Сюзан Сарандън се извини за изказване, насочено към евреите в САЩ Снимка: © Getty Images

Актрисата Сюзан Сарандън се извини за противоречиви свои коментари, направени по време на пропалестински минитинг миналия месец.

"Има много хора, които се страхуват да бъдат евреи в този момент и усещат какво е чувството да си мюсюлманин в тази страна, толкова често подлагана на насилие", каза Сарандън на демонстрация в Ню Йорк на фона на задълбочаващия се конфликт между Израел и „Хамас“, започнат от екстремистката палестинска организация с жестоките нападения от 7 октомври.

Сарандън призова по време на митинга протестиращите пропалестински активисти да разговарят с американците евреи, които не се чувстват в безопасност заради нарастващия антисемитизъм в страната.

Речта ѝ провокира агенцията за таланти UTA да прекрати работата си с нея.

В изявление, публикувано в Инстаграм на 1 декември, Сарандън пише, че се е опитала да изрази загрижеността си за нарастващите престъпления от омраза в САЩ, както и солидарността си в борбата с фанатизма, но не се е изразила правилно.

"Тази формулировка беше ужасна грешка, защото предполага, че доскоро евреите са били чужди на преследване, докато точно обратното е вярно", казва холивудската звезда, като допълва, че „евреите отдавна са запознати с дискриминацията и религиозното насилие, които продължават и до днес".

"Както всички знаем - от вековете на потисничество и геноцид в Европа до стрелбата в "Дървото на живота" в Питсбърг, Пенсилвания", допълва още Сарандън, визирайки годините на Холокоста и Втората световна война и стрелбата в синагога в САЩ през 2018 г., при която загинаха 11 души и бяха ранени шестима други в най-смъртоносната антисемитска атака в американската история.

77-годишната Сарандън е известна със своя активизъм за прогресивни и леви каузи, като стана виден глас в антивоенното движение по време на войната в Ирак през 2003 г. и яростен критик на бившия американски президент Доналд Тръмп по време на неговия мандат, припомня Евронюз.

Тя не е първата холивудска звезда, на която ѝ се налага да се извинява за свое изказване, свързано с войната между Израел и обявената от САЩ и ЕС за терористична организация "Хамас".

Преди дни Джулиана Маргулис се извини за коментарите си, насочени към цветнокожите и ЛГБТ-общността, във връзка с продължаващата война в Газа.

Наскоро актрисата, която е с еврейски произход, описа недоумението си как тези две малцинствени групи заявяват подкрепа за палестинската кауза на фона на терористичните ѝ атаки от 7 октомври, при които бяха убити около 1200 израелци за един ден на 7 октомври, стотици бяха отвлечени и имаше десетки свидетелства за жестоки сексуални престъпления при нападението.


Джулиана Маргулис: LGBT-хората, които подкрепят "Хамас", щяха да са първите им жертви


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024
Живот

30 години след първата титла - легендарни часовници на Михаел Шумахер отиват на търг

Наддаването ще се проведе на 13 май в Женева

11:56 - 04.05.2024
Важно днес

"Не искаме да сме мегафон на правителството". Италианската обществена телевизия обяви стачка след медиен скандал

Журналистите се оплакват от опити за политически натиск

10:37 - 04.05.2024
GEN Z дневници

Vol. 20: Зендея не може да играе тенис, японци блокират Instagram гледка

И още: какво е общото между футболните фланелки и шоколада

09:51 - 04.05.2024
Живот

Д-р Чернев, д-р Чернева и лекарската грижа такава, каквато трябва да бъде

Срещаме се с две от тези екзотични птици като част от партньорството ни с Dr. Oetker

09:17 - 04.05.2024
Важно днес

Врачанският митрополит Григорий ще води литургията за Възкресение Христово

Тя започва в 23,30 на Велика събота в храма "Св. Александър Невски"

08:52 - 04.05.2024