Винаги съм се чудил колко точно трябва да е „умно“ всичко около мен, за да ми е удобно без да ми е досадно. И това е въпрос, който ще става все по-актуален за все повече хора. Колко приложения за управление на уреди можеш да понесеш? Наистина ли е необходимо хладилникът да ти казва, че ти е свършило млякото, или четката за зъби да обяснява от коя страна да започнеш да ги миеш? Технологиите нападат и може би идва време, когато ще започнем да се отбраняваме.

Отговорите обаче се крият не в самите технологии, а в начина на тяхното прилагане, интеграцията им в живота ни. В това да се намери правилният продукт, да стане прост за употреба, но да е все така „високо“ в надеждността и функционалностите си.

От такива продукти никой не се отказва.

legrand ключове за осветление, умен дом,

От Legrand вкъщи дойде система за управление на осветлението и електрическите уреди. Френската компания не е стартъп или нов „хай-тек“. Работи в областта на електричеството има-няма стотина години. Но е добре управлявана, и в последните години придобива множество високотехнологични компании, което я държи здраво в 21 век.

Така през 2018 г. Legrand купува Netatmo – френски хай-тек, който вече успешно продава безжични термостати, камери за сигурност и метеорологични станции, и така (накратко) започва историята с нашите „умни“ контакти и ключове.

home+control legrand,  приложение, дистанционно управление на дома,

Какво представлява?

Най-общо казано - това е система от прекрасно произведени модули с вградени безжични предаватели и приемници, която заменя стандартните ви ключове и розетки, свързва ги в едно приложение за телефон и така започва свободата.

В основата е централният модул, който изгражда безжична мрежа до всички останали устройства, с които разполагате, или тези които добавяте впоследствие, когато започнете да разбирате, че искате да се възползвате от удобството в пълен обем.

Как работи?

Работи на принципа, на който действат например познати аудио системи като Sonos. Приложението, с което се управляват, ги намира, събира, подрежда ги по групи, стаи и помещения. Вие сте в пълен контрол, като можете да създавате различни зони, да им давате имена, да ги програмирате да се включват и изключват в определено време или по определен „сценарий“. Например – „Гледане на филм“. Там изключвате лампите, които дават отблясъци в екрана и оставяте само фоново осветление. Или – „Събуди ме“, като „кажете“ на системата да светне лампата в спалнята в определен час, или пък да задейства контакта, в който е включена аудио системата ви. В действителност само фантазията и нуждите ви са границата на използването на тези уреди.

legrand контакт home+control

Как се инсталира

Legrand предложиха да изпратят електротехник, който да извърши цялата работа по инсталирането на системата. Отказах, защото исках да проверя дали наистина работата по поставянето и задействането на ключовете и контактите е толкова лесна.

На практика няма никаква разлика дали инсталирате обикновен контакт или „умния“ Legrand. С експерта от компанията, който предварително дойде да огледа терена вкъщи, обсъдихме и планирахме какво е необходимо и когато уредите дойдоха, основните „сценарии“, по които системата да работи, вече бяха създадени в приложението Home+Control. Така се действа по принцип от Legrand. „Умните“ продукти на компанията се продават само от определени дистрибутори в България, които са обучени да интегрират всичко в работеща система.

В нашия случай, освен очевидните предимства на това да си управляваш електрическите уреди в къщата от телефон (работи и с гласови команди, между другото), трябваше да преместя няколко недалновидно сложени навремето ключове за осветление. Това е едно от големите предимства на системата, когато се вгражда във вече съществуващи жилища. Не се налага да копаеш стена и да прокарваш нови кабели. Работата се ограничава до това да залепиш (буквално) там, където искаш, новия ключ, и през приложението да му кажеш какво се иска от него да управлява.

legrand valena система, ревю

Как изглежда

Няколко думи за дизайна – тестовият модел е от серията Valena – тя съществува в по-кръгъл и в по-ръбат вариант, нашата е в по-ръбатия, защото много отговаря на характера ни. Има почти неограничен избор от цветове и комбинации. Ние се чудехме между черно и сиво, но се спряхме на този почти иноксов цвят.

Изработката на електрическата част е безупречна, здрава, със стабилни контакти и със сигурност позволява многократен монтаж и демонтаж без никакви щети.
Изглежда фино, модерно и красиво, може да е част и от най-претенциозен интериор.

Legrand: умните контакти, които могат да решат някои проблеми във вашия дом



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024