В деня на Коледа кралица Елизабет II отправи традиционното си послание към нацията по BBC, докато Channel 4 излъчи други, фалшиви думи на държавния глава на Обединеното кралство. Второто видео е дийпфейк и представя кралицата озвучена от актриса, а целта е борба срещу фалшивите новини.

В истинското обръщение Елизабет II сподели, че хората, които са загубили семействата и приятелите си по време на Covid-19 пандемията, не са сами.

„Невероятно е, но година, която ни отдалечи един от друг, по много начини ни сближи още повече“, обърна се тя към нацията. „В Обединеното кралство и по света хората се изправиха по великолепен начин пред предизвикателствата на годината и аз съм толкова горда и трогната от този тих, непримирим дух“.

„Разбира се, за много хора това време на годината ще бъде тъжно. Някои страдат за загубата на най-скъпите си, а на други им липсват семейството и приятелите, дистанцирани заради безопасността. Но всички те искат за Коледа само една прегръдка или здрависване“, сподели Елизабет II. „Ако сте сред тях, вие не сте сами. Нека ви уверя, че мислите и молитвите ми са с вас“.

Кралицата благодари на младите хора, на тези на първа линия и на „добрите самаряни“, които показаха „загриженост и уважение към всички“. „Ние продължаваме да бъдем вдъхновявани от добротата на непознатите и да сме сигурни, че дори в най-тъмните нощи има надежда за новия ден“.

Тя не използва пряко думите „пандемия“, „коронавирус“ или „Covid“, но те бяха доминантната тема в речта ѝ.

„Нека светлината на Коледа, духът на безкористността, любовта и, преди всичко, надеждата, да ни направлява в бъдещите времена“, каза кралицата.

Тя и принц Филип празнуват Коледа в замъка Уиндзор тази година, а не в Сандрингам, каквато е традицията им. По принцип цялото кралско семейство прекарва празника заедно, но тази година ще бъдат разделени заради рестрикциите и противоепидемичните мерки.

Малко след това Channel 4 публикува фалшиво съобщение на кралицата, което предизвика много противоречиви реакции в Обединеното кралство. Малък откъс от него бе пуснат още на 23 декември.

„В ефира на BBC невинаги мога да говоря от сърцето си. Така че съм благодарна на Channel 4 за възможността да кажа каквото си поискам, без някой друг да слага думи в устата ми“. Така започва коледното обръщение на кралица Елизабет II, но не на истинската, а на нейната дийпфейк версия.

Това е сравнително нов феномен в интернет, който чрез използване на изкуствен интелект може да накара известни личности да кажат думи, които никога не са изричали, както и да представят фалшива новина като истинска, и така зрителите да останат заблудени.

Дийпфейк от порното до политиката: Да виждаш нещо, не значи да му вярваш

Именно това направиха от Channel 4, а действията им разпалиха дискусии в Обединеното кралство и създадоха противоречия. Клипът, който бе публикуван преди официалното обръщение на Елизабет II, е заснет от студиото за визуални ефекти Framestore, а държавният глава на Великобритания е озвучена от актрисата Дебра Стивънсън.

„Ако моето послание има една тема, то тя е доверието“, казва фалшивата кралица пред коледната елха в двореца си. „Вяра в това, което е истинско, и в това, което не е. 2020 беше година на предизвикателства за всички нас. Година, в която повечето от вас, благодарение на липсата на тоалетна хартия, най-накрая разбраха колко трудно е положението, когато си на трона".

"Това, което ни държеше, бяха нашите семейства. Затова бях много тъжна, когато Меган и Хари напуснаха двореца. Има много малко неща, които са по-болезнени от това някой да ти каже, че те предпочитат компанията на канадците“.

Двамата се оттеглиха от задълженията си като членове на британското кралско семейство през март и заминаха за Канада, но малко по-късно се установиха в Калифорния.

„Но поне все още имам своя любим Андрю до себе си. Не изглежда така, сякаш той ще се отправи скоро към Северна Америка“, казва още Елизабет II.

"2020 беше и година на герои. Такива бяха нашите медици от Националната здравна служба. Много от тях бяха принудени да поемат невероятно големи рискове като лечението на Борис Джонсън", споделя "кралицата" с гласа на Стивънсън.

В края на видеото Channel 4 са представили как Елизабет II танцува за кратко благодарение на платформата TikTok. "Имам строги указания от принц Филип да не го правя, но понеже той е забил пред "Сам вкъщи 2"...", казва фалшивият образ на Елизабет II. Накрая става ясно, че зад нея стои актриса и видеото не е истинско.

Channel 4 обясниха, че целта им е била да покажат как вече не можем да вярваме на нищо в интернет и колко могъщи могат да бъдат фалшивите новини, както и да покажат по какъв начин да се борим срещу тях.

„Технологията дийпфейк е стряскащ нов фронт в битката между истината и дезинформацията“, каза директорът на програмата Йън Катц. „Тазгодишното алтернативно коледно послание е напомняне за нас, че не можем винаги да вярваме на очите си“.

Няколко експерти атакуваха Катц и неговите колеги. Според Сам Грегъри – програмен директор на организацията Witness, защитаваща човешките права – дийпфейковете не са използвани чак толкова често, че да бъдат представяни като голям проблем. Той смята, че това видео може да се окаже проблем за хората само по себе си.

„Трябва да сме наистина внимателни. Ако не сте виждали много дийпфейк видеа преди, това може да ви накара да си мислите, че са много по-голям проблем, отколкото всъщност са“, отбелязва Грегъри, цитиран от The Guardian.

А експертът по дийпфейк технологията Хенри Аджер смята, че макар видеото да не изглежда реалистично, то трябва в началото му да се отбележи, че не е истинско.

„Мисля, че клипът не трябва да създава тревоги, но ако в началото на дийпфейк видеото се поставят дисклеймъри, това може да помогне на зрителите“, казва той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024
Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024