Търговските центрове настояват за 4 мерки с помощи заради локдауна

Българската асоциация на ритейл центровете, която представлява най-големите молове в България, поиска данъчни облекчения и преки помощи от държавата заради затварянето на големите търговски центрове в условията на Covid-епидемията.

Призивът им за икономическа подкрепа включва четири мерки "като минимум":

1. Директно поемане от държавата на част (определен процент) от наемите и разходите, дължими от наемателите на наемодателите за периода на затваряне.

2. Данъчни облекчения под формата на намаляване на корпоративен данък.

3. Временно освобождаване (за периода на действие на мерките) на собствениците на недвижими имоти от данък недвижими имоти и таксата за битови отпадъци за 2020 г.

4. Подходящо уреждане на въпроса с дължимия ДДС за времето на действие на мерките.

"Както е известно, ние имаме задължение да издаваме фактури (и да начисляваме и плащаме дължимото ДДС) съгласно подписаните договори за наем. Считаме, че е ясно, че една голяма част от наемателите ни няма да заплатят тези фактури в периода, в който не работят с клиенти, което обаче не се отразява на нашето задължение да заплатим дължимия ДДС. Това създава явна непропорционалност в бизнес модела на опрериране на търговските центрове. Считаме, че е редно държавата да се намеси в тези отношения, за да гарантира баланс на интересите и справедливост", се казва в позицията на организацията.

Според последната заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов, от 23:30 ч. на 27 ноември ще бъдат преустановени посещенията на търговските центрове (дефинирани като "една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти") и моловете - с изключение на магазините за хранителни стоки, лечебните заведения, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, банките, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори и други доставчици на съобщителни услуги в тях.

Срокът на заповедта е 21 декември 2020 г.

От сдружението на ритейл центровете изразяват несъгласие с ограничението от Министерството на здравеопазването, като посочват, че се оказват изключение на фона на оставените да работят по-малки търговци, големи магазини на единични брандове, които работят извън моловете, хипермаркетите, квартални магазини и др.

"В рамките на последните месеци всички търговски центрове бяха обект на десетки проверки от РЗИ и другите компетентни мерки по прилагане на противоепидемиологичните мерки. В рамките на тези проверки ние винаги сме оказвали пълно съдействие. Трябва да се има предвид, че нито една от тези проверки не установи съществени нарушения от страна на търговските центрове", се казва в позицията. Твърдят още, че "няма медицински и/или научни доказателства, че търговските центрове представляват по-опасна среда за разпространение на COVID-19 в сравнение с която и да е друга среда, която допуска струпване на хора – напр. градски транспорт, самостоятелни вериги магазини и т.н.".

"Не на последно място, следва да се отбележи, че търговските центрове са едни от най-големите данъкоплатци и осигуряват хиляди работни места. С оглед на това, считаме, че беше редно преди да се одобрят подобни мерки да се иницират дискусии със заинтересованите лица и да се обсъдят с тях последиците, както и възможните варианти за намаляване на негативните ефекти. За съжаление всичките ни опити за срещи и комуникация с Вас до този момент не бяха взети предвид", се казва в писмото, подписано от Манол Гойгаджиев, председател на сдружението.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024