Световният тенис отлъчи Русия и Беларус Снимка: © Getty Images

Русия и Беларус бяха изключени от всички състезания на Международната тенис федерация (ITF), но тенисистите им могат да продължат да участват в турнирите от мъжкия и женския тур.

Решението на ITF означава, че нито мъжкия тим на Русия ще може да защити титлата си от Купа „Дейвис“ (т.нар. неофициално световно първенство), нито женският да опита да съхрани трофея си от BIlle Jean King Cup.

"Международната федерация по тенис осъжда нахлуването на Русия в Украйна и оказваната за него помощ от Беларус. Освен отмяната на всички събития на ITF в тези държави, днес бордът взе решение за незабавно замразяване на членството на руската и белоруската тенис федерация и въвеждане на забрана за участието им в международни отборни надпревари до второ нареждане“, гласи съобщението на ITF.

„ITF остава в близък контакт с украинската тенис федерация и изразява солидарност с народа на Украйна", се казва в официалната позиция.

От мъжкия и женския тур – ATP и WTA, вече публикуваха изявление, с което изразиха „дълбоко чувство на страдание, шок и тъга“ за Украйна и нарекоха случващото се там „неприемлив акт на агресия“.

Бордовете на двете организации взеха решение да отменят провеждането на комбинирания турнир на WTA и АТР в Москва през октомври.

Към този момент играчите от Русия и Беларус ще продължат да бъдат допускани до състезания от професионалните вериги и Големия шлем, но няма да участват под името или флага на своите страни до второ нареждане.

Всичко това се случи часове след като първата ракета на Украйна при жените Елина Свитолина обяви, че не иска да играе повече срещу тенисистки от Русия или Беларус, докато те представляват официално страните си.

Стивън Кинг, Пол Маккартни, Анастасия Павлюченкова и Елина Свитолина излязоха с позиции за Украйна Стивън Кинг, Пол Маккартни, Анастасия Павлюченкова и Елина Свитолина излязоха с позиции за Украйна

"Вярвам, че настоящата ситуация изисква ясна позиция от нашите организации: ATP, WTA и ITF. Ние, украинските играчи, изискваме от ATP, WTA и ITF да последват препоръката на Международния олимпийски комитет и руските и белоруските представители да бъдат възприемани само като неутрални спортисти, без право да показват национални символи, цветове, знамена или химни", написа тя.

Това стана преди мача ѝ срещу рускинята Анастасия Потапова от турнира в мексиканския град Монтерей. В крайна сметка Свитолина излезе на корта, тъй като руското знаме беше премахнато. Украинката спечели с 6-2 6-1 и се класира на осминафиналите. Там ще се изправи срещу българката Виктория Томова, която победи Даян Пари.

"Спортните санкции" срещу Русия включват още изхвърляне от международните футболни състезания на ФИФА и УЕФА, включително световното първенство в Катар през 2022, преместване на финала на Шампионската лига от Санкт Петербург в Париж, отнемане на домакинството на световното по волейбол през 2022 и отмяна на Гран При на Формула 1 в страната.


ФИФА и УЕФА изхвърлиха Русия от световния футбол ФИФА и УЕФА изхвърлиха Русия от световния футбол



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024
Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024