Дончева: Нинова няма да иска да си тръгне от БСП и ще трябва да я изнасят със стола от кабинета Снимка: © NOVA

"Тя ще стои там дори ако остане последна в кабинета със стола си и ще трябва да я изнесат със стола на „Стамболийски“. Това каза Татяна Дончева в предаването "На фокус" по Нова ТВ, в отговор на въпрос за Корнелия Нинова и оставката ѝ като лидер на БСП.

Попитана от водещата Лора Крумова дали предстои криза в левицата заради обявеното оттегляне на Нинова, лидерът на "Движение 21" отговори иронично: "Тя изобщо няма да иска да си тръгне. Ще трябва да я изнесат със стола. И да дойде домакинът от „Позитано“ да каже: „Извинявайте, но на мен ми се води този стол“.

На въпрос дали това не се нарича постоянство и добро управление, Дончева отговори: „Как постоянство? Това се нарича просто едно вманиачено привързване към един стол. Важно е какво ще оставиш след себе си. Криза няма да има, тя ще си остане там. Сега на конгреса ще ги върже на фльонга и ще каже: „Какви ги говорите вие? Оставка е от оставам“.

Корнелия Нинова се оттегли като лидер на БСП на 16 ноември - два дни след изборите, заради слабите резултати, които оставиха социалистите на четвърто място след "Продължаваме промяната", ГЕРБ-СДС и ДПС.

Оставката ѝ, която беше искана от вътрешната опозиция, ще бъде утвърдена от Конгрес на партията, който ще бъде свикан на 22 януари 2022 г. До провеждането му тя остана председател на социалистите, а след това един от сегашните ѝ заместници ще организира пряк избор за следващ лидер на левицата.

Въпреки оставката Нинова участваше пряко в преговорите с коалиционните партньори за съставяне на управляващо мнозинство и остана лидер на парламентарната група на "БСП за България", преди да стане вицепремиер и министър на икономиката и индустрията в кабинета на Кирил Петков.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Унгария и Словакия искат ЕС да посредничи заради спрения от Украйна петрол от "Лукойл"

Двете страни са готови да отнесат въпроса до съда

20:03 - 22.07.2024
Важно днес

Ръководителката на Сикрет сървис: Стрелбата по Тръмп е най-големият ни провал от десетилетия

Чийтъл е изправена пред нарастващи призиви за оставка

18:30 - 22.07.2024
Важно днес

Мълния уби мъж и дете в Стара планина, друго дете е спасено

Лошо време и трудна достъпност на мястото затруднили спасителната акция

17:12 - 22.07.2024
Важно днес

ДПС-Доган е готово да разговаря за кабинет с третия мандат

Джевдет Чакъров обаче е скептичен за реализацията му

16:39 - 22.07.2024
Живот

БНТ включи Драго Чая от Москва, за да каже, че циркът може да спре агресията по света

Водещият на БНТ отрази цирков фестивал в Русия, макар да не е командирован от телевизията

15:41 - 22.07.2024
Живот

"brat лято" - манията в зелено, която завладя музиката, модата и интернет

Новият феномен тръгна от поп албум и стигна дори до политиката

13:31 - 22.07.2024