Снимка: © Getty Images

Мобилният оператор Теленор обяви, че ще индексира месечните такси на абонатите си, но не с отчитане на поскъпването на потребителските цени за 2 години назад, а само за 2021 г.

Решението идва, след като Комисията за защита на потребителите издаде забрани за повишаване на абонаментните такси с индекс за 2020 и 2021 г., взети заедно. Тези заповеди важаха както за Теленор, така и за А1, които обявиха едновременно сходен модел на поскъпване преди седмици.

Главният изпълнителен директор на Теленор България Джейсън Кинг публикува отворено писмо до клиентите на компанията, в което заявява, че цените ще се повишат, но само с отчитане на средногодишния индекс на потребителските цени за 2021 г.

Индексацията ще се отрази във фактурите след 5 февруари 2022 г.

"Очакваме, че реалното изражение на тази индексация ще бъде увеличение с около 1 лев на месечната ви сметка", заявява Кинг. В първоначалните намерения на компанията се предвиждаше поскъпването да е "около 5 процента".

Според данните му - операторът отчита "двуцифрен ръст в проценти" на разходите си за електричество през последните месеци.

"Увеличението на другите ни разходи, включително за пощенски, куриерски услуги, разходи за магазинна мрежа и охрана, достига до 20%. С над 1800 служители, ние трябва да действаме като отговорен работодател, за да поддържаме непрекъсната и стабилна дейност", пише той.

Кинг заявява, че "след дълго обмисляне ние взехме трудното решение да индексираме цените на абонаментните планове, в съответствие с договорите ни с клиентите".

КЗП оспорва твърдението, че телекомите имат право да вдигат цените си с индексация за повече от една година назад, без това да наруши условията по договорите.

"Въз основа на проведените разговори с административните органи през ноември миналата година ние все още считаме първоначалното си решение за индексиране през декември 2021г. и през февруари 2022г. за законосъобразно. Независимо от това през февруари ще извършим индексация на месечните абонаменти със средногодишния индекс на потребителските цени на НСИ само за 2021г., точния размер на който очакваме да бъде публикуван на 18 януари 2022г.", казва още той.

Заповедите на КЗП спрямо Теленор и А1 бяха допуснати за предварително изпълнение от съда, докато се разглеждат жалбите на двете частни компании.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени