Тайната яхта на Путин, която ще замени конфискуваната "Шехерезада"

Владимир Путин явно се е сдобил с още две яхти, след като най-скъпата "Шехерезада" беше задържана в Италия след руската военна атака срещу Украйна.

Разследващите журналисти от сайта "Център Досие" на Михаил Ходорковски са открили два луксозни кораба, които се смята, че принадлежат на руския президент.

Двете яхти се оценяват за над 65 млн. долара - това са 71-метровата "Виктория" и 38-метровата "Орион".

"Център Досие" цитират анонимен източник, който е работил с Путин преди повече от 20 г. Според него "Виктория" е била поръчана още в първите години на мандата му като държавен глава, и то във военния завод "Севмаш".

Това е предприятието, което се специализира за производство на атомни подводници. Там е построена и друга яхта "Грейсфул", която се свърва с активите на Путин.

"Виктория" е поръчана от фирма на бизнесмен Сергей Маслов, която получава финансиране през посредническо дружество от структурите, контролирани от Генадий Тимченко.

  • Тимченко е един от бизнесмените от близкия кръг около Путин.
  • Неговата фирма "Стройтрансгаз" беше подизпълнител по стария проект за "Южен поток", в частта, която трябваше да мине през България. Тимченко обаче се оттегли заради санкциите след анексирането на Крим през 2014 г., а "Южен поток" се трансформира в "Балкански".

Строителството на "Виктория" продължава цели 14 години. След приключването на работата в "Севмаш", лодката е изпратена в Италия, където се налага да бъде довършена от местна комапния.

Това обаче така и не се случва - в крайна сметка турската компания AES Yachts e избрана за приключване на строителството и то е завършено чак през лятото на 2019. Тогава тя е оценявана на 50.1 млн. долара.

Забавянето на изработката на яхтата се превръща в голям проблем за Генадий Тимченко - затова и през 2014 г. той поръчва друга яхта за Владимир Путин - "Шехерезада". Според медията, забавянето станало, защото Сергей Маслов спрял да плаща за нея. Впоследствие през 2016 Маслов е арестуван и обвинен за присвояване на 1 млрд. рубли от банка "Народен кредит", а имението му за 100 млн. долара е запорирано от руското правителство. В момента той работи в структурите на Тимченко.

"Виктория" има две мастър каюти, също както в "Грейсфул" - предполага се, че те са за Путин и за партньорката му.

"Досие" нямат документни данни, че яхтата е директно притежание на руския президент, но има достатъчно косвени улики в тази насока.

Например, военният завод "Севмаш" никога не е пускал луксозни яхти на вода нито преди, нито след създаването на "Виктория" и "Грейсфул". Единственият човек, който може да си позволи да направи подобна поръчка, е само Владимир Путин. "Севмаш" е собственост на държавната "Обединена корабостроителна корпорация".

  • И още: матросът Алексей Макаров, който е работил на друга яхта, свързвана с Путин, е част от екипажа на "Виктория".
  • Братът на стюардеса от борда е инженер, завършил академията на руската Федерална служба за охрана, и също е работил на "Шехерезада" и "Грейсфул".
  • Първият капитан на "Виктория" Алексей Алексеев в момента командва яхтата "Юнивърс", която се свързва със семейството на Дмитрий Медведев.

Както формалният собственик, така и операторът на "Виктория" са фирми от бизнес групата на Генарий Тимченко. Пристанищен агент на яхтата е Orca Group, същата фирма, която е обслужвала "Шехерезада".

По сходен начин - дворецът на Путин в Геленджик се води на името на друг негов дългогодишен приятел Аркадий Ротенберг.

Източник на "Центр Досие" твърди още, че бившата гимнастичка Алина Кабаева и нейни близки са ползвали яхтата - Кабаева се смята за любовница на Владимир Путин и за майка на най-малките му деца.

"Виктория" е забелязана и на фона на снимки в социалните мрежи, споделени от гимнастичката Наталия Белугина - близка приятелка на Алина Кабаева.

"Виктория" се намира в Сочи и периодично се премества до нос Идокопас, където се намира резиденцията на Путин. Преди месец яхтата тръгва от Сочи и заминава за пристанище Тузла в Истанбул, където остава за ремонтни дейности.

Именно там разследващите журналисти я откриват и разпознават по буквата "V" на корупса ѝ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024
Важно днес

Полицейски щурм и арести на студенти в два американски университета

Сблъсъците са заради протести заради войната между Израел и "Хамас"

14:20 - 01.05.2024
Кино и сериали

Неудобната истина за насилието над деца в Холивуд

Нов документален сериал повдига важни въпроси, но не стига достатъчно далеч

13:24 - 01.05.2024
Важно днес

Радев и граждани въстанаха срещу проекта за частна детска болница, одобрен от кабинета "Главчев"

Фондация "Даная" ще съди държавата заради решението

12:27 - 01.05.2024
Живот

3 дълги уикенда през май и 7 неучебни дни за децата. Вижте кога почиваме

Кога ще почиваме този месец май?

11:52 - 01.05.2024
Важно днес

Министри на ПП ще водят листи. Денков ще е водач в два района

Двама депутати от ПП-ДБ ще участват само във вота за евродепутати

11:15 - 01.05.2024