"Така или иначе" е точно от онези леки и свежи комедии, които ще ви помогнат да преживеете по-лесно горещите дни (или летни дъджове), особено ако сте сред хората, които работят вкъщи.

Американските филми и сериали традиционно пленяват вниманието на зрителите със своята пищност, но нищо не може да замени неподправените чар и атмосфера на европейските продукции

В разгара на лятото HBO ни пренася в слънчева Испания, за да ни разкаже историята на две приятелки, които са способни с еднаква лекота да се разсмеят и разплачат една друга, но винаги посрещат заедно всички налудничави изпитания, пред които може да ги изправи съвременния живот в големия град.

Историята

Първата половина от "дуета", с която се запознаваме, е Аче - момиче от народа, свикнало непрестанно да измисля нови и нови начини да надхитря живота и да преодолява трудностите, пред които се изправя. В началото обаче не я заварваме в никак добър момент.

Аче преживява доста тежко скорошната раздяла с приятеля си, за когото е смятала, че ще се окаже голямата ѝ любов. Подозрението, че причината е наднорменото ѝ тегло, което я преследва от малка, също не я кара да се чувства по-добре. И точно когато си мисли, че животът ѝ няма как да стане по-объркан, на вратата ѝ се появява стара приятелка, която не е очаквала да види никога повече.

Белен е красавицата в двойката, за която привличането на мъжко внимание никога не е било проблем. За разлика от Аче тя се гордее с външния си вид и не се притеснява да го използва, когато е необходимо. Подобно на своята приятелка обаче Белен също изживява лош период. 

Някога обещаващата ѝ кариера на актриса не се развива никак добре, а родителите ѝ на практика я гонят от къщи, отдавайки апартамента ѝ под наем на напълно непознати хора, докато тя участва в поредния проект. Заклета поклонничка на астрологията, Белен получава "знак от Вселената", че е време да възстанови отношенията си със стара приятелка и точно това я води пред вратата на Аче.

Двете вече се чувстват достатъчно объркани, а средата, в която се намират, изобщо не им помага да преодолеят културния шок. Израснали в неугледно предградие на Мадрид, младите жени изведнъж се озовават в колоритния хипстърски квартал Маласаня, който се е превърнал в една от най-атрактивните локации в испанската столица.

Ежедневието в квартала сблъсква Белен и Аче с всякакви "странни птици", като се започне от лудата по Бритни Спиърс възрастна съседка, мине се през ексцентричния фотограф Оли и се стигне до не особено стройната козметичка, упражняваща професията си в задната стаичка на кварталната бакалия, която е решила да преследва кариера на стриптийзьорка.

Кой е замесен?

На режисьорския стол седи Мануела Бурло Морено, която с "Така или иначе" е на път да създаде своя собствена "телевизионна вселена". Сериалът е своеобразен спиноф на нейния късометражен филм "Pipas", който през 2013 г. получи номинация за награда "Гоя".

Главните актриси от "Pipas" - Марта Мартин и Саида Бенсал - отново се превъплащават в образите съответно на Аче и Белен, които бързо спечелиха сърцата на испанската аудитория благодарение на своята непринуденост и свежо чувство за хумор.

"Сериалът показва реалния облик на онзи допълнителен личностен пласт, който всеки от нас си слага в стремежа си да засилим чувството си на принадлежност, макар през цялото време да знаем, че винаги е най-добре да бъдем себе си. Той се фокусира върху търсенето и нуждата да принадлежиш към нещо, както и върху тънката граница между това кое е готино и кое - не. Всичко това преминава пред нас през очите на главните героини - две обикновени момичета от Парла, които правят всичко възможно да оцелеят в най-хипстърския квартал на столицата" споделя Мануела Бурло Морено.

"Така или иначе" е част от множеството испански сериали, които ще намерят място в ефира на HBO Европа през следващите месеци. Категорично най-очакваният сред тях е "30 сребърника" на режисьора Алекс де ла Иглесиа, но на него ще посветим отделен материал.

А до тогава минете през аптеката за обезболяващи, защото има сериозен шанс да ви заболи корема от смях, докато препускате през шантавото ежедневие на Белен и Аче.

*"Така или иначе"  ще е наличен за binge watching в HBO GO на 8 август, а премиерата му по линйения канал е на 10 август. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протестът на градския транспорт в София ще пропуска само ученици за матурите

Трафикът в столицата ще е силно затруднен след 8:30 ч.

Защо Путин подцени Украйна и как ФСБ заложи провала на войната

Пълна изолация, извънредна подозрителност, корумпирани служби за сигурност и засилено желание за мъст - мотивите за военната инвазия

Lenovo Tab P12 Pro – отличителен, вълнуващ и продуктивен

Моделът разполага с втори безжичен екран за компютър

Политици и сайтове с опорки в комбина: Как руската пропаганда стига до българските читатели

Пропагандните статии за Русия са се увеличили 10 пъти след началото на войната