СЗО преименува маймунската шарка поради опасения от расизъм Снимка: © Getty Images

Световната здравна организация (СЗО) сменя името на маймунската едра шарка заради опасения, че първоначалното наименование на болестта може да бъде дискриминиращо и расистко.

Вирусното заболяване, което съществува от десетилетия, вече ще се нарича mpox. То ще започне да се използва още през следващата година, докато старото постепенно излезе от употреба.

На пресконференция в понеделник СЗО заяви, че е обезпокоена от "расисткия и заклеймяващ език", възникнал след разпространението на маймунската едра шарка в повече от 100 държави, което е довело множество лица и държави да поискат организацията да промени името ѝ.

Една от тях е САЩ. Администрацията на Байдън призоваха здравната агенция да предприеме подобни действия заради притеснения, че наименованието на вируса задълбочава стигмата сред цветнокожото население и отделно, че то възпрепятства кампанията за ваксиниране.

Защо "маймунската шарка" може да е обидна?

Експерти в областта на общественото здраве и ЛГБТ активисти по подобен начин призоваха за изоставяне на досегашното име на заболяването. Те твърдяха, че терминът "маймунска едра шарка" е неточен, подклажда расистки стереотипи за Африка и е в ущърб на глобалната реакция. Според тях той представя Африка като опасен континент, пълен с чума, и спомага за стигматизирането му.

Отделно, в западната литература през вековете могат да се открият множество грозни сравнения на чернокожите хора с примати. През 19-и и 20-и век редица илюстрации изобразяват афроамериканците като хора с подобни животински черти. Дори през 1971 г. запис показва как американският президент Роналд Рейгън сравнява африкански дипломати от ООН именно с маймуни.

От известно време учени и експерти също настояваха да се предприемат действия по въпроса, за да се избегне дискриминация и стигматизация, които биха могли да попречат на хората от това да се тестват и ваксинират.

"Двете наименования ще се използват едновременно в продължение на една година, докато терминът "маймунска едра шарка" постепенно отпадне", заявиха от организацията.

Това е първият път, в който СЗО взема подобно решение. Името на болестта е дадено за първи път през 1958 г., когато при изследователски маймуни в Дания е наблюдавано заболяване, подобно на едра шарка.

Множество други заболявания като например японски енцефалит, немска морбили, марбургски вирус и близкоизточен респираторен синдром, са били кръстени на географски региони - което сега може да се счита за предразсъдък. СЗО обаче не е предложила промяна на нито един от тези медицински термини.

Какво представлява mpox?

До месец май вирусът mpox не беше широко известен, но успя да изненада здравните служители и предизвика общонационални усилия за овладяване на епидемията. А до юли разпространението му вече се превърна в "глобална здравна криза". Към момента са установени повече от 80 хил. случая в десетки държави. Два случая бяха потвърдени и в България по-рано през юни.

Първоначалната криза изглежда обаче е овладяна, тъй като новите случаи рязко са намалели. Тя предизвика големи епидемии в Централна и Западна Африка - предимно сред хора, които са в контакт със заразени животни като гризачи и катерици. По-голямата част от смъртните случаи, свързани с маймунска едра шарка, са в Африка, където почти не е имало налични ваксини.

Притеснения обаче имаше и в Европа. Учените смятат, че mpox е предизвикала епидемии в западните страни, след като се е разпространила по полов път по време на два партита в Белгия и Испания.

Усилията за ваксинация в богатите страни, заедно с целенасочени интервенции за контрол, в по-голямата си част са довели до овладяване на заболяването след неговия пик през лятото.

На екскурзия до Франция - за ваксина срещу маймунска шарка


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024