"Русия е като бензиностанция с ракети": Кой е авторът на сравнението, използвано от Петков и Ювал Ноа Харари Снимка: © Getty Images

„Какво има Русия? Има петрол и газ, има и оръжия. И всъщност прилича на една бензиностанция с ракети“. Думите са на министър-председателя Кирил Петков по повод руската военна инвазия в Украйна, която започна миналата седмица.

Коментарът на българския премиер предизвика вълна от реакции в публичното пространство, но той не е единствената публична фигура, която отправи подобно послание.

Известният историк и писател Ювал Ноа Харари също оприличи руската държава на „бензиностанция с ядрени оръжия“. Изказването му беше направено от неговия личен профил в Туитър само преди ден.

Украинският политик и водещ Сергей Притула отбеляза една седмица от началото на военните действия в страната с подобен коментар.

„Една седмица, откакто светът видя коя всъщност е Русия. Сега е ясно, че тази глупост трябва да изчезне. Войната, която тя започна, скоро ще я самоунищожи. Скоро ще има суверенна Украйна с Крим и Донбас. А агресивната бензиностанция, която се маскира като държава, няма вече да е тук“, написа Притула в публикация в Туитър.

Тези коментари обаче не са поредица от случайности, а проява на внимателно подбрани думи за настоящия геополитически контекст. Популярната мисъл, че Русия може да бъде оприличена като бензиностанция, принадлежи на американския сенатор от Републиканската партия Джон Маккейн.

На фона на руската интервенция в Крим през 2014 г., Маккейн коментира: „Русия е бензиностанция, маскирана като държава. Това е клептокрация. Това е корупция. Това е нация, която наистина зависи само от петрола и газта за своята икономика“.

Той се обявява за икономически санкции срещу Русия, военна помощ за Украйна и предлага Молдова и Грузия, които тогава са окупирани от руски войски, да получат някакъв път за членство в НАТО.

Думите му, отправени в ефира на CNN, се превръщат в опорна точка за редица анализатори, икономисти и политици се употребяват и днес на фона на инвазията в Украйна и икономическите санкции срещу Русия.

Американският президент Джо Байдън може би използва именно това определение на Маккейн, когато миналата година заяви, че руският президент Владимир Путин „седи на върха на икономика, която има ядрени оръжия и петролни кладенци и нищо друго“.

Именно руските ядрени оръжия и доставки на петрол и природен газ са сред водещите притеснения на западните лидери. Миналата седмица Путин нареди ядрените сили в Русия да бъдат приведени в „специална готовност“. Междувременно цените на газта в Европа се повишиха, а за Германия стана политическо неудобно да даде зелена светлина на газопровода „Северен поток 2“, направен от Русия с цел да заобиколи Украйна.

Европейските страни са силно зависими от руските доставки, тъй като една четвърт от вноса на петрол в ЕС идва от Русия, заедно с 40% от вноса на природния газ. Отказът от купуването на руския петрол и газ би била тежка санкция за Русия, но европейските лидери досега не са били склонни да предприемат подобни действия заради опасения от въздействието на подобна мярка върху цените на енергията в Европа.

В интервю за „New York Times” икономическият експерт Джейсън Фурман определя руската икономика като „невероятно маловажна“ за световната икономика, с изключение на доставките на петрол и газ.

„Това буквално е една голяма бензиностанция“, коментира Фурман.


Ювал Ноа Харари: В смъртния акт на Руската империя няма да пише "Горбачов", а "Путин"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Днес убих човек": Кадри от дрон и телефонен разговор уличиха руски командир във военно престъпление

Потресаващата история за спасението на украинско семейство, попаднало под руски обстрел

17:43 - 22.03.2023

Володимир Зеленски посети войниците от фронта край Бахмут

Президентът на Украйна е на визита в Донецк - най-напрегнатата точка от руската инвазия

15:27 - 22.03.2023

Надписи по мистериозната картина на Полък в България я свързаха с Холивуд и Чаушеску

Прокуратурата ще търси и външна помощ за разследването

14:47 - 22.03.2023