Как Владимир Путин вече загуби войната в Украйна? И защо мечтата му за възраждане на Руската империя няма да се сбъдне? Това са въпросите, които уважаваният историк Ювал Ноа Харари задава в статия за The Guardian по-малко от седмица след началото на руската инвазия в страната.

Според него руският президент върви към историческо поражение: "Възможно е да спечели всички битки, но да загуби войната".

Харари е автор на трилогията от книги „Sapiens”, “Homo Deus” и „21 урока за 21 век“, в която изследва цялата история, еволюция и бъдещо развитие на човека. Военните конфликти са добре познати за него както като обект на собствените му творби, така и като част от живота му – Харари живее и работи в Йерусалим, където всекидневният живот е белязан от насилие и размирици.

"Копнежът на Путин за възстановяване на Руската империя винаги се е основавал на идеята, че украинците не са истински народ и че жителите на Киев, Харков и Лвов желаят управлението на Москва. Тази лъжа на руския деспот е изказвана толкова много пъти, че дори самият той е започнал да вярва в нея", смята Харари.

Той твърди, че за планирането на инвазията в Украйна президентът на Русия е разчитал на фактите, че Москва превъзхожда Киев във военно отношение; че НАТО няма да изпрати войски в помощ на страната и че европейската зависимост от руския петрол и газ ще накара държави като Германия да се колебаят в налагането на строги санкции срещу Кремъл.

"Планът е формиран около това Украйна да бъде ударена силно и бързо, да се отстрани правителството ѝ и да бъде установен марионетен режим в Киев на фона на преодолените западни санкции". Според Харари обаче този план има едно голямо неизвестно и то е, че „е много по-лесно да завладееш една държава, отколкото да задържиш контрола над нея“.

Историкът дава пример с нахлуването на американските сили в Ирак и на съветските войски в Афганистан. Според него Путин е заложил на факта, че украинският народ ще приеме марионетния режим на Москва, изхождайки от събитията в Крим през 2014 г., когато хората на полуострова почти не се противопоставят на руските нашественици. А с всеки изминал ден става все по-ясно, че този залог се проваля.

„Украинският народ се съпротивлява с цялото си сърце, печели възхищението на целия свят и печели войната. Предстоят много тъмни дни. Руснаците все още могат да завладеят цяла Украйна. За да спечелят войната, руснаците ще трябва да задържат контрола над Украйна, а за да го сторят, украинският народ трябва да им го позволи. Това изглежда все по-малко вероятно“, пише Ювал Ноа Харари.

Той посочва, че смелостта на украинците да се съпротивляват се увеличава с всеки унищожен руски танк и с всеки убит руски войник. Съпротивата и историите за нея са това, което украинците ще разказват не само в мрачните дни, които предстоят, но и през следващите десетилетия. Историите за президента, който отказва да избяга от столицата, казвайки на САЩ, че се нуждае от боеприпаси, а не от превоз. Войниците от Змийския остров, които казват на руснаците „да вървят по дяволите“ и цивилните, които се опитват да спрат руски танкове, като препречват пътя им.

"Руснаци, вървете по дяволите": 13 украинци загинаха при защитата на Змийския остров

С всяка пролята украинска кръв, Путин гарантира, че мечтата му за възстановяване на Руската империя никога няма да се сбъдне.

„Не името на Михаил Горбачов ще е изписано в смъртния акт на Руската империя: това ще бъде името на Путин. Горбачов остави руснаците и украинците да се чувстват като братя. Путин ги превърна във врагове“, пише историкът.

Вижданията на Харари са, че тази война ще бъде дълготрайна, но най-важният въпрос от нея вече е решен. А именно, че през последните няколко дни украинците доказват, че са истински народ и не искат да живеят под нова руска империя. Според историка един въпрос остава отворен: „Колко време ще отнеме това послание да проникне през дебелите стени на Кремъл?".


"Русия е като бензиностанция с ракети": Кой е авторът на сравнението, използвано от Петков и Ювал Ноа Харари



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024