Т-клетките и ключът към имунитета срещу коронавируса Снимка: © Unsplash

Две нови изследвания на пациенти с Covid-19 показват окуражаващи данни в посока на хипотезата, че хората биха могли да развият имунитет срещу SARS-CoV2.

Данните показват, че инфектираните хора произвеждат Т-клетки, които атакуват вируса и биха могли да помогнат на организма да се възстанови от заразата. И двете проучвания са показали, че някои хора, които никога не са боледували от Covid-19, разполагат със същите клетъчни защити, като най-вероятното обяснение е, че в миналото са прекарвали инфекция от друг тип коронавируси.

Вирусологът Анджела Расмусен от Колумбийския университет в Ню Йорк посочва пред сп. "Science", че резултатите дават добри индикации за развитието на дългосрочен защитен имунитет. Откритието може да помогне и за разработването на по-успешни ваксини, коментира още изданието. Повечето от разработките на нови ваксини се фокусират основно върху друг тип имунна реакция - антителата, протеини, съставени от Б-клетки. В идеалния случай те се прикрепят към вируса SARS-CoV2 и не му позволяват да навлезе в клетките на човешкия организъм.

T-клетките също предотвратяват инфекцията, но по различни механизми. Т-хелперите (CD4+) стимулират действието на Б-клетките и на другите имунни защитници, а цитотоксичните Т-клетки (CD8+) разпознават вирусно инфектираните клетки и ги унищожават. Усложненията на заболяването от Covid-19 може да зависят от силата на реакцията от втория тип T-клетки.

Екип от института по имунология La Jolla в Сан Диего, Калифорния, използва биоинформационни инструменти, за да предскажат кои вирусни протеинови елементи провокират най-мощната реакция на Т-клетките. След това вземат имунни клетки от 10 оздравели пациенти с лека форма на Covid-19, и ги излагат на избраните вирусни части.

Всички от пациентите са притежавали Т-хелпери, които разпознават шиповия протеин от обвивката на новия коронавирус - това е "ключът", с който SARS-CoV2 се внедрява в човешките клетки.

Установено е, че пациентите са развили и Т-хелпери, които реагират на други видове протеини от вируса. Екипът открива наличието на цитотоксичните Т-клетки при 70% от изследваните хора. Изводът на учените е, че имунната система разпознава коронавируса и образува ефективна имунна реакция срещу него.

Резултатите на екипа от Сан Диего съвпада с предварителните данни от изследване, публикувано в medRxiv от имунолога Андреас Тиел и негови колеги от болница "Шарите" в Берлин на 22 април. Те откриват Т-хелпери, които атакуват шиповия протеин на SARS-CoV2 при 15 от общо 18 изследвани пациенти с Covid-19, приети на лечение.

Имунолозите са проверили и дали хората, които никога не са се срещали с новия коронавирус, могат да произведат клетки срещу него. Тиел и берлинският екип анализират кръвни проби от 68 здрави хора, като откриват, че 34% от тях притежават Т-хелпери, които разпознават SARS-CoV-2.

Екипът от Сан Диего също потвърждават тази реактивност при почти 50% от група кръвни проби на пациенти, събирани между 2015 и 2018 г., т.е. много преди пандемията да се случи. Учените предполагат, че тези клетки вероятно са задействани при по-ранни инфекции на пациентите с човешки коронавируси, които причиняват настинки. Протеините в тези вируси приличат на съставните части на SARS-CoV-2.

Наличието на остатъчен имунитет от други коронавируси би могло да е едно от обясненията защо огромна част от населението се справя по-лесно с болестта.

Изследванията от САЩ и Германия обаче не си поставят за цел да разберат дали хората с този тип помощни клетки няма да се разболеят в остра форма от Covid-19. Резултатите от експериментите не бива да се приемат като пълна гаранция, че преболедувалите Covid-19 са защитени срещу повторна инфекция.

Данните от изследванията може да помогнат при разработването на нови ваксини, тъй като повечето от досегашните проекти целят да провокират имунна реакция срещу шиповия протеин. Оказва се, че Т-клетките са ефективни и срещу други протеини от състава на новия коронавирус, което отваря нови потенциални възможности при работата на разработчиците на ваксини.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024