(Внимание, ревюто съдържа спойлери от първия сезон на сериала "Тъмните му материи).

Отново настъпва онова време от годината, в което ще имаме оправдание да стоим непрестанно вкъщи в търсене на следващия сериал, който да прикове вниманието ни.

И точно когато дните стават все по-кратки, а нощите – все по-студени, HBO ни предоставя втория сезон на хитовия „Тъмните му материи“, базиран на втората книга от трилогията на Филип Пулман, озаглавена „Острият кинжал“.

Историята

Вторият сезон на сериала започва точно там, където приключи първият. След като нейният баща лорд Азриел убива най-добрия ѝ приятел Роджър в успешен експеримент, целящ да отвори портал към друг свят, главната героиня Лайра Белакуа и нейният демон Пан решават да последват Азриел в портала. След дълго лутане те стигат до крайморския град Читагаце, който е красив, екзотичен и... напълно безлюден. Разхождайки се по улиците Лайра бързо разбира, че някога живописният град е бил сполетян от нещо ужасно.

Именно там нейният път за пръв път се пресича с този на Уил Пари. Младежът е попаднал в този свят чрез портала, използван от лорд Карло Бориъл, и също като Лайра е напълно объркан. След изненадващото запознанство и културния шок, който изживяват, двамата решават да си помогнат взаимно. И точно навреме, защото се оказва, че в града все пак е останал някой.

Междувременно енигматичната Мариса Колтър и нейните съюзници от Магистериума също не бездействат. Отварянето на портала от страна на Азриел доказва съществуването на други светове - идея, която Магистериумът векове наред е отричал и заклеймявал като ерес, а нейните поддръжници са подлагани на жестоки репресии. За нещастие на организацията новината за откритието се разчува много бързо. Осъзнали, че вече няма смисъл да се опитват да крият очевидното, религиозните водачи възприемат нова стратегия, която обаче е на път да донесе още повече смърт и разрушения.

"Тъмните му материи" по HBO - изумително приключение с шокираща развръзка

Макар вече да не придружава Лайра, ролята на неуморния авантюрист Лий Скорсби в историята далеч не е приключила. Той е натоварен от вещиците с нова важна мисия - да открие безследно изчезналия д-р Станислаус Груман, който може да им окаже неоценима помощ в битката с Магистериума. Това, което никой не подозира, е че д-р Груман идва от различен свят, където е известен под друго име и животът му е неразривно свързан с този на един от главните герои.

"Тъмните му материи" по HBO - ревюЛайра и Уил започват все по-често да използват портала към неговия свят, но стават невнимателни и са заловени от лорд Бориъл, който им поставя задача - да се върнат в Читагаце и да му донесат много ценен артефакт, който се съхранява в легендарната "Кула на ангелите" в центъра на града.

Актьорският състав

Дафне Кийн и Амир Уилсън отново се превъплащават в ролите съответно на Лайра и Уил, като се справят чудесно със задачата да изиграят персонажи, които тепърва трупат познания за света, но едновременно с това са много зрели за възрастта си.

Рут Уилсън е дори по-авторитетна и запленяваща в ролята на Мариса Колтър, отколкото в първия сезон. Звездата от „Лутър“ и „Тъмна река“ разгръща в пълна степен актьорския си потенциал, превръщайки майката на Лайра в още по-сложен и интригуващ персонаж.

Лин-Мануел Миранда отново показва, че е перфектен за ролята на Лий Скорсби. Изпълняващият главната роля в хитовия „Хамилтън“ американски актьор прави така, че тексаският каубой някак неусетно става все по-симпатичен на зрителите с всеки изминал епизод.

"Тъмните му материи" по HBO - Джеймс МакавойCovid-19 отне много от киното и телевизията, а в случая жертвата е лорд Азриел, изигран великолепно от Джеймс Макавой. Продуцентите на сериала споделят, че в плановете за сезона е влизал специален епизод, посветен изцяло на бащата на Лайра.

За съжаление обаче той е трябвало да отпадне от окончателната продукция заради съкращаването на снимачния процес, наложено от пандемията. Въпреки това Макавой със сигурност ще се завърне за третия сезон, а очакванията към него са високи.

За финал

Новият сезон на сериала поставя като акцент вековния казус за противопоставянето на религията и науката. Има ли допирна точка между двете и ако да – къде точно е тя? Това изглежда доста амбициозна задача за фентъзи сериал, предназначен до голяма степен за подрастващата аудитория, но продуцентският екип начело с Джак Торн се справя с нея по чудесен начин.

Макар да изглеждаше много трудно постижимо, предстоящият сезон на „Тъмните му материи“ е дори по-интригуващ и зрелищен от своя предшественик.

Вторият сезон на “Тъмните му материи“ ще бъде наличен за binge watching в HBO GO от 17 ноември, а премиерата по линейния канал е същия ден от 21:00 ч.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024