Снимка: © Unsplash

Министерството на здравеопазването сигнализира за значителен спад на хората, желаещи да дарят кръв, което ограничава възможностите за попълване на кръвните депа. Само в София е отчетено намаляване с около 600 души на броя на кръводарителите за първите две седмици на март. Това е спад с над 1/3 спрямо дарителите за същия период на 2019 г. 

Всички центрове по трансфузионна хематология ще работят с удължено работно време, а там, където е възможно - и през празничните и почивни дни. Спрени са само изнесените екипи заради мерките на извънредното положение. 

От МЗ изрично посочват, че научните проучвания не съобщават за предаване на коронавируси чрез преливане на кръв или трансплантация. 

Желаещите могат да дарят кръв, без да има риск за тяхното здраве. 

Трансфузионните центрове в страната извършват рутинен скрининг на кандидат-кръводарителите и не допускат кръводаряване от лица с клинично проявени респираторни инфекции. От ежедневно преливане на кръв и кръвни съставки се нуждаят пациентите на клиниките по онкохематология, детска онкохематология, изгаряния, кардиохирургия, акушерство и гинекология, неврохирургия и т.н.  Голяма част от спешните медицински интервенции също изискват преливане на кръв.

Във всички центрове по трансфузионна хематология в страната е създадена стриктна организация, така че да се гарантира в максимална степен сигурността на всеки един кръводарител. Всички служители в кръвните бази са снабдени и оборудвани с необходимите предпазни средства, съобщават от Министерството на здравеопазването.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бургерът на бъдещето е вкусен, различен и екологичен

G burger е български и не се прави на месо

Пламен Николов: България не е имала премиер като мен досега

Изчегъртването "няма да е стратегия на правителството"

Слави Трифонов реши да изясни "тайминга" на номинацията на Пламен Николов

ИТН се разграничи от "спекулациите" около кандидатурата на Петър Илиев

“Делта” вариантът вече преобладава в България

63% от секвенираните проби са с новия вариант

Кой е Пламен Николов - новият кандидат за премиер на "Има такъв народ"

От кастинга за политици на Слави Трифонов до премиерския мандат