Татяна Дончева пропуска Избори 2022, но вече "загрява" за 49 Народно събрание

"Движение 21" на Татяна Дончева няма да се яви на парламентарните избори на 2 октомври. Това обявиха от партията в последния ден, в който можеха да се регистрират в ЦИК.

Дончева е единственият представител на миналогодишната коалиция "Изправи се БГ! Ние идваме", който ще пропусне участие в тази предизборна кампания, след като не успя да си осигури мандати в 47 Народно събрание.

Мая Манолова вече има самостоятелна партия, а Николай Хаджигенов и Арман Бабикян ще използват регистрацията на Мария Капон и нейната "Единна народна партия" в конкурентна листа.

Докато Николай Хаджигенов лансираше предложението за общо явяване на изборите между "Ние идваме" и "Демократична България" и "Продължаваме промяната", Мая Манолова тръгна по алтернативна линия с критика срещу досегашното правителство в сферата на енергетиката и социалната политика.

В последните си медийни изяви Татяна Дончева защитаваше позиция, че преговорите с "Газпром" трябва да се подновят и въпросът с доставките на газ "да се реши по-практично", като се подиграваше с опонентите на тази теза, които "предпочитали да се къпят споделено".

Обяснението на "Движение 21" е, че ще се готвят за участие в местните избори (през есента на 2023 г.) и в "изборите за 49-ото Народно събрание" - още преди 48-ото да е избрано.

"На прага на поредните парламентарни избори, със съжаление констатираме, че влошеното състояние на политическата система, острото политическо противопоставяне, липсата на опит, знания, комуникационни умения и адекватна самопреценка сред немалко от политиците, за пореден път ще доведат до резултат различен от очакванията на гражданите за стабилизация, формиране на парламентарно мнозинство и излъчване на правителство", се казва в позицията на партията.

Според формацията на Дончева - изборите на 2 октомври и новият парламент ще са "междинни стъпки, част от необходимия период за осъзнаване на водещите политически партии на необходимостта от повече диалог и компромиси, за да се постигне стабилно управление".

Татяна Дончева беше избирана за зам.-председател на две поредни издания на Народното събрание, като през септември 2021 г. беше въвлечена от Тошко Йорданов в скандал с твърдения, че опитвала да разцепи групата на ИТН срещу предполагаем подкуп пред Радостин Василев (по това време - все още депутат от партията на Трифонов).

Тогава Специализираната прокуратура реши да образува проверка срещу Дончева точно преди последните парламентарни избори за 2021, но разследването приключи в началото на януари 2022 с решение, че няма доказателства лидерът на "Движение 21" да е извършила престъпление.


Стефан Янев влиза в коалиция на "съмишленици" - с бивш партньор на БСП, СДС, Бареков и Мая Манолова Стефан Янев влиза в коалиция на "съмишленици" - с бивш партньор на БСП, СДС, Бареков и Мая Манолова


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023
Живот

Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?

Няколко дни след обявяване на победителя, TIME публикува мотивите за избора си.

14:17 - 09.12.2023
Спорт

Седмица в паралелната вселена: Гонзо представи книга и всичко е точно  

Да представяш „нова философия за футбола“ е направо цинично. А да искаш още 3-4 години за работа - нагло.

13:00 - 09.12.2023
Важно днес

Олена Зеленска: Спирането на финансовата помощ за Украйна означава просто, че ще умрем

Преди дни Сенатът на САЩ блокира милиарди долари нова помощ за Украйна

12:06 - 09.12.2023
Живот

Ректорът на "Харвард" се извини за противоречивите си изказвания

Преди дни Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение спрямо правилата

10:49 - 09.12.2023