Мистериозната "Шехерезада" за 700 млн. долара - наричат я "яхтата на Путин", но никой не знае кой е собственикът Снимка: © Getty Images

Властите в цяла Европа започнаха да конфискуват луксозни яхти, свързани с олигарси, близки до руския президент Владимир Путин. Един мистериозен 140-метров плавателен съд обаче привлече особено внимание - италианската полиция все още не е обявила публично кой е реалният ѝ собственик.

Яхтата „Шехерезада“ се намира в Марина ди Карара – малко градче на брега на Тоскана. Тя е една от най-големите, най-нови и най-скъпи в света. Според уебсайта SuperYachtFan струва около 700 милиона долара.

Разполага с две хеликоптерни площадки, вътрешен басейн с движещ се покрив, който се трансформира в дансинг. Има напълно оборудван фитнес и златни елементи в баните и тоалетните. Дълга е най-малко 140 метра.

„Всички я наричат яхтата на Путин, но никой не знае на кого е“, казва местният жител Ернесто Роси пред The New York Times. „Това е слух, който се разпространява през последните месеци“.

Не само че собственикът на „Шехерезада“ не е публично известен – не е ясно дори кой може да е той. Спекулациите се движат между милиардер от Близкия Изток, през руски олигарх, като стигат дори до самия президент.

Капитанът Гай Бенет-Пиърс, който е британски гражданин, отхвърля версията, че Путин притежава яхтата и че въобще някога се е качвал на плавателния съд. „Никога не съм го виждал. Никога не съм го срещал“, казва той пред NYT.

Бенет-Пиърс заявява, че собственикът не е в нито един санкционен списък. Не отрича, че може да е руснак, но не дава и допълнителни данни за самоличността му. Мотивите за това е подписано „споразумение за неразкриване на информация“.

Според капитана италианските разследващи са се качили на борда миналия петък и са проверили няколко от сертификационните документи на яхтата. „Търсят усилено и разглеждат всеки аспект. Това не са местни ченгета, тези мъже носят черни костюми“.

Източник на NYT, пожелал анонимност, потвърждава, че италианската финансова полиция е започнала разследване.

В понеделник Бенет-Пиърс е бил оставен „без избор“ и е предал документи на властите, разкриващи самоличността на собственика. „Нямам съмнение, че това ще спре всички негативни слухове и спекулации“, казва той.

Мистерията около собственика на кораба е налице, защото дори в свръхконфиденциалния свят на суперяхтите в този случай се наблюдава необичайна степен на секретност. Не само че членовете на екипажа подписват споразумения за неразкриване на информация, но плавателният съд има и капак, който скрива табелката с името му. Когато за първи път яхтата влиза в пристанището, работниците там издигат на кея висока метална преграда, за да я закрият от минувачите. Някои местни жители отбелязват, че никога не са виждали подобно нещо.

Миналата седмица президентът на САЩ Джо Байдън обяви създаването на съвместна работна група с Великобритания и Европейския съюз за издирване на активи, включително яхти, които може да са собственост на олигарси, близки до Путин и изправени пред санкции в отговор на руската инвазия в Украйна. Санкциите са наложени на стотици хора, а списъкът продължава да расте.

Преди седмица френските власти иззеха яхтата „Amore Vero“ край Марсилия, докато тя се опитваше да отплава. Твърди се, че тя е собственост на санкционирания Игор Сечин – ръководител на руската държавна петролна компания „Роснефт“.

Полицията в италианския Санремо конфискува яхтата „Лена“, която принадлежи на най-богатия руснак към този момент – Алексей Мордашов.

Съдбата на „Дилбар“ – една от най-големите яхти в света, която е на олигарха Алишер Усманов, остава неясна. Тя се намира в корабостроителница в Хамбург и според германските власти не може да бъде предоставена на собственика ѝ без разрешително за износ. Не е ясно дали е официално конфискувана.

Конфискувана или не: Сложният казус с най-голямата моторна яхта в света, собственост на руски милиардер

Някои от най-големите суперяхти са собственост на руснаци, които не попадат в списъците със санкции. Втората най-голяма в света – „Eclipse“, разполагаща с противоракетна отбранителна система и мини подводница – е притежавана от собственика на „Челси“ Роман Абрамович, който задейства продажбата на лондонския клуб. Андрей Мелниченко – милиардер, описван като „въглищен барон“ – може да се похвали с луксозната „Sailing Yacht A“.

Определянето на собствеността на активите, които богаташите искат да запазят в тайна, е повече от трудно, особено без съдебна заповед - тъй като тези активи често се пазят ревностно от частни банкери и адвокати и са скрити в непрозрачни фиктивни компании в офшорни убежища.

„Шехерезада“ е регистрирана под флага на Каймановите острови, а компанията-собственик Bielor Assets Ltd. е с регистрация на Маршаловите острови. Компанията за мениджмънт на яхтата, която според Бенет-Пиърс също е регистрирана на Каймановите острови, работи от плавателния съд и използва за адрес вила под наем в близкия град Лука.

В Италия фразата „яхтата на Путин“ е набрала популярност. Освен местните жители в Тоскана, десетки хора от екипажа също се „шегуват“ с това, казва капитанът на „Шехерезада“. Около 70% от екипажа са руски граждани.

Един от бившите му членове, запазил анонимност, потвърждава, че колегите му я наричали "яхтата на Путин". Добавя, че плавателният съд бил обслужван от международен екипаж, но е бил заменен от руски персонал. Чужденците били уволнени в седмиците преди пътуване на "Шехерезада" до Черно море през 2020 г.

NYT са се обърнали към 17 членове на екипажа, но малцина са заявили желание да разкрият детайли. Един от тях казва, че „ще е опасно да говори“.

По-малка яхта - „Graceful“, от дълго време се свързва с руския президент Путин. Няколко седмици преди военната инвазия в Украйна тя напусна пристанище в Германия и отплава за Калининград.

Според американски правителствени представители Путин има малко подобни активи – много от луксозните домове или кораби, които той използва, са собственост на доближени до него олигарси.

Изглежда, че Путин е пристрастен към луксозните яхти. Той е сниман на различни плавателни съдове от северните части на страната до Черно море на юг. През май миналата година руският президент и белоруският му колега Александър Лукашенко плаваха с яхта в Сочи.

Строителят на "Шехерезада" - Lurssen Group, отказва да коментира собствеността на яхтата. До юни 2020 г., когато завършеният кораб напуска кея в Бремен, Германия, той носи кодовото име "Lightning".

Същата компания е построила и още по-големия плавателен съд "Дилбар". Подобна гигантска яхта с кодово име "Luminance" се строи в момента в Lurssen, като се планира да бъде завършена през следващата година.

"Разбира се, всички поръчки и проекти на Lurssen Group и нейните дъщерни дружества се третират в съответствие с приложимите закони и разпоредби", заявява говорителят на компанията Оливър Грюн.


Италия запорира две вили на руския ТВ водещ Владимир Соловьов


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024