Търсят се кръводарители, центрове по трансфузионна хематология ще работят с удължено време Снимка: © Unsplash

Министерството на здравеопазването сигнализира за значителен спад на хората, желаещи да дарят кръв, което ограничава възможностите за попълване на кръвните депа. Само в София е отчетено намаляване с около 600 души на броя на кръводарителите за първите две седмици на март. Това е спад с над 1/3 спрямо дарителите за същия период на 2019 г.

Всички центрове по трансфузионна хематология ще работят с удължено работно време, а там, където е възможно - и през празничните и почивни дни. Спрени са само изнесените екипи заради мерките на извънредното положение.

От МЗ изрично посочват, че научните проучвания не съобщават за предаване на коронавируси чрез преливане на кръв или трансплантация.

Желаещите могат да дарят кръв, без да има риск за тяхното здраве.

Трансфузионните центрове в страната извършват рутинен скрининг на кандидат-кръводарителите и не допускат кръводаряване от лица с клинично проявени респираторни инфекции. От ежедневно преливане на кръв и кръвни съставки се нуждаят пациентите на клиниките по онкохематология, детска онкохематология, изгаряния, кардиохирургия, акушерство и гинекология, неврохирургия и т.н. Голяма част от спешните медицински интервенции също изискват преливане на кръв.

Във всички центрове по трансфузионна хематология в страната е създадена стриктна организация, така че да се гарантира в максимална степен сигурността на всеки един кръводарител. Всички служители в кръвните бази са снабдени и оборудвани с необходимите предпазни средства, съобщават от Министерството на здравеопазването.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бийонсе сложи бижута на български дизайнери за снимка от своя нов албум

Бижута на Бийонсе от нова снимка за "Cowboy Carter" са дело на българските дизайнери Ливия Стоянова и Ясен Самуилов

17:24 - 12.04.2024
Важно днес

ГЕРБ и ДПС искат законови промени в полза на безконтролното строителство, казва "Зелено движение"

В неделя ще има протести срещу законодателните промени

16:26 - 12.04.2024