Свилен Спасов към кандидат-депутатите: Варна трябва да стане град на знанието Снимка: © btv

Свилен Спасов е свързан с Варна не просто защото е оттам. В последните 30 години голяма част от усилията му са посветени на обществена дейност, която да направи града и средата, в която хората живеят, по-добри, по-модерни, и с по-дълбок поглед в бъдещето.

Работи усилено по концепцията "Варна - град на знанието", като използва бизнес експертизата си, за да привлича и мотивира партньори за идеята.

Създател е на поредицата книги "Власт и отговорност", популяризираща книги за световните политически лидери на 20 в.

Публикуваме негово открито писмо до водачите на листи от основните политически сили, състезаващи се за място в изборите на 11 юли, от Варна.

Варна - убежище

Здравейте, водачи на листи,

Всеки от вас вероятно е достоен човек и е решил да промени България към по-добро.

Ще се опитам да ви подскажа как да промените Варна към по-добро.

Дали вярвам, че ще го направите? Не, разбира се. Но човек се променя, а оттам и градът, и държавата. Но първо човекът, а не асфалтът, както казваше през 90-те Благовест Сендов (моят ректор и преподавател, с което се гордея).

Тук вие сте гастрольори и въобще не ви пука за Варна. Сигурно и в други градове е така, но това си е тяхна грижа. Знаете, че Варна е от районите с най-много депутати. И така ще имате по-големи парламентарни групи. Това е вашият интерес. Но не е нашият (поне на моите приятели).

Преди седмица един от изключителните български писатели ми каза – Варна е някак откъсната от страната. Ами да, така е. Минавате, откъсвате и си заминавате. В тази кампания дори и на плаж може да отидете.

Вие сигурно не знаете, че Институтът за пазарна икономика (ИПИ) през 2020г направи анализ:

Варна-град на знанието, икономически профил и траектория на развитие.

За да не ви затруднявам с четене, ще направя едно резюме:

Варна и Девня дават около 10% от БВП на България.

Основните отрасли специално в града са

- строителство – около 1,5н млрд. лева;

- търговия – около 1,3 млрд. лева;

- туризъм – около 1 млрд. лева;

- транспорт – около 1 млрд. лева.

И изненадата за вас, но не и за нас -

висше образование, наука, здравеопазване, информационни и комуникационни технологии (ИКТ), изкуство и култура – над 1 млрд. лева.

С една дума – знание.

Варна има около 30 000 студенти, от които приблизително 4 000 чуждестранни.

Според вас каква трябва да е траекторията на развитие? Кой от тези или други отрасли за 4 години ще удвои или утрои приноса към града, а от там ще увеличи и БВП на страната?

Тези млади умни хора са го написали в заглавието на своя анализ.

Сигурно питате – какво искате от нас? Не мога да повярвам. За пръв път правилен въпрос. Време е да искаме от вас, а не вие от нас и да ни обясните какви идеи имате.

През август миналата години бе подписан Меморандум между:

Публична администрация, Община Варна,

Медицински университет – Варна, Висше военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“, Икономически университет – Варна, Технически университет – Варна, Варненски свободен университет "Черноризец Храбър", Висше училище по мениджмънт,

Математическа гимназия „Д-р Петър Берон”,

SAP Bulgaria Ltd., Microsoft България (подкрепя), ScaleFocus, БулПрос,

Солвей Соди, Агрополихим, Кока Кола - Варна, KBC Group – България, Планекс Холдинг, Фрапорт летища България, ХайделбергЦимент Груп,

Научноизследователски организации; Център по хидро- и аеродинамика, БАН,

Аналитичен център: Институт за пазарна икономика (ИПИ),

По-късно се присъединиха още организации. Вече са над 20 и наближават 50% от БВП на конгломерата Варна-Девня.

Резюме на меморандума

Страните декларират своя ангажимент да обединят усилия за реализиране потенциала на Варна – Град на Знанието. Страните декларират своята готовност да участват в общи проекти и инициативи, които предполагат сдружаване и обща работа. Страните декларират своя ангажимент да подкрепят новия бранд на Варна, като Град на Знанието, и да използват този бранд/слоган в комуникацията на своите инициативи в морската столица, които имат директно отношение към подписания Меморандум.

Страните декларират своята подкрепа за трансформацията на икономиката на Варна, задълбочаване на връзките между наука и бизнес и развитие на секторите с най-голям потенциал, в т.ч. в сферите на туризма, ново ниво на медицината, информационните технологии, транспорта и морската индустрия. Подкрепят създаване на Морско научно приложно общество и магистрално свързване за национални и европейски цели с активното участие на Варна и Бургас.

Страните декларират своята подкрепата за развитието на Индустриална зона Варна край Аксаково, като ключов проект в за индустриалното и високотехнологично бъдеще на Варна и Североизточна България.

