Take That, Кейти Пери и Бочели на сцена в Уиндзор за коронацията на крал Чарлз Снимка: © Getty

Момчешката британска банда от 90-те Take That, Лайънъл Ричи, който през 2022 г. бе въведен в Залата на славата на рокенрола, американската певица Кейти Пери - това ще са само част от звездите, които ще излязат на сцена не къде да е, а в двореца Уиндзор.

Те ще са част от концерта по случай коронацията на новия британски крал Чарлз, съобщават медиите на Острова. Историческото събитие е на 7 май, а концертът ще се излъчва на живо в мрежата на обществената медия BBC.

Оперният певец Андреа Бочели също ще пее пред близо 20 000 гости, колкото се очаква да проследят на място в двореца историческата церемония - в дует с баритона сър Брин Терфел. На сцената ще се качат още певицата и текстописец Фрея Райдингс и класическият соул композитор и продуцент Алексис Френч.

Гари Барлоу, Хауърд Доналд и Марк Оуен от Take That потвърдиха участието си в изявление: „Това ще бъде първото ни шоу на живо след турнето Odyssey през 2019 г., и на каква сцена ще се върнем! Огромна група и оркестър на живо, хор, военни барабанисти, замъка Уиндзор и празнуването на нов крал. Нямаме търпение.“

Лайнър Ричи каза: „Да споделяш сцената с другите изпълнители на коронния концерт е събитие, което се случва веднъж в живота и ще бъде чест и празник”

Кейти Пери, която е и посланик на Британския азиатски тръст, основан от краля, каза, че е развълнувана да участва и „да помогне да се хвърли още повече светлина върху Фонда за защита на децата на Британския азиатски тръст, чиято работа включва инициативи на място за набиране на средства, с целта да се намерят решения за трафика на деца”.

Артистите ще бъдат подкрепени от музиканти от световна класа, включително оркестър от 70 души и хаус бенд, включващ групата Massed Bands of the Household Division и струнния оркестър на графинята на Уесекс, разкрива BBC. Шоуто ще включва ексклузивно участие на Coronation Choir - разнообразна група от специално подбрани обществени хорове и любители певци от цяла Великобритания.

Подробности за церемонията по коронацията на крал Чарлз бяха обявени на фона на данни от проучване на YouGov, според които мнозинството от британците не се интересуват от историческото събитие. В изследването, проведено сред повече от 3000 възрастни този месец, 35% от запитаните казват, че „не ги е грижа много“ за коронацията, а 29% признават, че изобщо не ги интересува. Силно ангажирани са около 31% от хората. Въпреки тези данни се очаква 46% да гледат церемонията или да участват в празниците, свързани с нея.

Това е първата коронация във Великобритания от 2 юни 1953 г., когато на престола се възкачва майката на Чарлз - кралица Елизабет II. Тя почина на 8 септември 2022 г. на 96 години.

Принц Хари ще присъства на коронацията на Чарлз III, но без Меган и децата


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024