани по света от марки като Durex, предоставяни на здравни системи по света като тази във Великобритания или доставяни за помощни програми като Фонда на ООН за населението.

Karex Bhd получи позволение от властите да поднови работата си в петък, но само с 50% от работната си ръка и по силата на специално изключение за най-важните индустрии.

„Ще отнеме време да подновим работата в заводите и ще е трудно да се справим с повишеното търсене, работейки с половината си капацитет“, каза изпълнителният директор Го Миа Киат.

„Ще станем свидетели на недостиг на презервативи навсякъде по света, а това ще бъде плашещо. Тревожа се, че дефицитът за много хуманитарни програми в Африка няма да трае само две седмици или месец. Този недостиг може да трае месеци“, каза той.

Малайзия е втората най-страдаща страна в Югоизточна Азия, що се отнася до щетите, нанесени от коронавируса. 2161 души са регистрирани като заразени, а смъртните случаи са 26. Извънредното положение остава в сила поне до 14 април.

Другите основни световни производители на кондоми са Китай, Индия и Тайланд. Първата страна се превърна в епицентър на заразата, втората вече втори ден е в блокада, а в Тайланд случаите на коронавирус нарастват постоянно.

Производители на други съществено важни продукти като медицински ръкавици също преживяха колапс в Малайзия.

„Хубавото нещо е, че търсенето на презервативи все още е много голямо, тъй като от съществена важност е да имаме такива – независимо дали ви се нрави, или не“, казва Го. „На този етап повечето хора най-вероятно не планират да имат деца. Не сега е времето за това, заради голямата несигурност“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Путин се качи в Мерцедес и тръгна да инспектира Кримския мост

Путин премина с мерцедес по стратегически важния мост, за да покаже състоянието му

18:39 - 05.12.2022

Радев: Аз бях първият излъган от "Продължаваме промяната" и сега плащам цената

Президентът с нови остри критики към "Продължаваме промяната"

17:46 - 05.12.2022

Хари и Меган обещават да разкажат "цялата истина" в документалната им поредица за Netflix

В нов трейлър за поредицата принц Хари осъжда "болката и страданието на жените", които се омъжват за членове на кралското семейство

15:02 - 05.12.2022

Експлозии в две военновъздушни бази в Русия. Има загинали и вероятно повредени бомбардировачи

Смята се, че в базите се съхраняват бомбардировачи, използвани за удари срещу Украйна

13:35 - 05.12.2022

Тя отказа да се състезава с хиджаб за Иран. Режимът намери начин да си отмъсти

Елназ Рекаби остава под домашен арест, а къщата на брат ѝ беше съборена

13:30 - 05.12.2022