Световният шампион Александър Усик бе задържан на летище в Полша Снимка: © Getty Images

Световният шампион по бокс в тежка категория от Украйна Александър Усик беше задържан на летището в Краков при инцидент, който наложи намесата на президента Володимир Зеленски.

Усик е пътувал за подготовка в Испания заедно със свой сътрудник, когото полските гранични власти са отказали да пуснат да лети, твърди медията Onet.

Спортистът е отказал да замине сам и е опитал да попречи на задържането на своя колега. Тогава са се намесили службите за сигурност, като Усик е отведен с белезници, както показват кадри в социалните мрежи.

Източник на спортната телевизия ESPN твърди, че Усик и треньорът му Сергей Лапин са били в "състояние, в което не са годни да пътуват", когато са пристигнали на летището в Краков". Боксьорът е опитал да обясни, че двамата просто са "изтощени от близо 14-часовото пътуване от Киев", но полските служби са реагирали по-критично.

Усик е освободен малко по-късно. Самият той определя случилото се като "недоразумение, което бързо беше разрешено".

Той благодари на украинските дипломати в Полша за подкрепата и изрази уважение към полските полицаи, които "изпълняват своите задължения независимо от ръста, теглото, размаха на ръцете и наградите".

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е разговарял лично с него, а Министерството на външните работи е подготвило официален протест заради случилото се.

Зеленски коментира, че е останал възмутен от отношението спрямо украинския боксьор и е възложил на двама министри да проверят всички детайли около инцидента.

37-годишният Александър Усик е абсолютен световен шампион в тежката категория, след като през май 2024 г. победи Тайсън Фюри. Усик няма нито една загуба в професионалната си боксова кариера.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Висша мода по халат: Риана, Изабел Юпер и новата мания по комфортни дрехи

Нова тенденция превръща халатите за баня в облекло от висшата мода

18:50 - 19.09.2024
Технологии

Huawei представи 14 нови смарт часовника. Сред тях и за 24-часово следене на кръвното

И тази година Huawei избра Барселона, за да представи новите си смарт часовници

17:50 - 19.09.2024
Важно днес

ЕС праща 160 млн. евро на Украйна, взети от замразени руски активи

Средствата ще отидат за хуманитарна помощ и ремонти на енергийната инфраструктура

16:44 - 19.09.2024
Текстове от партньори

Player 0.0 е първото по рода си виртуално състезание за почитателите на F1®, в което най-добрият шофьор е този, който не пие

Участниците ще се състезават на специални симулатори за място на световния финал, където ще могат да се изправят срещу трикратния световен шампион във F1® и официален посланик на Heineken® 0.0 Макс Верстапен

16:31 - 19.09.2024
Култура

"Синелибри 2024": Ървин Уелш, "Добър ден, тъга" и още от програмата на кинофестивала

Билетите за всички филми от "Синелибри" вече са в продажба

14:54 - 19.09.2024