Свлачища затвориха временно АМ "Струма", бедствено положение в обл. Смолян Снимка: © Getty Images

Поройни дъждове предизвикаха срутища през нощта в Благоевградския район, което затвори временно движението по АМ „Струма“.

Реките Струма и Благоевградска Бистрица излязоха от коритата си и създадоха много работа на Агенция „Пътна инфраструктура“ и пожарните служби. Множество свлачища в района на Кресненското дефиле и пътя Банско-Гоце Делчев блокираха движението, срутище има и на пътя Невестино-Бобошево, съобщи bTV.

Пожарната в Кюстендилско се е отзовала на над 17 сигнала за отводняване на къщи.

Затворен е и пътят за Подгорието в община Петрич. Движението по отсечката София - Самоков в района на Дяволския мост все още е ограничено заради срутване на скали.

Междувременно три общини в област Смолян са в бедствено положение заради наводнения и свлачища. С излезли от коритата реки се борят Рудозем, Неделино и Борино, съобщи БНР.

В 2 часа след полунощ е било обявено бедствено положение и в община Неделино. Нивото на речното корито на река Неделинска е преляло на няколко места. Водата е заляла помпената станция в село Крайна. Свлечена земна маса е затворила улица и водата, която се оттичала, била насочена към къщите. Взети са спешни мерки. Няма пострадали и евакуирани хора, каза кметът Боян Кехайов.

В цялата община Борино са без ток. Няма достъп до селата Ягодина, Буйново и Кожари. Сложна е ситуацията и в община Девин. През нощта река Въча е излязла от коритото си. Републиканският път е подкопан на входа на града в района на пункт Девин и е опасен за преминаване.

Временно е ограничено движението по пътищата Симитли – Разлог, Неделино – Бял извор, Симитли – Гоце Делчев и други. Движението по пътя Смолян – Чепеларе вече е възстановено. Цялата информация за това къде има затруднено движение се публикува от сайта на АПИ.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024