Татяна Дончева засега остава извън "ветрилото" на БСП Снимка: © БСП

Корнелия Нинова подписа коалиционно споразумение с АБВ на Румен Петков, и с Георги Кадиев като представител на "Нормална държава" (посочена като "гражданска платформа" в съобщението на БСП).

Третият ключов кандидат за коалиционен партньор за изборите на 11 юли - "Движение 21" на Татяна Дончева обаче липсва от съботния анонс на "Позитано" 20.

"Продължават разговорите за разширяване на коалицията и с други партии и граждански организации", се казва в информацията на БСП.

В нея се посочва, че името на коалицията ще остане "БСП за България", а Националният съвет на партията ще вземе окончателното решение по подредбата на листите с кандидати за народни представители, макар че всяка от отделните формации ще може да излъчи свои номинации.

АБВ и платформата на Кадиев са поели ангажимент "да подкрепят програмата на “БСП за България”, да обединят усилията си за общ ляв фронт, за възстановяване на държавността, за правова и социална България, за изкореняване на корупцията и промяна на модела на управление".

Коалицията все още не е внесла документи за регистрация в ЦИК, а в самото съобщение от БСП се посочва, че крайният срок все още не е изтекъл.

Татяна Дончева също не е изключила възможността да се присъедини към коалицията на Нинова, макар че критикува председателя на БСП за някои от политическите й решения и за условията, които поставя на по-малките партньори.

Преди ден Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън" коментира пред БНР, че евентуалното напускане на Дончева заради листите на БСП няма да се отрази върху бъдещото представяне на коалицията на парламентарните избори.

"Това е причината, поради която предишния път, съставяйки коалицията, решихме да използваме три мандатоносителя със сходни характеристики, за да може едно такова действие да не ни се отрази негативно. Електоралната тежест на „Движение 21“ е известна от много години, откакто съществува, така че няма как да бъде проблем или щета или каквото и да е било", коментира той.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"18 години стигат" - Футболни фенове организират голям протест навръх конгреса на БФС

Футболните запалянковци смятат, че въпреки подадената оставка на Борислав Михайлов, той продължава да е човекът, който "дърпа конците".

18:02 - 04.03.2024
Важно днес

Пускат движението по новия 13,6 км участък Макреш - Бела от пътя Видин – Ботевград

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ще направи инспекция на новоизградената отсечка

17:09 - 04.03.2024
Важно днес

Лавини, силни ветрове и свлачища: Екстремно опасно време в Италия и Франция

Рискът от лавини в Италия е от трето ниво, или "значителен", по европейската скала за лавинна опасност. 

16:04 - 04.03.2024
Спорт

Ще бъде ли 2024 последната година за Надал в тениса?

„Сезонът на клей може да е или да не е последен за мен, не съм решил на 100%"

15:50 - 04.03.2024
Европейски дневници

ЕК отпуска на България и Румъния 85 млн. евро за защита на границите

Двете държави ще могат да кандидатстват за допълнително финансиране за съществуващите системи за гранично наблюдение, за покупка на превозни средства и др.

14:38 - 04.03.2024
Живот

Щастливите двойки не се карат по-малко, а по правилния начин

Ключът не е, че щастливите двойки се карат за правилните неща, а че се карат по правилния начин

13:45 - 04.03.2024
Важно днес

Русия привика посланика на Германия заради изтекъл запис на германски военни

Германският министър на отбраната Борис Писториус обвини Русия, че води "информационна война" с цел да създаде разделение в страната

13:33 - 04.03.2024
Важно днес

Унгарският премиер Виктор Орбан ще се срещне с Тръмп

Преди седмици унгарският премиер официално подкрепи кандидатурата на Тръмп за президентския пост в САЩ на изборите през ноември.

12:26 - 04.03.2024
Технологии

Българският езиков модел BgGPT вече може да се ползва свободно

Какво може BgGPT и какъв е замисълът ѝ

12:25 - 04.03.2024