На екскурзия до Франция - за ваксина срещу маймунска шарка Снимка: © Getty Images

Ваксинационният туризъм се завръща в Европа, този път заради нарастващо безпокойство около разпространението на маймунска шарка. Мнозина искат да се предпазят от болестта, но за да го направят, трябва да пропътуват известно разстояние до най-близкия пункт или държава, която предлага по-лесно ваксина срещу вирусната инфекция. Най-честата дестинация е Франция.

Към момента над 16 хил. случая на маймунска шарка са регистрирани на континента. Наскоро Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) одобри ваксина срещу заболяването, но властите в редица европейски страни се борят да осигурят дози поради сериозния недостиг на лекарството и нарастващия брой случаи.

Ваксината Imvanex е на датската компания "Bavarian Nordic" и е одобрена в ЕС още през 2013 г. за превенция на дребна шарка. Заради сходството между двата вируса тя вече официално се предлага и в борбата срещу маймунската шарка. "Bavarian Nordic" е единственият производител. От концерна заявиха, че са получили поръчка за 1,5 млн. дози от страни от Европа, повечето от които ще бъдат доставени чак през 2023 г. САЩ са поръчали допълнителни 2,5 млн. дози.

Защо Франция?

Франция има на склад задоволителни количества от ваксината, произведена от датската компания „Bavarian Nordic“, за да се предпази от евентуална епидемия от дребна шарка. Това е и причината да има свободни дози сега, когато препаратът бе одобрен като подходяш за предпазване и от маймунска шарка. След одобрението правителството отпусна допълнителни 42 хил. дози. Право на ваксинация имат всички гей мъже, транс хората и граждани в сферата на сексуалните услуги.

Ситуацията на европейско ниво в момента обаче е по-сложна, тъй като много от правителствата нямат ясна политика в борбата с маймунската шарка. Някои общности разработват собствени здравно-информационни кампании, граждани пътуват в други страни, за да търсят ваксини, разказва „Politico”. Изданието разговаря с хора, които търсят начин да се предпазят от вируса, който, макар и да се описва като лек, може да причини болка и белези за цял живот.

Португалия е една от страните, които започнаха ваксинационния процес срещу болестта в края на август месец, но само за лица, които са имали пряк контакт със заразен. 34-годишният театрален режисьор Пауло иска да се предпази и да си постави ваксина, но не отговаря на условията, зададени от правителството. Затова той отива в Лил, Северна Франция.

Френският град, който се намира близо до белгийската граница, се е превърнал в популярно място за чуждестранни граждани - заради готовността там да се поставят ваксини срещу маймунска шарка на посетителите. Въпреки че френското правителство официално запазва препарата само за жители на страната.

"Наистина се притеснявам от маймунската шарка. Не искам да хвана нещо, което може да ми остави трайни белези, да ми причини много физическа болка и да ме постави под карантина за няколко седмици по средата на кратката почивка, която имам това лято", споделя Пауло.

Пътуване до Лил, който е само на около час път с влак от Брюксел, предприема и Вутер, 28-годишен архитект от белгийската столица, разказва самият той пред медията. По думите му през уикенда е посетил френския град, за да си постави инжекция и да облекчи тревогата си от "едномесечните карантинни периоди и социалната стигма", които се появяват, ако човек се заради с маймунска шарка.

"Не се притеснявам от смъртта, но се притеснявам от това, че ще имам белези, разбира се, и от това, че ще се заразя и ще трябва да казвам на хората, с които работя, че съм хванал това, което обществото смята за "развратна гейска болест"," разяснява мотивите си архитектът.

Всъщност абсолютно никоя обществена група не е по-защитена от разпространение на болестта при пряк, близък контакт със заразен човек.

Лил не е единственият френски град, който се изправя пред предизвикателството да ваксинира всеки, който иска. Клиники в Париж и няколко града на френско-италианската граница правят същото.

Бенжамен Микеле, жител на швейцарския град Лозана, е пътувал до Париж, тъй като в Швейцария все още няма възможност за поставяне на ваксината.

"Може би съм късметлия, че живея в по-добра епоха, в която лекарствата са достъпни, така че ако мога да се сдобия с тях, ще се сдобия", каза той.

В италианския град Милано общинският съветник Микеле Албиани се позова на френската практика срещу вируса в опит да окаже натиск върху своето правителството, за да вземе мерки.

