Снимка: © Getty Images

Руският милиардер Алишер Усманов може да се раздели със суперяхтата "Дилбар", но нейната съдба все още остава неясна заради трудно изяснимата връзка между санкционирания от ЕС олигарх и компанията, вписана като собственик на луксозния плавателен съд.

Ден след като Forbes съобщи, че германските власти са я конфискували (позовавайки се на 3 източника), представител на Усманов цитира съобщение от Министерството на икономиката и иновациите в Хамбург, според което "Дилбар" не е задържана.

Както Forbes съобщи в сряда, работата по кораба е спряна в корабостроителницата Blohm+Voss в Хамбург, където луксозният плавателен съд беше пратен за преоборудване през октомври 2021 г.

В изявлението си министерството уточнява, че германската Федерална митническа агенция е "отговорният изпълнителен орган" и ще трябва да издаде разрешение за износ, за да може яхтата да напусне пристанището. Съобщава се още, че "нито една яхта не напуска пристанище, ако не ѝ е разрешено да го направи".

Яхтата е регистрирана на Каймановите острови и е собственост на холдингова компания, което затруднява директното ѝ обвързване с Усманов за целите на санкциите, наложени срещу него от страна на ЕС. В изявлението си министерството в Хамбург допълва, че върху яхта, собственост на санкционирано руско лице, могат да бъдат наложени ограничения "само ако ситуацията със собствеността е ясно изяснена".

Властите в Хамбург нямат намерение да я доставят на собственика ѝ, преди да получат допълнителна информация от Усманов.

Плавателният съд е дълъг 156 метра, оценен е на 600 милиона долара и се счита за най-голямата моторна яхта в света по брутен тонаж - тежи 15,915 тона. Обичайният ѝ екипаж е от 96 души, а в нея има 12 апартамента, които могат да съберат 24 пасажери. Разполага с най-големия басейн, строен някога на яхта, както и с две хеликоптерни площадки, сауна, салон за красота и фитнес.

Усманов бе част от листата с руски милиардери, които ще получат санкции от Европейски съюз като реакция срещу инвазията в Украйна. Съвсем наскоро той загуби и спонсорските си договори към английския футболен клуб "Евертън".

"Евертън" прекъсна връзките си с руския милиардер Алишер Усманов

Антон Герашенко, съветник на вътрешния министър на Украйна, реагира в Telegram с предложението яхтата да бъде преобразувана в ракетен крайцер и да бъде изпратена в помощ на атакуваната държава.

Усманов закупи "Дилбар" през 2016 от германския корабостроител Lürssen, който я създаде специално за него в рамките на 52 месеца. Фирмата я нарича "една от най-комплексните и предизвикателни яхти, строени някога - както откъм размери, така и откъм технология."

По време на представянето ѝ през 2016 изпълнителният директор на Lürssen казва: "Дилбар" притежава най-напредналите технологии за сигурност от всички суперяхти в света. Но слуховете, че съдържа система за противоракетна отбрана, са глупости."

В същото време френският финансов министър Бруно льо Мер обяви, че местните власти са конфискували яхтата на собственика на Rosneft Игор Сечин, която се е опитала да отплава от пристанище на Френската Ривиера.

Rosneft публикуваха съобщение, в което заявяват, че Сечин не е бил "наясно", че компания, свързана с него, е собственик на луксозния плавателен съд.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Борис Джонсън ще подаде оставка като партиен лидер, но остава начело на кабинета до есента

Решението беше обявено, след като новият му финансов министър го призова да се оттегли

Дълбоки разногласия за войната очакват Русия на срещата на Г-20 в Бали

Руският външен министър за първи път ще се срещне със свои колеги от държави, които силно критикуват войната.

Прокуратурата употреби катастрофата в София за "реванш" срещу властта

Зам.-шефът на Следствието влезе в ролята на адвокат на Гешев на гърба на трагедията на бул. "Черни връх"

ЕП обяви природния газ и ядрената енергия за "зелени"

Предложението предизвика остри реакции от политици и активисти, сред които и Грета Тунберг

Стрелба и напрежение на протест в Скопие срещу френското предложение

40-годишен мъж е задържан, след като е стрелял с пистолет във въздуха

ВСС най-после ще обсъди отстраняването на Иван Гешев

Пореден рунд между Министерството на правосъдието и главния прокурор