Снимка: © Getty Images

От началото на пандемията у нас, заведенията се превърнаха в нещо по-лошо от героя от вече неактуалната шега за мъжа с 37,3 температура, който може да бъде разбран само от раждала жена. Безкрайното мрънкане на представителите на заведенията и ответните реакции на правителството заприличаха на някаква злощастна клоунада, която можеше да бъде смешна, ако не водеше до потенциално опасни последици и не струваше пари.

Очевидно обаче и това не стига. Иначе как да си обясним поведението на хората от някои столични заведения, които заключват клиентите си и не пускат властите на проверка?

Това се случи в петък вечер, когато след инспекция на СДВР и столичната РЗИ, се оказа, че три (от проверените) заведения работят в тотален разрез с мерките. Заведение край езерото Ариана, обект на „Христо Белчев“ и частен клуб на „Врабча“ са събрали голям брой посетители след 23:30 ч. и за да не допуснат проверяващите, са блокирали клиентите си вътре.

Според Ричард Алибегов - 98% от ресторантите спазвали ограниченията, а нарушителите се броят на пръстите на едната ръка. Арогантността, с която управителите им са реагирали при появата на полицаи и здравни инспектори, обаче не е епизодично отклонение.

Натискът, който браншът оказва в последните месеци, изглежда "дава криле" на онези, за които правилата не важат никога - дори когато умират хора.  

И докато в началото на кризата икономическият удар по ресторантите и баровете можеше да предизвика някакво съчувствие, сега, на фона на умиращите хора по време на “hospital crawl”* и десетките снимки на запалени свещи в сайта на БЛС в памет на загиналите медици с Covid-19, това е почти невъзможно. 

Връзката между високата смъртност и неспазването на мерките е очевидна, въпреки че онези, които през пролетта твърдяха, че Covid-19 е обикнове вирус, сега имат нова опорна на точка, на която смятат да повдигнат света - че Гърция, която затворила всичко се е провалила с вирус. Ако не е Гърция, ще е друга държава - но идеята е същата. И е все така несъстоятелна. 

Като се огледаме по света близо и далеч, учудващ е твърдият отказ на правителството да затвори заведенията докато втората вълна отмине. Между кръчмите и образованието, властта на няколко пъти избира кръчмите.

Минималистичните (пред)последни мерки на здравния министър Костадин Ангелов важат до края на месеца. А после? Отново според Алибегов, къщите за гости вече се готвели за студентските купони на 8 декември - следващото потенциално огнище на епидемията.

Търсене и предлагане? Наистина ли оборотът от една нощ е по-важен от живота и здравето на хиляди семейства? 

И ако още през ноември болниците в най-големите областни центрове са смазани от хаоса и преумората на лекарите, каква ще е картината на Коледа?

Докато почти 6400 души лежат в клиниките заради пандемията, нарушенията не са просто гаф, наказуем с глоба.

Те са демонстрация в лицето на онези, които си стоят вкъщи, носят маска навън и се виждат с близките си отдалеч и със страх. Не защото са „шубета“, а защото в момента, в ситуация на неадекватно държаща се власт, рухнала здравна система и внушително разпространение на нов вирус, има от какво да ни е страх. И в това няма нищо срамно.

Не ни е страх от вируса, страх ни е от здравната система.

Идеята на един собственик на заведение, че може да се движи по ръба на правилата, не е по-различна от изказвания „Маските са, за да мълчим“. Свободата има смисъл само ако я ползваш по предназначение. Сигурно и по време на бомбардировките в София е имало хора, които са предпочитали да се разхождат по улиците, защото висенето в мазетата нарушава правата им. Или пък не.


*Pub Crawl е обикаляне на няколко заведения в рамките на една нощ. Ясно е какво е Hospital Crawl


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Авторът на разследването "Осемте джуджета" беше отличен от Държавния департамент на САЩ

Николай Стайков е съосновател на Антикорупционния фонд

Финландската премиерка посети нощен клуб след контакт със заразен, обвиниха я в "безотговорност"

Санна Марин бе подложена на критики от опозицията и трябваше да се извинява

Всяка партия ще има съветник в министерствата, които не ръководи

Вицепремиерите ще са петима, създават се две нови ведомства

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"

БФС се намеси в сагата с АМ "Хемус": Спря правата на съдия, обвинен в изпиране на 53 млн. лв.

Става въпрос за Борислав Колев, който е топ рефер по футзал