Снимка: © Getty Images

Търговската сделка за Brexit най-вероятно ще бъде постигната в рамките на няколко часа. След девет месецa на напрегнати преговори ЕС и Великобритания са все по-близо до исторически консенсус, предава The Guardian, позовавайки се на дипломати от Брюксел.

Висш дипломат от ЕС, цитиран от Independent, също смята, че търговската сделка ще бъде одобрена от преговарящите или на 23-ти, или на 24 декември.

Представителите на ЕС са планирали среща утре, за да започнат процеса по ратификация на договора. Източниците в Лондон и Брюксел потвърждават, че разговорите се насочват към „успешен завършек“. Дипломатите вече преглеждат финалния вариант на законните текстове, който е с големина от 2000 страници, а Урсула фон дер Лайен и Борис Джонсън продължават с телефонните си разговори.

Великобритания официално напусна ЕС на 31 януари, но оттогава е в преходен период, при който правилата за търговия, пътувания и бизнес остават непроменени. Въпреки дългите преговори обаче - все още няма официално разбирателство за правата за риболов в британски води, осигуряването на лоялна конкуренция за компаниите и начините за разрешаване на бъдещи спорове между двете страни.

ЕС дълго време предупреждава, че ако Великобритания не даде достъп на европейските кораби до своите води, британските риболовци вече няма да получават специален достъп до пазарите на съюза, където да продават стоките си.

Мишел Барние, главният преговарящ на ЕС за Brexit, заяви пред евродепутати във вторник, че е направил всичко възможно, за да се излезе от задънената улица на решението за риболова, като е предупредил, че въпросът трябва да бъде решен директно от Борис Джонсън и от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Сделката трябва да бъде одобрена до 31 декември, в противен случай Обединеното кралство ще излезе от ЕС без споразумение. Без търговска сделка ще има такси върху всички продавани и купувани стоки между двете страни, което означава, че цените ще се повишат. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?