Търси се: Къде е руският военен генерал Александър Дворников? Снимка: © Twitter/@tomiahonen

Къде е руският генерал Александър Дворников, който би трябвало да ръководи военната инвазия в Украйна? Това е въпросът, който редица дипломати и журналисти си задават, след като военноначалникът не се е появявал в общественото пространство от близо две седмици.

Той беше назначен на поста от президента Владимир Путин през април – действие, което мнозина определиха като признание, че първоначалният план на Путин за инвазията се проваля.

Скоро след като Дворников зае поста, той се опита да накара разединените въздушни и сухопътни части да координират атаките си, посочват служители на Пентагона пред в. „The New York Times”.

Изданието посочва, че генералът не е бил виждан през последните две седмици, което кара редица високопоставени служители да спекулират дали той продължава да ръководи военните операции в Украйна или е бил отстранен от длъжността.

Александър Дворников има богат военен опит от ръководството му на руските войски в Сирия между 2015 и 2016 г. Под негово командване ходът на войната се обръща в полза на режима на президента Башар ал-Асад. Руските сили помагат на сирийския държавен глава да си върне изгубени територии. През 2016 г. той е носител на най-високия военен орден на Русия, връчен лично от президента Путин – Герой на Руската федерация.

Руската агресия в Украйна ще стане още по-жестока под командването на ген. Дворников

През март по време на руските неуспехи в Киев от медийното пространство изчезна и руският министър на отбраната Сергей Шойгу. Тогава редица издания посочваха, че неговото отсъствие може да се дължи на дългогодишни проблеми със здравето.

Длъжностните лица казват, че "деморализираната" руска армия продължава да демонстрира същите грешки, които правеше и в първите седмици на войната. В резултат, руснаците се отказаха от целите си в украинската столица Киев и съсредоточиха усилията си в Донбас.

Въпреки успеха на руската армия в някои части от източния регион, американските служители посочват, че бързите темпове на войната изтощават руските войници и общата им бойна сила е намаляла с около 20%.

Според експерти назначаването на ген. Дворников наистина е довело до по-рационализирани атаки от руските сили по земя и въздух, но той не е успял да поправи „фундаментални недостатъци“ във функционирането на руската армия.

По-рано информация на британското правителство посочи, че руските генерали се обръщат един срещу друг заради неуспеха на инвазията, а редица висши командири са били отстранени от Путин. Анализ на войната, извършен от британски експерти, показва, че има доказателства, че служители в Кремъл са се опитали да убедят руския президент, че инвазията е катастрофа.

Къде изчезна руският военен министър Сергей Шойгу?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Ицо Хазарта: Нека те помоля да говорим български език

Изпълнителят пусна кратък клип по случай 24 май

11:12 - 24.05.2024
Важно днес

Загинали и ранени, след като сграда рухна до плажа в Палма де Майорка

Има опасения, че има още затрупани хора сред отломките

10:02 - 24.05.2024
Важно днес

САЩ наказват Грузия с визови ограничения заради спорния закон за чуждите агенти

САЩ налагат по-строга политика за издаване на визи за "съучастниците в подкопаването на демокрацията в Грузия"

09:31 - 24.05.2024
Важно днес

На 24 май празнуваме Деня на българската азбука, просвета и култура

България отбелязва празника с концерти и тържества в цялата страна

08:59 - 24.05.2024
Бизнес

IAB MIXX Awards 2024 оцени най-добрите дигитални маркетингови кампании през годината

Тази година над 70 заявки се съревноваваха на финала на IAB MIXX Awards Bulgaria 2024. Международното жури отличи най-добрите локални маркетингови кампании за изминалата година.

21:23 - 23.05.2024
Важно днес

ООН утвърди Международен ден в памет на жертвите от геноцида в Сребреница

11 юли ще бъде отбелязан още тази година. България подкрепи резолюцията на ООН

19:33 - 23.05.2024