Страните декларират подкрепата си за изграждането и развитието на НАЦИОНАЛЕН високотехнологичен Квартал на Иновациите в местността „Малка чайка”, който да стъпи върху научната инфраструктура на морската столица и да разгърне потенциала на Варна и страната за индустриални и научно приложни изследвания, Start ups и иновации, да създаде условия за международна конферентна и конгресна дейност, (и да е основа на Концепцията за Интегрирани териториални инвестиции.)

Страните декларират своята подкрепа за създаването на нов съвременен математико-технологичен кампус, в рамките на който да се изгради и нова модерна сграда на Математическа гимназия "Д-р Петър Берон".

Страните декларират своята подкрепа за умното и зелено управление на Варна, като Община Варна и компаниите от ИКТ сектора по този Меморандум ще си сътрудничат в намирането на нови и дигитални решения, ще работят за създаването на команден център за подпомагане на умните и зелени градове на Северна България, както и за създаване на възможности за усвояване на нови знания и умения съответстващи на бурното развитие на Европа и света.

Страните декларират своята подкрепа за развитие на човешкия капитал на Варна, като образователните институции и бизнеса по този Меморандум ще си сътрудничат в инициативи за повишаване знанието и уменията на младите и активни граждани на Варна и Северна и Източна България и ще работят за създаване на среда за тяхната съвременна изобретателност, реализация, и предпоставки за европейска конкурентноспособност. (чрез Концепцията за ИТИ)

Страните декларират тяхната съпричастност към развитието на модерна градска среда, нови практични градоустройствени решения, на експортно ориентирана индустрия, изграждане на нова библиотека, подкрепят социализацията на района на Морска гара и биха се включили с нови идеи и проекти за града и региона като (добавени през 2021г) нова съвременна Инфекциозна болница (Старата е кошмар), Музикално-сценичен център (в известната като Дупката част на Варна) и други адекватни на капацитета на града и развитието на Европа.

Настоящият меморандум няма правна сила, но отразява намеренията за сътрудничество и общи действия между подписалите го страни.

Вие си изберете кой ще се похвали след 4 години, че е помогнал за Математическа гимназия и Технологичен кампус от 21 век, Библиотека от 21 век, Инфекциозна болница от 21 век, Музикално-сценичен център от 21 век, Национален "Квартал на иновациите" от 21 век, команден център за управление на зелените и умни градове в Северна България от 21 век, Индустриална зона за високи технологии от 21 век, съвместната работа на Варна и Бургас за магистрала Черно море, Морско научно приложно общество, умна морска туристическа политика, а не да ги насъсквате като Македония срещу България. И други неща може би, но това ви стига.

Стиропорът и асфалтът в Европа са от 20 век. Особено първото е трагично ниско технологично ниво и ефективност, а с второто можехме и да се гордеем, че достигаме другите, но ако бяхме 1980г, а не 2021.

Мислете като 21 век. Ако се занимаваме само с опити за догонване, ще останем още по-назад, т.е. разликата между дори средноводещите страни в Европа и нас ще се увеличава.

Вие не познавате Варна и нека ви подскажа за:

Дъгата на културата - Филиала, Театъра, МСЦ (Дупката), Кукления, Фестивалния, Летния, Галерията, Библиотеката (до Общината), Музея. Няма такава културна европейска фестивална среда другаде в България. Морската градина, създадена от Антон Новак - още не е съсипана съвсем от бетон и кич.

Дъгата на науката и образованието - 6-те университета и гимназии

Тези две дъги са извор на знания и въображение. И на шанса за Варна, а от там на България за технологични и артистични приходи с висока добавена стойност.

Не е ли това което искаме, плюс скъсяване на дистанцията с водещите в Европа?

А иначе, може би заглавието би могло да бъде с името на Пловдив, Стара Загора, Русе или други.

Моля ви, не започвайте с това, че вие знаете всичко това. Не бързайте да казвате какво не може и защо не може. В нормалния демократичен свят хората пращат политиците в парламента със задачи и ги оценяват по това следващия път.

Хората в България трудно се научават да искат. Дайте им вяра, че могат. И те ще ви изненадат с мисли за квартала, град/селото и държавата си. Опрете се на средната класа, а не на олигарсите (алчни, заграбващи и неразвиващи).

Ако го направите, може би заглавието ще се промени на Варна - бъдеще станало настояще. И Пловдив, Стара Загора, Русе и други.

Свилен Спасов

Създател на поредицата книги “Власт и Отговорност”

Текстът е адресиран до Корнелия Нинова, Костадин Ангелов, Ерджан Ебатин, Татяна Дончева, Ангел Джамбазки, Филип Станев, Стоян Михалев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024