"Евертън" прекъсна връзките си с руския милиардер Алишер Усманов Снимка: © Getty Images

Английският футболен клуб "Евертън" прекъсна всякакви бизнес отношения с руските компании USM, Megafon и Yota - а чрез това и с руския милиардер Алишер Усманов.

"Всички в "Евертън" оставаме шокирани и натъжени от събитията, които се случват в Украйна," гласи съобщението на официалната страница на отбора.

"Тази трагична ситуация трябва да приключи възможно най-скоро и всяка бъдеща загуба на животи да се избегне."

Решението идва, след като депутатът на Лейбъристката партия във Великобритания Крис Брайънт призова "карамелите" да прекъснат всякаква връзка с Усманов.

Макар да няма официален контакт с клуба, компанията му USM спонсорира тренировъчното игрище на ливърпулци, а дъщерната ѝ MegaFon е основният спонсор на екипите на женския отбор. Yota също е под негов контрол.

Активите на 68-годишния бизнесмен бяха замразени от Европейския съюз в понеделник поради връзката му с руското правителство, а във вторник Брайънт заяви, че очаква Усманов да бъде санкциониран и от британското правителство.

Руснакът е близък приятел на собственика на "Евертън" Фарад Мошири.

Освен спонсорството на тренировъчното игрище, през 2020 година USM Holdings подписа с клуба и договор за 30 милиона паунда, който връчва на компанията правото да избере името на новия стадион на отбора. Очаква се той да бъде завършен през 2024 г..Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Между Велики Преслав и Челе ди Булгерия в Италия - 23-ма мотористи сбъдват една мечта

Членовете на IMRG ще предадат специално послание между двата побратимени града

11:22 - 22.06.2024
Важно днес

Кметът на "Илинден" Емил Бранчевски е отстранен

Всички участия следва да се прекратят с началото на мандата

09:02 - 22.06.2024
Бизнес

"Оземпик" вдигна продажбите на по-малък размери дрехи и вече променя модната индустрия

Загубата на тегло кара все повече американци да обновяват гардероба си

08:59 - 22.06.2024