Tанцовото изкуство в българска филмова трилогия с премиера през февруари

На 3 февруари Дом на киното ще бъде домакин на премиерната прожекция на трилогията „BECOMING”, която обединява три танцови късометражни филма, създадени от български творци и артисти. Късометражните ленти говорят за идентичността на съвременните хора - женствеността, мъжествеността и юношеството и изследват взаимодействието между танцовото и документалното кино.

„INNER BLOOM“ е по идея, хореография и изпълнение на Стефани Ханджийска. Филмът изследва различните стадии на женствеността чрез сюрреалистичен женски герой, който чрез поредица събития, израства и се научава да бъде жена в собствената си кожа. Tанцовото изкуство в българска филмова трилогия с премиера през февруари

„SURRENDER“ е режисиран и хореографиран от Коста Каракашян и ни фокусира върху четирима от най-успешните и завладяващи мъже танцьори в България. Като комбинира авторските им изпълнения с документални разкази от първо лице, филмът проследява личната връзка на всеки един от тях с танца, за да разберем как тя взаимодейства с идеята за мъжественост в българското общество.

„BREAKOFF“ е кратък поетично-документален филм дело на Силвия Чернева, който се занимава с темата за ученето, търпението и постоянството в процеса на израстване и оформяне на характера. Филмът е заснет в Каменната гимназия в село Кунино и показва автентичната каменната кариера в близост до нея, където български юноши учат почти забравения занаят на каменоделството.

Фондация „Човек с шапка“ насочва вниманието върху танцовия филм и цели да докосне широката публиката до това изкуство, дори когато любителите на танца не могат да посетят салона и искат да провокират всеки да достигне до танца и да отключи креативността си. Мисията на фондацията е да подкрепя, развива, продуцира и разпространява българския талант в областта на съвременния танц и танцовото кино.

Специално за премиерата на трилогията, авторите Стефани Ханджийска, Коста Каракашян и Силвия Чернева са подготвили интересни точки за дискусия и ще предоставят възможността на зрителите в залата да зададат своите въпроси след прожекцията.

„BECOMING“ се реализира в рамките на програма “Фокус Кино Танц” с подкрепата на Национален фонд “Култура” на Република България.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024
Култура

„Диамантеното око“ разказва реалната история на Лейди Смърт, която убива 319 нацисти

Истинска история за млада библиотекарка, която се превръща в най-смъртоносната снайперистка през Втората световна война

12:56 - 26.04.2024
Текстове от партньори

Kaufland спестява над 11 млн. кг. хранителни отпадъци

10:38 - 26.04.2024
Кино и сериали

Игра на сериали или защо вече нямаш нужда от паролата на гаджето си

С ТВ план от А1, сами дирижирате сърфирането из различни абонаменти за стрийминг и развлекателни дигитални услуги

10:37 - 26.04.2024