"Невероятно е, че аз, в Милано, мога да си запиша час за ваксинация във Франция, но не мога да направя същото в собствената си страна", пише той на своите последователи в социалните мрежи.

Няколко дни по-късно правителството в Рим обяви, че ще започне да поставя ограничен запас от 4200 ваксини на здравните работници и членовете на ЛГБТК общността, за които се смята, че са особено изложени на риск. Очаква се до края на месеца да бъдат налични още 16 000 ваксини.

Инфекцията може да се разпространи от човек на човек чрез близък контакт, тоест "кожа в кожа" - най-често например при полов акт, целувка и др. Маймунската шарка е по-леко заболяване от едрата шарка, която се смята за окончателно преборена от 1980 г. Нивото на заразност е много по-ниско от това на инфекции като COVID-19.

В края на май месец тази година Световната здравна агенция (СЗО) предупреди, че въпреки ниската заразност, с началото на летния сезон и големите събирания на хора по време на почивки, разпространението може да се увеличи. Ограничените доставки на ваксини и строгите критерии за тяхното прилагане оставят без достъп много хора, които искат да се сдобият със защита.

Процентът на инфекциите, предавани по полов път, вече се е увеличил навсякъде, а клиниките за сексу.ално здраве и групите за обществено здраве се борят да отговорят на голямото търсене на техни услуги, твърди "Politico".

Ръководителят на Европейската агенция по лекарствата Емер Кук казва пред "Financial Times", че има "ограничени доставки на ваксина", като недостигът ще продължи известно време. Сред страните, които вече поставят лекарството на "Bavarian Nordic", са още Великобритания, Дания, Германия, Испания, Италия, Канада и САЩ.

В цяла Европа политиките за поставяне на ваксините обаче са различни.

Европейската комисия одобри ваксина за маймунска шарка

Държави, които не разполагат с достатъчно дози, ограничат още по-сериозно достъпа до имунизация, като например Нидерландия, която засега предлага ваксинация само на тези, които получават профилактично лечение срещу ХИВ.

В Белгия представители на гей общността имат право на ваксинация, но само ако са били диагностицирани с поне две полово предавани инфекции през последната година и могат да представят документи за това.

Наличността на ваксината на „Bavarian Nordic“ варира драстично в различните европейски държави. Европейската комисия е поръчала повече от 163 хил. дози общо за блока, но това количество бледнее в сравнение с направена поръчка за 250 хил. дози директно от Франция.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Европа прие нови правила за старите дрехи и обувки

ЕП подкрепи предложението за въвеждане на продуктови такси за текстила до 1 януари 2025 г

10:58 - 27.02.2024
Важно днес

Червеният пират и други приказки: ГДБОП обяви и Габриел за заплашена

Освен съдия Владислава Цариградска, заплахи има и към министърът на външните работи и ротационен премиер Мария Габриел, както и към други министри.

08:10 - 27.02.2024
Важно днес

Продължава издирването на 17-годишната Ивана от Дупница

От началото на акцията, те са обходили над 600 декара площ.

07:24 - 27.02.2024
Политика

Швеция вече няма пречки пред членството си в НАТО

Кандидатурата на Стокхолм беше подадена още през 2022 г. в отговор на руската инвазия в Украйна

18:04 - 26.02.2024
Важно днес

Екипът на Навални търси място за публично поклонение до края на седмицата

Все още се търси зала за сбогуване с опозиционния лидер

17:47 - 26.02.2024
Важно днес

Израел бомбардира нови части от Ливан, за да удари "терористични цели" на "Хизбула"

Съобщава се, че най-малко двама членове на "Хизбула" са убити

17:47 - 26.02.2024
Важно днес

Прокуратурата няма да оспорва най-леката мярка "подписка" на Христо Шопов

Причината - няма данни за опасност той да се укрие или да извърши престъпление

16:50 - 26.02.2024
Политика

Второ разследване за взривовете на "Северен поток" е прекратено. Какво откри проверката

Имало е "умишлен саботаж" на газопроводи, но не е ясно кой стои зад него

16:26 - 26.02.2024
Важно днес

Денков към Зеленски: Подкрепата за Украйна е защита от Русия за нас самите

Това е първата визита на български премиер в Киев след април 2022 г.

15:01 - 26.02.2024