СЗО призна вируса "Ухан" за глобална извънредна ситуация Снимка: © Getty Images

Световната здравна организация повиши степента на тревога за разпространението на новия коронавирус "Ухан" до нивото на извънредна ситуация от глобален мащаб.

Решението беше взето, след като станаха ясни данни за 170 загинали вследствие на усложнения от заболяването. Пациенти с коронавируса са установени в най-малко 18 страни по света. Огромната група от заболелите се намират в Китай, но в последната седмица започнаха да се появяват случаи на заразни хора в Европа, САЩ, Австралия и др.

Генералният директор на СЗО Тедро Адханон посочи, че причината за повишената тревога е свързана с опасността от разпространение на вируса в страни с по-слаби здравни системи, които нямат ресурсите за ограничаване и лечение на заболяването.

Директорът на СЗО обяви, че не препоръчва и дори се противопоставя на ограничения за пътуванията и търговията в Китай. Въпреки това множество авиокомпании вече обявиха, че спират директните си полети до страната, а световни производители изтеглиха служителите си от регионите, засегнати от вируса.

Според различни икономически оценки, потенциалните негативни ефекти от "Ухан" може да се окажат по-значителни от тези след епидемията от SARS през 2003 г., които се оценяваха на 33 млрд. долара.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024