Италия запорира две вили на руския ТВ водещ Владимир Соловьов

Финансовата полиция на Италия е наложила запор върху две вили на стойност 8 милиона евро, които се намират край езерото Комо.

Именията са собственост на 58-годишния Владимир Соловьов - водещ на предаването "Вечер" и журналист в държавната телевизионна корпорация ВГТРК.

Това става ясно от информация, публикувана в италианското издание La Repubblica.

Соловьов е известен като един от най-острите дългогодишни рупори на пропагандата на Кремъл, който твърди, че войната в Украйна е "справедлива" и Русия "принуждава Киев към мир".

В последните си публични изяви той нарича управляващите в Украйна "нацисти" и че руската армия нанасяла удари с "хирургическа точност" - въпреки множеството свидетелства за унищожението на жилищни сгради и инфраструктура, както и за ликвидирането на мирно население по време на бомбардировките.

Още през 2019 г. разследване на екипа на Алексей Навални показа, че журналистът от държавната телевизия разполага с не една, а две вили на езерото Комо недалеч от имението на актьора Джордж Клуни.

Соловьов е познат в Русия и като противник на Европа и Запада - декларативните му убеждения явно не са му попречили да се обзаведе с луксозни недвижими имоти в едно от най-скъпите места в Италия.

Според Reuters, Италия е наложила запори и върху недвижим имот на Алишер Усманов на остров Сардиния. Същото е направено и с две яхти, принадлежащи на най-богатия руснак Алексей Мордашов и на олигарха Генадий Тимченко.

И четиримата са в разширения списък на ЕС със санкционирани руски граждани заради подкрепата им за войната в Украйна.

Daily Beast съобщава, че малко след като журналистът беше вкаран в списъка, той се е оплакал в национален ефир от това, че личното му имущество извън Русия ще бъде засегнато.

"Казваха, че Европа е крепост на правата, че всичко е позволено. От личен опит познавам т.нар. неприкосновени права на собственост. С всяка транзакция трябваше да нося документи, които доказват официалната ми заплата, приходи, направих всичко. Купих я, платих луди пари за данъци, изпълних всичко. И изведнъж някой взема решение, че този журналист вече е в списъка със санкции. И веднага това се отразява на недвижимото имущество. Чакайте, нали казахте, че Европа има неприкосновени права", казва той в предаването си "Вечер".

Италианските банки са получили инструкции от отдела за финансово разузнаване на централната банка да започнат незабавно да замразяват активите на хора, които са поставени в забранителния списък на ЕС.


Навални от затвора: Нека не сме нация на страхливци - да излезем и да се бием срещу войната

Как изглежда войната в Украйна през руския телевизионен ефир

"Русия е като бензиностанция с ракети": Кой е авторът на сравнението, използвано от Петков и Ювал Ноа Харари


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024