Помощта за Киев: България обучава военни санитари в чисто нова база и чака компенсации

България очаква компенсация на стойност 330 000 евро за първия пакет помощ, който предостави за Украйна. Сумата е 59% от похарчената за пратката от каски, обувки и бинтове на украинците в началото на войната. Самият ЕС има отделен бюджет за финансиране на страните, които подпомагат Киев в битката му срещу руските окупатори.

България и Унгария (тя все още) дълго отказваха предоставяне на военна помощ - оръжие и боеприпаси - за Украйна, но Народното събрание взе решение да участва в края на 2022 г. Въпреки че служебният кабинет, назначен от Румен Радев, се противопостави на това пратките да продължат и направи само една такава, с идването на новото правителство с министър на отбраната Тодор Тагарев беше взето ново решение за предоставяне на военна помощ, както и за включване на България в инициативите на ЕС за въоръжаване на Украйна и превъоръжаване на страните от съюза.

За видовете военна помощ за Украйна Тагарев беше изслушан в четвъртък в Народното събрание, като по регламент на процедурата основната тема беше българското участие в европейските инициативи за подпомагане. Изслушването го поиска БСП, а социалистите и "Възраждане" не пропуснаха да споделят пропагандни тези, използвани и от Москва за войната. Министърът за пореден път отрече неверните твърдения.

Пример отново е неистината, че България можела да прати военнослужещи в Украйна.

"Никога по никакъв начин не е ставало въпрос за изпращане на български формирования за участие в конфликта в Украйна", декларира за пореден път министър Тагарев. Всъщност е тъкмо обратното - страната ни е поела ангажимент да обучава на своя територия украински военни санитари. Това е по силата отново на решение на Народното събрание, и то от времето, когато БСП беше част от управлението, а лидерът ѝ Корнелия Нинова - министър на икономиката. Тогава парламентът не посмя да гласува "за" изпращане на оръжие, но прие да осигури "техническа помощ" на Киев.

Част от това решение е страната да осигури обучение на военни санитари в България. С подкрепата на САЩ във Военномедицинската академия в София вече е оборудван център за това обучение, в което се квалифицират на първо място български специалисти, но предстои покана за 60 украински военнослужещи, които да преминат курса.

Към момента е отправено първоначално предложение до представителя на Украйна в щаба на мисията в ЕС за подпомагане на нападнатата от Русия държава, за провеждане на обучение през септември т.г., каза министър Тагарев. Очакват се 10 украински курсисти първоначално.

За присъединяването на България към проекта за съвместно възлагане на поръчки за боеприпаси за Украйна министърът каза, че това реално ще създаде възможност българската отбранителна индустрия да развие нови мощности с използване на финансиране от ЕС.

От началото на тази година Съюзът предприе действия, които да подпомогнат осъществяването на спешна доставка на артилерийски боеприпаси за въоръжените сили на Украйна. В замяна вече има механизъм за възстановяване на изразходените складови наличности на държавите членки. Страната ни на този етап не може да се включи в доставките на боеприпаси калибър 155 милиметра, защото не произвежда такива засега, няма и на склад. Калибърът е по натовски стандарт, но превъоръжаването на българската армия с подобни оръжия предстои.

"Проучване на Европейската агенция по отбрана е установило, че 15 фирми от Европейската индустрия имат капацитет за производство на 155 милиметрови боеприпаси, между които и няколко български фирми", каза Тагарев. Според него участието на България в подобни проекти има предимства - от една страна, защото ще демонстрираме подкрепа в настоящия геополитически контекст, а от друга страна се създават възможности за укрепване на въоръжените сили.

"България ще се присъедини към проекта за съвместно възлагане на поръчки за боеприпаси след завършване на процеса на национално съгласуване, приемане на решение на МС и подписване на съответното проектно споразумение. С този акт на присъединяване МС ще създаде възможност българската отбранителна индустрия да развие нови мощности с използване на финансиране от ЕС", уточни министърът на отбраната.

Тагавер получи и въпрос дали е заемал длъжност в Министерството на отбраната на Украйна. Отговорът беше:

„Работил съм като съветник на Министерството на отбраната на Украйна между 2005 г. и 2011 г., посещавайки регулярно Киев. Работейки в различни международни формати, съм предал своя опит по въпроси – планиране на отбраната и ресурсното управление, и помощ как да се изгради цивилен капацитет за планиране, за да могат да работят по-гладко гражданско-военните отношения. За тази си работа от украинска страна не съм получил нито една гривна (украинската валута - б.р.) или какъвто и да е еквивалент паричен“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024