Снимка: © bTV

Огромното плаващо сметище по река Искър, което стигна до съоръженията на ВЕЦ "Своге", ще отнеме два или три дни за почистване, съобщава bTV.

Зам.-кметът на града Илия Богданов твърди, че "целият боклук на Своге за три месеца е по-малък от това, което виждаме тук". Той описва ситуацията като недопустима гледка за 21 век.

Масата от отпадъци се оказа във водите на реката няколко дни след обилните дъждове, които предизвикаха наводнения в района. Част от проблема с преливащите водоеми е именно задръстването им с боклуци от незаконни сметища.

Сред отпадъка в Искър има както по-дребни битови отпадъци, така и хладилници, телевизори и гуми на автомобили, съобщава bTV.

От ВЕЦ "Своге" съобщават, че най-рано в петък ще могат да започнат почистването на реката заради високите води.

"Това количество боклуци в момента кристализира проблема. Ако не беше ВЕЦ-ът, този боклук щеше отново да си е в реката, и от Дунав да стигне до плажа в Созопол", коментира Веселин Шуманов от централата.

Замърсяване с битови отпадъци след наводненията беше установено и в Средец (област Бургас), където прелелият местен канал е разнесъл по улиците на града множество боклуци. В горната част от дерето има нерегламентирано сметище, а канализацията е затлачена, така че при всеки силен дъжд водата прелива и пренася отпадъка по улиците на града, съобщава БНР.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна се прицели в руските сили, които стрелят по и от АЕЦ "Запорожие"

Зеленски определи тези войници като "специална цел"

Салман Рушди вече не е на командно дишане и може да говори

Писателят бе нападнат по време на своя лекция

Почина поетесата Екатерина Йосифова

Българската писателка си отиде на 81 години

Консерваторите в САЩ пускат свое приложение за запознанства за "хора с правилно разбиране за света"

Потребителите от женски пол ще могат да получат безплатни премиум акаунти, но мъжете ще трябва да си платят за него