Снимка: © Facebook / Martin Dimitrov - "Сизиф от ГЕРБ"

Наводнения, свлачища, срутища - предизборната 2021 г. започва ударно за партията, която някога печелеше гласове с обещанието, че ще "Градим България" с "Видими резултати". 

Само десетина дни след като Бойко Борисов инспектира укрепленията на шосето към Рилския манастир и нареди всичко да стане "като картичка", природата отвърна на удара и ремонтът за 6,5 млн. лева полегна тежко по средата на третокласния път.

"Чорапогащникът", както коментаторите във Facebook нарекоха високоякостната мрежа за стабилизиране на релефа, не успя да задържи парчето от скалата, а всички научихме разликата между "свлачище", "срутище" и "мърлящина".   

Докато таванът на метростанция "Хаджи Димитър" капеше в кофите на чистачките, шест спирки по-надолу по трети метродиаметър тротоарът пред Александровска болница хлътна във V-образен профил с дължина около 50 метра. Ремонтираният преди месеци плочник трябваше спешно да бъде ограден с предупредителни табели. В най-дълбокия му участък "поникна" новогодишна елха за предотвратяване на инциденти с по-разсеяни пешеходци. 

"Хубаво е, но се случи", както пише Светломир Стоянов. 

Обяснението? Сами си изберете: "Много труден и сложен ремонт", "Много кратки срокове", "Има подпочвени води", "Тежка пандемия", "Лошо време", "Земята се върти", "Иван Костов е виновен", "Ти па си Ален Делон", подсказва Христо Смерикаров във FB. 

На този фон - второто пропадане на централната варненска улица "Михаил Колони" за една година (след ремонт за 2 млн. лв.) някак не изненада никого. През 2019 г. 10-минутен дъжд успя да потопи инвестиция за 100 милиона лева - прословутия бул. "Васил Левски" във Варна, а "водопадите" от надлеза и ямите от ВиК аварии станаха част от местния фолклор. 

Ден след като в Пловдив започна почистването на шахтите на бул. "Скобелева майка", дъждът все пак успя да изненада общината.

Кръговото при надлеза на булеварда потъна във вода, а хората в социалните мрежи допълниха пейзажа с крокодили, косатки и катаджии, дебнещи за нарушители от подводница. 

Срутища и наводнения има и в чужбина, уверява вицепремиерът Томислав Дончев: "Винаги когато си ремонтирате банята или жилището, се случва нещо да не е така, както сте си го представяли". 

Това, което все пак отличава рилското срутище от международните му аналози (и от банята на Дончев), е, че укрепителите му от "Автомагистрали" ЕАД са получили задачата по аварийна програма, без търг и конкуренция, в комплект с още няколко големи пътни ремонти за обща сума от близо половин милиард лева. А работата им едва сега започва. Консултантът по техническия и строителния надзор на обекта е фирмата "Пътинвест Инженеринг", чийто ръководител завежда секция "Консултантска дейност, проектиране и строителен надзор" в Камарата на строителите в България. 

"Гледам тая снимка на затрупаното шосе. Така става, като свлачище се укрепва старомодно, а не по авангардния плажен начин - с хотел", пише Драго Симеонов във Facebook, като напомня за чудото на българската инженерна мисъл при брега на Алепу. През лятото на 2020 г. Борисов твърдеше, че ако строежът на Черно море се окаже незаконен, ще поиска да бъде трансформиран в "едно прекрасно обитание на птички". 

От друга страна, четириетажната "подпорна стена с гнезда" има едно ключово предимство в сравнение с пропадналото укрепление - разполага с Акт 16 за разлика от пътя, открит лично от Борисов, по който до преди дни преминаваше цялото движение към Рилския манастир.

"То и ония ресторант за недопечени прилепи в Ухан беше без акт-15, ама белята си стана", коментира Валдес Радев във Facebook.

Разбира се, всичко в природата може да намери обяснение в пълзящия преврат срещу властта. Във FB Александър Ресиловски дава една възможна интерпретация на случилото се: 

"Свлеклото се "укрепено" свлачище за 6 милиона всъщност не е свлачище, защото е било укрепено. След укрепването му обаче, то се е преовлажнило. (явно от кеф от укрепването), самообявило се е за срутище, влезнало е в партията на Цветан Цветанов и се е срутило за да подкопае темелите на непоклатимата власт". 

В Twitter @intolerant_cat дава още по-убедителен аргумент за любителите на опорни точки: "Всички знаят, че това  не е свлачище, а метеорит, който даже не успя да пробие настилката на пътя, положен от правителството на господин Борисов!" 

На нас не ни остава нищо друго, освен да стискаме палци на кмета на Симитли - последният известен получател на авариен милион за изграждане на подпорна стена.

След като Борисов откри новата общинска спортна площадка, чиито огради почти лежат върху линиите на тенискортовете, не смеем да си представим как ще осъмнат при следващия дъжд. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Булевард България" и LG препоръчват: Най-добрите коледни филми на 2021

Тази година има много интересни истории с участието на Нина Добрев, Нийл Патрик Харис и други

МОН: Тестването на всички ученици на 6 декември е осигурено

МЗ са обещали доставка на още тестове другата седмица, за да може процесът да продължи

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев

Никола Минчев от "Продължаваме промяната" е председателят на 47-ия парламент

Минчев е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски" и е корпоративен адвокат

Спецпрокуратурата образува дело за корупционно престъпление в община Варна

След проверката на КПКОНПИ е образувано дело срещу служител на общината, чието име не се споменава