"Движение 21" на Татяна Дончева няма да се яви на парламентарните избори на 2 октомври. Това обявиха от партията в последния ден, в който можеха да се регистрират в ЦИК.

Дончева е единственият представител на миналогодишната коалиция "Изправи се БГ! Ние идваме", който ще пропусне участие в тази предизборна кампания, след като не успя да си осигури мандати в 47 Народно събрание.

Мая Манолова вече има самостоятелна партия, а Николай Хаджигенов и Арман Бабикян ще използват регистрацията на Мария Капон и нейната "Единна народна партия" в конкурентна листа.

Докато Николай Хаджигенов лансираше предложението за общо явяване на изборите между "Ние идваме" и "Демократична България" и "Продължаваме промяната", Мая Манолова тръгна по алтернативна линия с критика срещу досегашното правителство в сферата на енергетиката и социалната политика.

В последните си медийни изяви Татяна Дончева защитаваше позиция, че преговорите с "Газпром" трябва да се подновят и въпросът с доставките на газ "да се реши по-практично", като се подиграваше с опонентите на тази теза, които "предпочитали да се къпят споделено".

Обяснението на "Движение 21" е, че ще се готвят за участие в местните избори (през есента на 2023 г.) и в "изборите за 49-ото Народно събрание" - още преди 48-ото да е избрано.

"На прага на поредните парламентарни избори, със съжаление констатираме, че влошеното състояние на политическата система, острото политическо противопоставяне, липсата на опит, знания, комуникационни умения и адекватна самопреценка сред немалко от политиците, за пореден път ще доведат до резултат различен от очакванията на гражданите за стабилизация, формиране на парламентарно мнозинство и излъчване на правителство", се казва в позицията на партията.

Според формацията на Дончева - изборите на 2 октомври и новият парламент ще са "междинни стъпки, част от необходимия период за осъзнаване на водещите политически партии на необходимостта от повече диалог и компромиси, за да се постигне стабилно управление".

Татяна Дончева беше избирана за зам.-председател на две поредни издания на Народното събрание, като през септември 2021 г. беше въвлечена от Тошко Йорданов в скандал с твърдения, че опитвала да разцепи групата на ИТН срещу предполагаем подкуп пред Радостин Василев (по това време - все още депутат от партията на Трифонов).

Тогава Специализираната прокуратура реши да образува проверка срещу Дончева точно преди последните парламентарни избори за 2021, но разследването приключи в началото на януари 2022 с решение, че няма доказателства лидерът на "Движение 21" да е извършила престъпление.


Стефан Янев влиза в коалиция на "съмишленици" - с бивш партньор на БСП, СДС, Бареков и Мая Манолова Стефан Янев влиза в коалиция на "съмишленици" - с бивш партньор на БСП, СДС, Бареков и Мая Манолова


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си

Der Standard: За Кирил Петков ГЕРБ, Възраждане и ДПС са „коалиция от ада“

ПП е "ясен контрапункт на проруския блок от партии" в България, пише медията

Украйна поиска да влезе в НАТО по бързата процедура

Зеленски би преговарял с Русия - но не и с Путин

Асен Василев: В коалиция на кражбата с ГЕРБ и ДПС няма да участваме

"Нито ще ги подкрепим, нито ще сме златен пръст, нито ще участваме в ограбването на България"

Нинова се противопостави на ПЕС заради Русия: "Не козируваме на чужди решения"

БСП е против резолюцията на европейските социалисти, включваща подкрепа за санкции срещу Москва и военна помощ за Украйна

ЕС слага таван на цените на тока

Според правилата на сделката компаниите, които осигуряват ток в ЕС и печелят непропорционално много от ръста на цените на енергията, ще бъдат облагани допълнително

"Русия има четири нови области": Путин официално обяви анексията на една пета от Украйна

Путин подписа "договорите за присъединяване", с които Русия незаконно анексира четири окупирани региона в Украйна

"Не подкрепям никого"? Задраскана бюлетина? Какъв е смисълът от протестния вот?

Не си губете времето - с това не наказвате нито една политическа сила на парламентарни избори

От актьорската до политическата сцена: 100-те изгряващи звезди според "TIME"

Актрисите Сидни Суини и Лили Колинс, заедно с украинския министър Олександр Кубраков оглавяват списъка на 100-те изгряващи личности.