Снимка: © Getty Images

Пандемията от COVID-19 „със сигурност не е приключила“ въпреки намаляването на случаите след вълната на варианта "Омикрон". За това предупреди ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус по време на годишната среща на организацията.

Той каза на събралите се в Женева представители от различни държави, че „отслабваме бдителността си на свой риск“. Тедрос подчерта, че "намаляването на тестването и проследяването на вариантите на вируса означава, че оставаме слепи за еволюцията на вируса". Генералният директор на СЗО отбеляза, че почти 1 милиард души в страните с по-ниски доходи все още не са ваксинирани.

По-рано в свой доклад СЗО заяви, че броят на новите случаи на COVID-19 изглежда се е стабилизирал след седмици на спад от края на март, докато общият брой на седмичните смъртни случаи е спаднал.

Въпреки че има напредък, след като 60% от световното население вече е ваксинирано, „това не е приключило, докато не приключи навсякъде", каза Тедрос.

„Съобщените случаи се увеличават в почти 70 държави във всички региони и това в свят, в който нивата на тестване са паднали“, добави той.

Генералният директор посочи, че съобщаваните смъртни случаи се увеличават в Африка - континентът с най-нисък обхват на ваксинации. Междувременно само 57 страни - почти всички от които с по-големи доходи - са ваксинирали 70% от населението си.

Докато световното предлагане на ваксини се е подобрило, има „недостатъчен политически ангажимент за въвеждане на ваксини“ в някои страни, както и пропуски в „оперативния или финансов капацитет“ в други, каза той.

„Като цяло виждаме колебанието относно ваксината, водено от дезинформация. Пандемията няма да изчезне магически, но можем да я спрем", каза Тедрос.

Очаква се тази седмица той да бъде назначен за втори петгодишен мандат на поста като генерален директор на СЗО.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Христо Иванов: Трябва да търсим възможните съгласия преди нова вакханалия на разделение

"Ние сме на кръстопът между повече разделение и овладяване на парадоксите"

Два самолета с отзовани руснаци отлетяха от София

Очаква се броят на пътниците да е около 170

И Украйна, и Русия твърдят, че контролират Лисичанск

Британското разузнаване подкрепя позицията на Киев