Тайланд осъди мъж на 50 години затвор за обида на ексцентричния крал Рама Х Снимка: © Getty Images

Tайланд има един от най-ексцентричните и скандални крале в света - Рама Х, който предпочита да прекарва дните си в германски ски курорти, вместо в родината си. Тайланд обаче има и най-свирепите закони за преследване на онези, които си позволят да критикуват монархията.

30-годишният политически активист Монгкол Тирахот беше осъден на рекордните 50 години затвор заради "обиди" срещу краля.

Тирахот стига до тежката присъда заради публикации в социалните мрежи, заклеймени като престъпление срещу монархията.

Първоначално той е осъден на 28 г. затвор през 2023 г..

В четвъртък обаче Апелативният съд в Чианг Рай призна Монгкол за виновен за още около дузина нарушения на закона за обида на краля и добави още 22 години към присъдата му, става ясно от изявление на Тайландските адвокати за правата на човека (TLHR).

При това - наказанието му е "намалено" с една трета от максималния възможен размер, защото мъжът все пак оказвал съдействие на органите на реда.

Върховният съд на страната е отхвърлил искането му за освобождаване под гаранция. Досега Монгкол Тиракот е имал сайт за електронна търговия с дрехи.

Критикуването на краля, кралицата или престолонаследника в Тайланд може да доведе до максимална присъда от 15 години затвор за всяко нарушение. Всеки отделен Facebook-пост на подсъдимия срещу монархията се приема за самостоятелно престъпление.

Това прави дори говоренето за кралското семейство рискована дейност.

Присъдите за осъдените по член 112 от Наказателния кодекс на Тайланд не са рядкост, като през последните години стотици хора са подведени под отговорност.

Предишният рекорд по закона за защита на краля се държеше от 65-годишната Анчан Преелерт, която през 2021 г. беше осъдена на 43 години за споделяне на критични аудиозаписи в YouTube и Facebook. Първоначалната ѝ присъда от 87 г. лишаване от свобода е намалена, след като тя решава да се признае за виновна.

От години правозащитни организации и активисти за свобода на словото твърдят, че законът се използва като политически инструмент за заглушаване на недоволството към тайландското правителство.

Всеки - както обикновените граждани, така и хора от правителството, може да подаде сигнал за обида срещу името на краля, дори и да не е пряко свързан със случая.

Рама Х се възкачи на престола през 2016 г. след смъртта на баща си. Богатството му се оценява на 40 милиардa долар, той е един от най-заможните монарси в света. Живее в Бавария през по-голямата част от времето, има харем от няколко десетки жени.

Още преди да стане крал, той проявяваше странно поведение - веднъж беше засечен от папараци във видимо неадекватно състояние, облечен само с къс бял потник и дънки.

Според много правозащитници свободата на изразяване в Тайланд е подложена на засилени атаки от 2020 г. насам. Тогава в цялата страна избухнаха студентски протести с искане за конституционни и демократични реформи. Те настояваха както за намаляване на властта и влиянието на военните в политиката, така и за реформи във влиятелната монархия.

По данни на TLHR от началото на тези протести през юли 2020 г. най-малко 1 938 души са били преследвани за участието си в политическите демонстрациии, като в 286 от тези случаи става дума за деца.

България имаше косвена "връзка" с ексцентричния крал на Тайланд през януари 2022 г., когато беше разрешено той да прелети над страната на борда на чуждестранен военен самолет.

България отвори въздушен коридор за принца на Тайланд - баща му е кошмарът на Германия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024