Конфискувана или не: Сложният казус с най-голямата моторна яхта в света, собственост на руски милиардер Снимка: © Getty Images

Руският милиардер Алишер Усманов може да се раздели със суперяхтата "Дилбар", но нейната съдба все още остава неясна заради трудно изяснимата връзка между санкционирания от ЕС олигарх и компанията, вписана като собственик на луксозния плавателен съд.

Ден след като Forbes съобщи, че германските власти са я конфискували (позовавайки се на 3 източника), представител на Усманов цитира съобщение от Министерството на икономиката и иновациите в Хамбург, според което "Дилбар" не е задържана.

Както Forbes съобщи в сряда, работата по кораба е спряна в корабостроителницата Blohm+Voss в Хамбург, където луксозният плавателен съд беше пратен за преоборудване през октомври 2021 г.

В изявлението си министерството уточнява, че германската Федерална митническа агенция е "отговорният изпълнителен орган" и ще трябва да издаде разрешение за износ, за да може яхтата да напусне пристанището. Съобщава се още, че "нито една яхта не напуска пристанище, ако не ѝ е разрешено да го направи".

Яхтата е регистрирана на Каймановите острови и е собственост на холдингова компания, което затруднява директното ѝ обвързване с Усманов за целите на санкциите, наложени срещу него от страна на ЕС. В изявлението си министерството в Хамбург допълва, че върху яхта, собственост на санкционирано руско лице, могат да бъдат наложени ограничения "само ако ситуацията със собствеността е ясно изяснена".

Властите в Хамбург нямат намерение да я доставят на собственика ѝ, преди да получат допълнителна информация от Усманов.

Плавателният съд е дълъг 156 метра, оценен е на 600 милиона долара и се счита за най-голямата моторна яхта в света по брутен тонаж - тежи 15,915 тона. Обичайният ѝ екипаж е от 96 души, а в нея има 12 апартамента, които могат да съберат 24 пасажери. Разполага с най-големия басейн, строен някога на яхта, както и с две хеликоптерни площадки, сауна, салон за красота и фитнес.

Усманов бе част от листата с руски милиардери, които ще получат санкции от Европейски съюз като реакция срещу инвазията в Украйна. Съвсем наскоро той загуби и спонсорските си договори към английския футболен клуб "Евертън".

 "Евертън" прекъсна връзките си с руския милиардер Алишер Усманов "Евертън" прекъсна връзките си с руския милиардер Алишер Усманов

Антон Герашенко, съветник на вътрешния министър на Украйна, реагира в Telegram с предложението яхтата да бъде преобразувана в ракетен крайцер и да бъде изпратена в помощ на атакуваната държава.

Усманов закупи "Дилбар" през 2016 от германския корабостроител Lürssen, който я създаде специално за него в рамките на 52 месеца. Фирмата я нарича "една от най-комплексните и предизвикателни яхти, строени някога - както откъм размери, така и откъм технология."

По време на представянето ѝ през 2016 изпълнителният директор на Lürssen казва: "Дилбар" притежава най-напредналите технологии за сигурност от всички суперяхти в света. Но слуховете, че съдържа система за противоракетна отбрана, са глупости."

В същото време френският финансов министър Бруно льо Мер обяви, че местните власти са конфискували яхтата на собственика на Rosneft Игор Сечин, която се е опитала да отплава от пристанище на Френската Ривиера.

Rosneft публикуваха съобщение, в което заявяват, че Сечин не е бил "наясно", че компания, свързана с него, е собственик на луксозния плавателен съд.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024