Талибаните, признати за терористи в Москва, искат да купуват руски петрол Снимка: © Getty Images

Правителството на Афганистан, управлявано от талибаните, заяви желание да започне да купува руски нефт и газ.

Управлението на държавата беше поето от военната групировка през август 2021 г. след оттеглянето на американските военни.

Талибаните обаче са обявени за терористична организация в Русия, а правителството в Кабул не е признато официално от Кремъл.

Това не попречи на руското Министерство на външните работи да даде акредитация на временния дипломатически представител на Афганистан в Москва Джамал Насир Гарвал през март, малко след като започна военната инвазия в Украйна, а САЩ и ЕС обявиха серия от санкции.

РБК цитира изказване на Сергей Лавров от преди месец и половина, в което той хвали талибаните за "определени положителни резултати в борбата с тероризма" и "предприемането на усилия в областта на спазването на човешките права".

Афганистанският дипломат заявява в петък, че властта е готова да води преговори за енергийни доставки, развитие на бизнеса и финансови въпроси.

Руската медия "Агентство" посочва, че руските нефтени компании са съкратили доставките си за ЕС с 1,2 млн. барела на ден, но са започнали да пренасочват износа си към Индия и Турция (общо около 900 000 барела).

Преориентирането на доставките е станало възможно "за сметка на големи отстъпки, които Русия предоставя на клиентите в Азия - до 40 долара по-ниска цена в Индия", казва още медията.

Евентуалното прекратяване на доставките на Русия за ЕС обаче ще доведе до съкращаване с повече от 30% на настоящия дневен износ на петрол от Русия и исторически спад на добива за последните две десетилетия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Модните тайни на Gen Z

Новата кампания на Fashion Days е посветена на The Gatekeepers

11:43 - 18.04.2024
Важно днес

Даниел Митов: Изборът ми в МВнР ще е тест за геополитическата ориентация на Радев

Митов заяви, че е готов да приеме поста, но не му е "самоцел".

10:54 - 18.04.2024