Теленор ще вдигне таксите за мобилни услуги, но само с индекса за 2021 г. Снимка: © Getty Images

Мобилният оператор Теленор обяви, че ще индексира месечните такси на абонатите си, но не с отчитане на поскъпването на потребителските цени за 2 години назад, а само за 2021 г.

Решението идва, след като Комисията за защита на потребителите издаде забрани за повишаване на абонаментните такси с индекс за 2020 и 2021 г., взети заедно. Тези заповеди важаха както за Теленор, така и за А1, които обявиха едновременно сходен модел на поскъпване преди седмици.

Главният изпълнителен директор на Теленор България Джейсън Кинг публикува отворено писмо до клиентите на компанията, в което заявява, че цените ще се повишат, но само с отчитане на средногодишния индекс на потребителските цени за 2021 г.

Индексацията ще се отрази във фактурите след 5 февруари 2022 г.

"Очакваме, че реалното изражение на тази индексация ще бъде увеличение с около 1 лев на месечната ви сметка", заявява Кинг. В първоначалните намерения на компанията се предвиждаше поскъпването да е "около 5 процента".

Според данните му - операторът отчита "двуцифрен ръст в проценти" на разходите си за електричество през последните месеци.

"Увеличението на другите ни разходи, включително за пощенски, куриерски услуги, разходи за магазинна мрежа и охрана, достига до 20%. С над 1800 служители, ние трябва да действаме като отговорен работодател, за да поддържаме непрекъсната и стабилна дейност", пише той.

Кинг заявява, че "след дълго обмисляне ние взехме трудното решение да индексираме цените на абонаментните планове, в съответствие с договорите ни с клиентите".

КЗП оспорва твърдението, че телекомите имат право да вдигат цените си с индексация за повече от една година назад, без това да наруши условията по договорите.

"Въз основа на проведените разговори с административните органи през ноември миналата година ние все още считаме първоначалното си решение за индексиране през декември 2021г. и през февруари 2022г. за законосъобразно. Независимо от това през февруари ще извършим индексация на месечните абонаменти със средногодишния индекс на потребителските цени на НСИ само за 2021г., точния размер на който очакваме да бъде публикуван на 18 януари 2022г.", казва още той.

Заповедите на КЗП спрямо Теленор и А1 бяха допуснати за предварително изпълнение от съда, докато се разглеждат жалбите на двете частни компании.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ и "Спаси София" предложиха план за мащабни промени в движението в центъра на София

Предвиждат се мащабни промени в организацията на движение и паркирането в центъра на София

14:32 - 26.04.2024
Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024
Култура

„Диамантеното око“ разказва реалната история на Лейди Смърт, която убива 319 нацисти

Истинска история за млада библиотекарка, която се превръща в най-смъртоносната снайперистка през Втората световна война

12:56 - 26.04.2024